Dolar

32,5543

Euro

34,9406

Altın

2.442,15

Bist

9.716,77

Neden yaşlandıkça zamanın hızlandığını hissederiz?

'Zaman nereye gitti ve Ne çabuk geçti?' orta yaşlı ve yaşlı yetişkinler sık sık bunu söylüyor. Çoğumuz, pişmanlıklara yol açabilecek bir algı olan zamanın, yaşlandıkça daha hızlı geçtiğini hissederiz. Zaman konusunda yapılan bir çalışma bazı ilginç bulgular ortaya çıkardı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-22 10:26:06

Neden yaşlandıkça zamanın hızlandığını hissederiz?

Neden yaşlandıkça zamanın hızlı geçtiğini  hissederiz? Santa Barbara'daki Kaliforniya Üniversitesi Psikoloji ve Beyin Bilimleri Bölümü'nde doktora sonrası araştırmacı olan James M. Broadway ve aynı kurumdan yeni mezun olan Brittiney Sandoval bu soruyu cevaplıyor.

"Zaman nereye gitti?" orta yaşlı ve yaşlı yetişkinler sık sık bunu söylüyor. Çoğumuz, pişmanlıklara yol açabilecek bir algı olan zamanın, yaşlandıkça daha hızlı geçtiğini hissederiz. Psikolog ve BBC köşe yazarı Claudia Hammond'a göre, "yaşlandıkça zamanın hızlandığı hissi, zaman deneyiminin en büyük gizemlerinden biridir." Neyse ki, bu gizemi çözme çabalarımız bazı ilginç bulgular ortaya çıkardı.

Örneğin, 2005 yılında, her ikisi de Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nden psikolog olan Marc Wittmann ve Sandra Lenhoff, yaşları 14 ile 94 arasında değişen 499 katılımcıya zamanın "çok yavaş" dan “çok hızlı”ya hareket ettiğini hissettikleri hız hakkında anket yaptılar. Daha kısa süreler için - bir hafta, bir ay, hatta bir yıl - deneklerin zaman algısı yaşla birlikte artmış gibi görünmedi. Katılımcıların çoğu saatin hızla geçtiğini hissetti. Ancak on yıl gibi daha uzun süreler için bir şablon ortaya çıktı: yaşlı insanlar zamanı daha hızlı hareket ediyor olarak algılama eğilimindeydiler. Yaşamları üzerine düşünmeleri istendiğinde, 40 yaşından büyük katılımcılar, çocukluklarında zamanın yavaş geçtiğini, ancak daha sonra gençlik yıllarından erken yetişkinliğe doğru istikrarlı bir şekilde hızlandığını hissettiler.

Yaşlı insanların böyle hissetmesinin sağlam nedenleri var. Zamanı nasıl algıladığımıza gelince, insanlar bir olayın süresini iki farklı perspektiften değerlendirebilir: bir olay devam ederken ileriye dönük bir bakış açısı veya sona erdikten sonra geriye dönük bir bakış. Ek olarak, zaman deneyimimiz ne yaptığımıza ve bu konuda nasıl hissettiğimize göre değişir. Aslında, biz eğlenirken zaman uçar. Yeni bir işe girişmek, zamanın o anda daha hızlı geçiyor gibi görünmesini sağlar. Ancak bu etkinliği daha sonra hatırlarsak, daha sıradan deneyimlerden daha uzun sürmüş gibi görünecektir.

Sebep? Beynimiz yeni deneyimleri kodlar, ancak tanıdık olmayanları hafızaya alır ve geçmişe dönük yargılamamız, belirli bir dönemde kaç tane yeni anı oluşturduğumuza dayanır. Başka bir deyişle, bir hafta sonu kaçamağında ne kadar yeni anılar inşa edersek, o yolculuk geçmişte o kadar uzun görünecektir.

Hammond'un tatil paradoksu adını verdiği bu fenomen, geçmişe bakıldığında yaşlandıkça zamanın neden daha hızlı geçtiğine dair en iyi ipuçlarından birini sunuyor gibi görünüyor. Çocukluktan erken yetişkinliğe kadar birçok yeni deneyimimiz var ve sayısız yeni beceri öğreniyoruz. Yetişkinler olarak hayatlarımız daha rutin hale gelir ve daha az tanıdık olmayan anlar yaşarız. Sonuç olarak, ilk yıllarımız otobiyografik hafızamızda görece fazla temsil edilme eğilimindedir ve derinlemesine düşündüğümüzde daha uzun sürmüş gibi görünmektedir. Elbette bu, hayatımızın ilerleyen dönemlerinde zamanı da yavaşlatabileceğimiz anlamına gelir. Beynimizi aktif tutarak, sürekli olarak beceri ve fikirler öğrenerek ve yeni yerler keşfederek algılarımızı değiştirebiliriz.

Kaynak: Scientificammerican

 

 

Haber Ara