Dolar

32,5311

Euro

34,8779

Altın

2.438,40

Bist

9.716,77

Prostat kanserinde en tehlikeli belirti!

İstatistikler, 10 erkekten sekizinden fazlasının prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra 10 yıldan fazla yaşadığını ve erken yakalanırsa en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biri olabileceğini ortaya koyuyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 10:48:52

Prostat kanserinde en tehlikeli belirti!

İstatistikler, 10 erkekten sekizinden fazlasının prostat kanseri teşhisi konulduktan sonra 10 yıldan fazla yaşadığını ve erken yakalanırsa en çok tedavi edilebilen kanser türlerinden biri olabileceğini ortaya koyuyor.

İngiliz Harley Street Clinic'teki Prostat Merkezi'nde danışman ürolog olan Christian Brown, prostat kanserinin sekiz ana semptomunu tartışmak için Express ile konuştu.

Christian, erken teşhis edilirse daha fazla erkeğin kanser henüz erken aşamalarındayken hayat kurtaran tedavi görmesine yardımcı olabilecek, hastalığın göstergesi olabilecek hayati semptomlar olduğunu söyledi.

İdrar problemleri

İdrar semptomları, kanser üretra (prostattan geçen tüp) yakınında büyüdüğünde ve üzerine baskı yapmaya başladığında ortaya çıkabilir.

Ürolog Christian şöyle açıkladı:

"Yukarıda belirtilen idrar belirtilerinden herhangi birini yaşarsanız veya idrar yapma alışkanlıklarınızda idrar yapma güçlüğü veya idrara çıkma ihtiyacının artması gibi bir değişiklik fark ederseniz, her zaman en iyisi derhal tıbbi yardım almaktır.

Prostat kanserinin erken evrelerini tespit etmek genellikle zordur; çünkü genellikle hiçbir belirti yoktur. Bununla birlikte, bazı erkekler aşağıdaki gibi idrara çıkma belirtileri fark edebilir: Özellikle geceleri sık sık idrara çıkın. Mesanenizin tamamen boşalmadığını kontrol edin. İdrar yapmayı bitirdikten sonra kötü idrar akışı ve damlama olup olmadığına bakın.

Bunların hepsi bir şeylerin yanlış olduğuna dair erken uyarı işaretleri olabilir."

İdrarda kan

Christian, prostat kanserinin en tehlikeli belirtilerinden birinin idrarda kan olduğunu söyledi.

"Hematüri" olarak bilinen bu kanserin daha ileri bir aşamasının işareti olabilir; bu nedenle asla göz ardı edilmemelidir. Normal soluk sarı renge kıyasla idrarda kan varsa koyu kırmızı veya pembe olabilir.

Ürolog Christian şunları ekledi: “Bazen kan içeren idrar çok ince ve tespit edilmesi zor olabilir, bu nedenle uzun bir süre fark edilmeden geçebilir. Herhangi bir idrar yolu problemiyle karşılaştığınız anda doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir ve idrar muayenesi kan izlerini ortaya çıkarabilir. Ek olarak, prostat kanserinin yanı sıra, idrardaki kan, mesane kanseri ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere diğer idrar yolu kanserlerini de gösterebilir; bu nedenle herhangi bir idrar yolu probleminiz varsa, doktorunuzu veya üroloğunuzu ziyaret etmek her zaman en iyisidir .

Sırt, kalça ve pelvik ağrı

Prostat kanseri kalçalar ve sırttaki kemikler gibi çevre bölgelere yayılabilir.

Ürolog Christian, hastalık bu bölgelere yayılırsa, sürekli hafif bir ağrı veya tekrarlayan, keskin bir bıçaklanma hissi şeklinde ağrılı hale gelebilir.

"Bu prostat kanserinin bir işareti olsa da, genellikle sırt ağrısına daha az ciddi ve endişelenecek bir şey değil neden olur" dedi.

Ağrılı meni püskürmesi

Nadir fakat göze çarpan bir prostat kanseri belirtisidir.

Ürolog Christian şunları söyledi: “Boşalmadan sonraki ağrı, insandan insana değişebilir. Birkaç dakika veya ejakülasyondan sonra yaklaşık yirmi dört saat sürebilir ve hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Genellikle enfeksiyondan kaynaklanan prostatit de ağrılı boşalmanın yaygın bir nedenidir. Bununla birlikte, tümörün oluşturduğu basınçtan da kaynaklanabilir; bu nedenle nedeni doğrulamak için doktorunuza veya üroloğunuza görünmeniz önemlidir.

Açıklanamayan kilo kaybı

Prostat kanseri vücudun diğer bölgelerine yayılırsa açıklanamayan kilo kaybına neden olabilir.
Ürolog Christian şunu tavsiye etti: “Açıklanamayan kilo kaybı, bir bireyin kilosundaki ani ve fark edilir bir değişiklik olarak tanımlanır. Bu, stres ve diğer hastalıkların bir işareti olsa da, kanser gibi ciddi bir altta yatan durumu da gösterebilir. Açıklanamayan kilo kaybı, kronik yorgunluk, mide bulantısı ve idrar semptomları gibi diğer semptomlarla birleşirse, hemen tıbbi yardım alın. "

Kaynak: Express

 

Haber Ara