Dolar

32,5104

Euro

34,9320

Altın

2.437,02

Bist

9.716,77

Mursi'nin idam kararına tepkiler

Mursi'nin idam kararına tepkiler

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-16 19:04:28

Mursi'nin idam kararına tepkiler
Bingöl, Siirt ve Şırnak'taki bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin temsilcileri, Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen idam cezasını kınadı.

Siirt'te AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, Mursi hakkında verilen idam karara karşı Müslümanların birlik olup, gündem oluşturması gerektiğini bildirdi.

Mursi'ye idam kararı verilen Mısır'ın halen firavun tarafından halen yönetildiğini gösterdiğini işaret eden Çalapkulu, "Hep baskıcı ve dikta yönetimini başa getiriliyor. Ondan sonra o rejimlere kendi fikirlerini uygulamalarına sebebiyet veriyor. Bunlarla ilgili verilebilecek en iyi cevap bütün Müslümanların, birlik olmaları haykırmaları ve gündem oluşturmaları gerekiyor. Bunun sonucunda inşallah verilen karardan dönülecektir" dedi.

Tüm Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası (Tüm-Eğitim-Sen) Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Elçioğlu, "Mursi, halen toplum nezdinde demokrasiyle gelen bir lider ve bir cumhurbaşkanıdır. Biz de askeri darbeyle yönetime gelen Sisi'yi kınıyor ve Cumhurbaşkanı Mursi'ye verilen idam cezasının kaldırılmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

- "Amaç; Ortadoğu'nun kendi ayakları üzerinde durmasına engel olmaktır"

AK Parti Bingöl İl Başkanı Yılmaz Seven de Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanına yönelik verilen idam kararının, kesinlikle yanlış olduğunu ifade ederek, "Bu karar aynı zamanda uluslararası kaidelere de uymayan bir karardır. Askeri cuntanın emri altında çalışan bir mahkemenin idam kararı vermesi, evrensel hukuk ilkeleriyle bağdaşmaz. Mursi'nin idamındaki amaç, Ortadoğu'nun kendi ayakları üzerinde durmasına engel olmaktır. Batılı ülkelerden de bu konuda bir ses çıkmaması da, batının nasıl ikiyüzlülük bir tutum sergilediğini apaçık ortaya koyuyor. Karar, Mısır'ı daha da karıştırmaya yönelik bilinçli bir oyundur" diye konuştu.

- "Karar, devlet terörüne karşı çıkanlara adeta gözdağı vermektedir"

İnsan Hak Ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bingöl Başkanı Muhittin Gili, kararı kınayarak, Müslümanları zulme ortak tepki vermeye davet etti.

Mısır'da İhvan'la ilgili son kararın hukuk skandalı olduğunu ifade eden Gili, "Karar, devlet terörüne karşı çıkanlara bundan sonrası için adeta gözdağı vermektedir. Mısır'daki son yargı tiyatrosu, ülkede yaşananları ve onun hem bölgesel hem de küresel destekçilerini bir kez daha ifşa etmiştir. Mesnetsiz iftiralarla idama mahkum edilen Mursi'nin tek suçu Allah'a samimi olarak iman etmesidir. Çağdaş firavunlar ve aveneleri de Allah'ın gazabından kaçamayacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Ara