Dolar

32,5145

Euro

34,9180

Altın

2.435,85

Bist

9.716,77

'Merkel, telefonlarına çıkmayan Hafter’e çok kızdı'

Berlin’de düzenlenen Libya Konferansı’nda bilinmeyen bazı anları açıklayan İtalyan Corriere Della Sera gazetesi, Hafter’in Merkel’in telefonlarına çıkmamasının, Alman Başbakanını çok kızdırdığını öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-24 11:14:23

'Merkel, telefonlarına çıkmayan Hafter’e çok kızdı'

İtalyan Corriere Della Sera gazetesi, Libya Ulusal Ordusu lideri isyancı General Hafter ve uluslararası kabul görmüş Uzlaşı Hükümeti Başbakanı Fayiz es Serrac'ın katıldığı Berlin Konferansı'nda gerçekleşen olayların bazı bilinmeyen sahnelerini açıkladı.

Gazete haberinde, Hafter'in ateşkes anlaşmasının imzalanmasından kaçınmak amacıyla Pazar günü Berlin'de düzenlenen konferansta Alman Şansölyesi Angela Merkel'i kızdırdığını söyledi.

Gazetenin bildirdiği ayrıntılarda, geçen Pazar akşamı saat beşte Hafter'in bulunduğu odanın telefonu çalıyordu; Merkel, konferansta alınan ortak nihai bildirimin metni ile ilgili olarak Hafter'den son bir yanıt almak istedi. Ancak Libyalı General cevap vermedi.

Merkel, çağrılarına cevap vermeyen Hafter'e öfkeyle patladı. O anlarda yaşananları gören, Alman Başbakanı Merkel'e yakın bir kaynak şunları söyledi:

“Sadece on dakika bekleyeceğiz ve Hafter sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmezse, konferansı bitireceğiz. Konferans da bunu kabul etti.”

Hafter, konferansta alınan nihai bildiriyi imzalamadı. Konferanstan birkaç saat sonra Hafter'in kuvvetleri, Trablus şehrine saldırdı ve Berlin Zirvesi'nden sonra ateşkesin ilk ihlalini yaptı.

Gazete ayrıca, Hafter'in sözünü dinlediği ve etkilendiği ülkelerin başında gelen BAE'nin, Berlin konferansı sırasında da Hafter'in kararlarını etkilediğini bu yüzden anlaşma metnini imzalamadığını öne sürdü.

Burada gazete, Hafter'in Ulusal Ordusu'nun askeri ve mali seviyelerde BAE'yi gerçek koruyucular olarak gördüğünü ve bunun için her zaman son kararını verirken onlara danıştığını öne sürdü.

İtalyan gazetesi, Hafter'in, BAE'ye kalıcı olarak dönüşü ve Abu Dabi'nin perde arkasında oynadığı rolün, Libya'da ateşkesin uygulanmasını imkansızlaştırdığını ve barışa giden yolları kapattığını öne sürdü.

Berlin konferansının nihai açıklamasının Libya'daki savaşan güçleri ve destekçilerini askeri faaliyetleri sonlandırmaya, çatışmayı çözmeye ve Birleşmiş Milletler'in Libya'ya Silah İhracının Yasaklanması Kararına uymaya çağırdığı bildirildi .

Haber Ara