Dolar

32,4815

Euro

34,8683

Altın

2.436,30

Bist

9.716,77

Paşinyan: Hastalanmasaydı Trump ile Türkiye'yi görüşecektim

Amerikan New York Times'a demeç veren Ermenistan Başbakanı Paşinyan, 'Hastalanmasaydı Başkan Trump ile Türkiye’nin rolünü görüşecektim' dedi

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-05 13:29:22

Paşinyan: Hastalanmasaydı Trump ile Türkiye'yi görüşecektim

New York Times gazetesine bir röportaj veren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ABD Başkanı Donald Trump ile Türkiye'nin Dağlık Karabağ'daki rolünü görüşme sözü aldığını, ancak bu görüşmenin Trump'ın Covid-19'a yakalanmasıyla gerçekleşemediğini söyledi.

Andrew Higgins imzalı haberde, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın telefon röportajında söyledikleri aktarıldı.

Haberde, Paşinyan'ın Perşembe günü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve konuyu gündeme getirdiği belirtildi:

"Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Perşembe günü Başkan Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien ile telefonla görüştüğünde hassas bir konuyu gündeme getirdi: ABD'nin uzun zamandır müttefiki olan Türkiye'nin, tartışmalı dağlık bölgede etnik Ermenilere karşı Amerikan yapımı F-16'ları kullanmasını durdurmak için neden hiçbir şey yapılmıyordu?"

New York Times'daki haberde, Paşinyan'ın röportajda Türkiye'nin Azerbaycan'a doğrudan askeri destek verdiği suçlamasını tekrarladığı ve bu nedenle çatışmaların çok daha tehlikeli bir boyut aldığını söylediği kaydediliyor.

Haberde, "Çatışma daha büyük bir savaşın alarm zillerini çaldı ve büyük ve siyasi açıdan etkili Ermeni diyasporasının yaşadığı ABD'yi, Türkiye'yi - ki hayati bir NATO üyesi - Ermenistan'ın düşmanlarına destek olmak için F-16 jetlerini konuşlandırdığını izlemek gibi zor bir konumda bıraktı" deniyor.

Geçen hafta Ermenistan bir savaş uçağının Türk F-16'sı tarafından düşürüldüğünü öne sürmüştü, Türkiye ve Azerbaycan iddiayı yalanlamıştı.

Paşinyan'ın röportajda, "ABD, bu F-16'ları barışçıl köylerin ve barışçıl halkların bombalanması için mi verdiğini açıklamalı" dediği kaydediliyor.

Ermenistan Başbakanı'nın gazeteye anlattıklarına göre, O'Brien Paşinyan'ın endişelerini "duydu ve onayladı" ve Trump ile bir telefon görüşmesi ayarlamaya söz verdi.

Ancak habere göre bu görüşmeden saatler sonra Trump'ın koronavirüs testi pozitif çıkınca Paşinyan'ın "ABD'yi Ermenistan'ın tarafına çekme fırsatı ortadan kayboldu."

Haberde Paşinyan'ın Türkiye'nin rolü nedeniyle mevcut çatışmayı "varlığına bir tehdit" olarak algıladığını söylediği de kaydediliyor.

Haberde Paşinyan'ın Ermenistan'ın bir barış anlaşması kapsamında işgal ettiği Dağlık Karabağ topraklarından çekilip çekilmeyeceği sorusunu yanıtlamayı reddettiği ve bu kararın kendisine değil Dağlık Karabağ liderlerine ait olduğunu söylediği kaydediliyor.

Azerbaycan'ın uzun zamandır Dağlık Karabağ'ı zorla ele geçirme hayalleri kurduğunu ancak son çatışmayı başlatmak için Türkiye tarafından "cesaretlendirildiğini" savunan Paşinyan gazeteye, "Bu, Türkiye'nin Ermenilere karşı yürüttüğü soykırım politikalarının bir devamı" dedi.

Haberde Paşinyan'ın Türkiye'yi Azerbaycan'a sadece hava desteği sağlamakla değil, "paralı asker ve terörist" olarak nitelendirdiği Suriyeli savaşçıları da bölgeye göndermekle suçladığı belirtiliyor.

Dağlık Karabağ'daki çatışmayı Hıristiyan Ermenistan ve Müslüman Azerbaycan arasındaki "medeniyet cephe hattı olarak" tanımlayan Paşinyan, verdiği röportajda meselenin toprak sorunundan daha büyük anlamlar taşıdığını savundu.

Paşinyan, "Güney Kafkasya'daki Ermeniler, Türkiye'nin kuzey, güney ve doğuya doğru ilerlemesinin önünde duran son engel" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe

Haber Ara