Dolar

32,3350

Euro

35,1753

Altın

2.246,58

Bist

8.718,11

Recep Akdağ kimdir?

Türk hekim, siyasetçi ve Sağlık Bakanı, Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ kimdir? İşte Recep Akdağ biyografisi...

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-14 21:37:45

Recep Akdağ kimdir?

Recep Akdağ, Erzurum'un İspir ilçesinde 8 Mayıs 1960 tarihinde doğdu. Babasının adı Yahya, annesinin adı Zekiye'dir.

İyi düzeyde İngilizce bilen Akdağ, Şeyma Akdağ İle evli ve 6 çocuk babasıdır.

İlk ve ortaokulu Erzurum'da okudu. Ankara‘ya geldi ve Atatürk Lisesi'nde öğrenim gördü. Üniversite eğitimini Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaptı. Doktor olarak mezun olduktan sonra aynı fakültede Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında uzman oldu.

Bir yıl süreyle Londra'da kan hastalıkları üzerine çalışmalarda bulundu.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde Başhekim Yardımcılığı, Satın alma Komisyonu Başkanlığı, Tıp Dergisi Editör Yardımcılığı ve Araştırma Merkezi'nde Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüttü.

Ayrıca Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak dersler verdi.

1999 yılında da profesör oldu. Bununla birlikte 100'ün üzerinde makalesi ve tebliği yayımlandı. Akdağ, 1996 yılında İstanbul Tabip Odası'ndan "Yılın Makalesi" ödülünü aldı.

Bakanlığı süresince başta “Sağlıkta Dönüşüm Programı” olmak üzere, “Dumansız Hava Sahası” ve “Obezite İle Mücadele Programı” gibi öncü projeler ile “İnsan Odaklı Sağlık Hizmeti Sunumu” için çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

18 Kasım 2002'den 24 Ocak 2013'e kadar Sağlık Bakanı olarak görev yapan Akdağ, bu göreve 4 kez üst üste atanan ilk bakandır ve Dr. Refik Saydam'dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı oldu.

Bakanlığı süresince Türkiye'nin sağlık alanında gösterdiği gelişmeler hem yurtiçinde hem de uluslararası platformlarda büyük ilgi uyandırdı . Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Fakültesi'nde Sağlıkta Liderlik Programı'nın yönetim kuruluna seçildi.

Akdağ, her sene bu üniversitede sağlık bakanlarına ve doktora öğrencilerine Türkiye'nin Sağlık Dönüşümü'nü anlatmak ve reformcu liderlik konusunda ders vermek için Boston'a gider.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası olmak üzere birçok uluslararası kuruluş ve devlet tarafından yurtdışında davet edildiği konferans, sempozyum ve özel programlarda liderlik, ekip oluşturma, yönetim ve sorumluluk, politika geliştirme, stratejik plan hazırlama ve uygulama, sağlık sisteminin dönüştürülmesi, bütün vatandaşların ulaşabildiği kaliteli bir sağlık sistemi inşası gibi konularda tecrübelerini paylaşır.

AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçilen Akdağ, 1 Kasım seçimlerinde de 26. dönem Erzurum Milletvekili seçildi 25 Kasım 2015 tarihinde AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Prof. Dr. Recep Akdağ, 65. hükümette yeniden T.C. Sağlık Bakanlığı görevine gelmiştir.Akdağ, 22. 23. ve 24. dönem Erzurum milletvekili oldu.

58, 59, 60 ve 61. hükümetlerde de Sağlık Bakanı olarak görev aldı. Bunun yanında SSK‘nın yerine SGK‘yı kurarak hastaneleri birleştirdi.

O dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Ocak 2013 tarihinde yaptığı kabine değişikliği ile Sağlık Bakanı görevini Mehmet Müezzinoğlu'na devretti.

1 Kasım 2015'te yapılan seçimlerde 26. dönem AK Parti Erzurum Milletvekili seçildi. 

24 Mayıs 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a Binali Yıldırım tarafından sunulan yeni bakanlar listesinde 65. Hükümet'te Sağlık Bakanı olarak görev aldı.

Günümüzde Başbakan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir.

Haber Ara