Dolar

32,5584

Euro

34,9477

Altın

2.438,04

Bist

9.716,77

'Reformlarla Türkiye'nin büyüme görünümü güçlenebilir'

'Reformlarla Türkiye'nin büyüme görünümü güçlenebilir'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-09 13:19:25

'Reformlarla Türkiye'nin büyüme görünümü güçlenebilir'
" GÖKHAN KURTARAN â€" Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye Analisti Aarti Sakhuja, asgari ücretin yükseltilmesinin iç talebi artıracağını, yapısal reformların büyüme görünümünü güçlendireceğini söyledi.

S&P'nin geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü teyit ettiğini açıklamasının ardından AA muhabirini sorularını yanıtlayan Sakhuja, seçim öncesinde verilen ekonomik vaatlerin etkilerinin diğer mali önlemlerle dengelenebileceğini belirtti.

Sakhuja, "Asgari ücretin artırılması konusunda eğer daha önce bahsedilen reformlar gerçekleştirilirse, artışın etkileri dengelenebilir. Asgari ücretin artırılmasının vergi gelirlerin artmasında da etkisi olacaktır. Asgari ücretin artırılması hane halkı gelirlerini destekleyerek, iç tüketimi güçlendirebilir. Bu şekilde vergi gelirlerinde de olumlu bir etki görülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin önümüzdeki dönemde atacağı reform adımlarını önemine işaret eden Sakhuja, "Daha önce ortaya konan bazı reformların, özellikle büyük çaplı dış dengesizliklerin azaltılmasını, ekonomik büyümenin artırılmasını ve dış finansmanın düşürülmesini hedefleyen reformların uygulanmasının Türkiye'nin büyüme potansiyelini artırabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

- "Reformların uygulanması pozitif etki oluşturur"

Türkiye'de iç tasarruf oranının ve kadınların işgücüne katılımının artırılması gibi adımların ülkenin büyüme görünümünü olumlu etkileyebileceğinin altını çizen Sakhuja, "Türkiye reformları uygulayarak dış finansmana bağlı olan büyüme modelinden kendini finanse edebilen bir ekonomiye doğru ilerleyebilir. Bu reformların uygulanması Türkiye'nin kredisi için pozitif olur" dedi.

S&P'nin temel senaryosunda Türkiye'nin 2015-2018 yılları arasında yüzde 3 seviyesinin biraz altında bir büyüme kaydetmesinin beklediğini belirten Sakhuja, "Türkiye ekonomisinde son riskli dönemlerde bile ani duruş görmedik. Evet, sermaye piyasasından çıkış, hisse senetlerinden çıkış gördük ama bankalar örneğin sendikasyon kredileri ile kendilerini finanse etmeye devam ettiler. Biz Türkiye'nin önünde bir ani duruş riski görmüyoruz" dedi.

- "Temel senaryoda kamu finansmanında istikrar var"

Türkiye'nin 1 Kasım seçim sonuçlarını da değerlendiren Sakhuja, "AK Parti'nin zaferle çıktığı seçim sonuçları artık birkaç ay sürmesi beklenen koalisyon görüşmelerine gerek olmayacağını gösteriyor. Öte yandan kilit önemdeki bakanlıklara kimlerin atanacağı, politika duruşunu nasıl olacağı, Merkez Bankası'nın enflasyon odaklı olmaktansa daha çok yeniden büyümeye odaklanması gibi önemli konular belirsizliğini koruyor. Bu konuların çok daha önemli olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'ye ilişkin temel senaryodaki beklentilere sıralayan Sakhuja, "Kamu finansmanının dört yıllık dönemde istikrarını sürdürmesini öngörüyoruz. Türkiye'nin kamu borcunun ise GSYH'ya oranla yüzde 30 seviyesine yakın olmasını bekliyoruz. Ayrıca Türk bankalarını bu dönemde baz senaryomuzda herhangi bir devlet desteğine de ihtiyacı olmayacak" diye konuştu.

- "Fed'in aralıkta faiz artırmasını bekliyoruz"

"S&P'nin görüşü aralık ayında Fed'in faiz artırımına gideceği yönünde" ifadesini kullanan Sakhuja, küresel para politikalarının Türkiye üzerinde olası bazı etkilerinin olmasının beklendiğini vurguladı.

Sakhuja, "Fed'in faiz artırması Türkiye ve Fed arasındaki şu andaki değer farkının azalması anlamına geliyor. Eğer bu faiz farkı daralırsa, bu yatırımcıların pozisyonları yeniden değerlendirmelerine neden olabilir. Bu durum Türkiye'de faiz artışına işaret edebilir ve bunun da büyüme üzerinde etkileri olabilir" dedi.

Sakhuja, "Türkiye'nin Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmek zorunda kalabileceğini, para politikasını sıkılaştırabileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden 2016 yılı için enflasyon tahminimiz bu yıldan daha düşük, yüzde 6,8 oranında. Türkiye'de önümüzdeki yıl cari açığın bu yılkine benzer şekilde yüzde 4,9 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Dalgalı kur şokların absorbe edilmesinde önemli bir mekanizma"

Türk lirasını diğer para birimleri karşısındaki performansına da değinen Sakhuja, "Türkiye'nin dalgalı kur rejimin sahip olması dış şokların absorbe edilebilmesinde önemli bir mekanizma oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bankacılık sisteminin 2008-2009 yıllarından bu yana borçlanmasının büyük oranda arttığını belirten Sakhuja, "Buna rağmen Türkiye'deki bankaların iyi sermayelendirilmiş olduğunu düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bankacılık sisteminin güçlü bir yapısı olduğunu vurgulayan Sakhuja, "Takipteki kredilerin toplam kredilere olan oranı halen düşük. Şokların gerçekleşmesi durumunda ekonominin absorbe etme becerisinin olduğu görülüyor" dedi.

Sakhuja, Türkiye'nin kredi notu görünümünün halihazırda "negatifte" tutulmasına gerekçe olarak, "Çünkü artan dış finansman ihtiyacından dolayı, S&P'nin derecelendirdiği diğer gelişmekte olan ekonomilere kıyasla, Türkiye'nin dışsal pozisyonu daha zayıf" ifadesini kullandı.

Önümüzdeki yıl Türkiye'yi iki kez değerlendirmelerinin öngörüldüğünü belirten Sakhuja, ilk değerlendirmenin 180 gün içerisinde yapılması gerektiğini belirtti.

S&P, Türkiye'nin kredi notunu 'BB+', not görünümünü ise 'negatif' olarak teyit etmişti.

Haber Ara