Dolar

32,5148

Euro

34,9317

Altın

2.433,94

Bist

9.716,77

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

Maliye Bakanı Ağbal: (2)

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-15 12:52:11

Maliye Bakanı Ağbal: (2)
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Önümüzdeki günlerde yapacağımız yeni yasal düzenlemelerle birlikte ikinci yarıda başta özel sektör yatırım harcamaları olmak üzere ekonomimizin büyüme ortamını teşvik eden, işsizliği aşağıya çeken politikalara devam edeceğiz." dedi.

Ağbal, Bakanlıkta, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2016 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları" konulu basın toplantısı düzenledi.

Geçen yıl 3,2 milyar lira fazla veren bütçenin geçen ay 7,9 milyar lira açık verdiğini belirten Ağbal, haziran ayları karşılaştırmasına bakıldığında, bütçe açığının önemli bir artışa işaret ettiğine dikkati çekti. Ağbal, bunun detayları incelendiğinde, bazı ödemelerin temmuz ve hazirana gelmiş olmasının, hazirandaki bütçe giderlerinde bir artış meydana getirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Detaylara bakıldığında hem Sosyal Güvenlik Kurumunun emekli aylığı ödemeleri, hem tarımsal destekleme ödemeleri, hem de geçen yıllarda daha önceki aylarda yapılan başka ödemeleri bu aya getirmiş olmamız bütçe giderlerini haziranda buraya çekmiş oldu. Bir de özellikle sermaye giderlerinde haziranda önemli bir artış var. Karayolları ve Devlet Su İşlerinin yapmakta olduğu yatırımlara ilişkin hak edişlerin geçen sene haziran ayında daha düşük gerçekleşmiş olmasına rağmen bu sene haziran ayında her iki kurumun da yatırım harcamaları daha yüksek bir noktaya geldiği için harcamaları yukarıya çekti."

Haziranın dönemsel kaymalarının veya bu dönemde bazı harcamaların olduğunun görüldüğünü dile getiren Ağbal, "Bütçe harcamalarının genel trendine etki edecek, bütçede öngörülmeyen yeni bir harcama kaynaklı olağanüstü harcama artışı olmadığını çok açık yüreklilikle ifade etmek isterim." diye konuştu.

Ağbal, haziran ayının bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artışla 44,1 milyar lira, vergi gelirlerinin ise söz konusu dönemde yüzde 9,7 artarak 33,2 milyar lira olduğunu söyledi.

- "Bütçe performansı geçen yılın üzerinde"

Bakan Ağbal, 6 aylık ortalamalara bakıldığında bütçe performansının geçen yılın üzerinde olduğuna dikkati çekti. Küresel belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda 6 ayın sonunda bütçenin hala fazla vermesinin önemine değinen Ağbal, söz konusu rakamların bu açıdan yıl sonu bütçe hedeflerini teyit eden bir gelişme olduğunu bildirdi.

Bu yılın ocak-haziran döneminde bütçe giderlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,7 artışla 273,9 milyar lira olarak gerçekleştiğine işaret eden Ağbal, bu kapsamda bütçe giderlerinin ilk 6 aylık dönemindeki gerçekleşme oranının yüzde 48 olduğunu, geçen sene bu oranın yüzde 50 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Ağbal, toplam harcamalar içerisinde faiz hariç bütçe giderlerinin ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,6 artışla 247,5 milyar lira olarak gerçekleştiği belirterek, faiz dışı harcamalardaki gerçekleşme oranının yüzde 48,1 olduğunu söyledi.

Bu sene 6 ayda bütçe gelirlerinin yıl başı hedefinin üzerinde bir performans gösterdiğini ve güçlü seyrini devam ettirdiğini vurgulayan Ağbal, "Bu yılın ilk yarısında bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,8 artarak 275 milyar liraya ulaştı. Bütçe gelirlerindeki bu artış oranı 2016 bütçesinde bütçe gelirleri için öngördüğümüz yüzde 11,9'luk artış oranının üzerindedir. Dolayısıyla toplam bütçe gelirleri gerçekleşmelerimiz, bütçe hedeflerimizin üzerinde gerçekleşmektedir." ifadelerini kullandı.

Vergi gelirlerinin de 2016'nın ilk yarısında yüzde 11,2 artışla 216,6 milyar lira olduğunu ifade eden Ağbal, bu artışın bütçede öngörülen artış oranıyla uyumuna dikkati çekti.

Ağbal, küresel ekonomide yaşanan olumsuzluklara, bu olumsuzlukların ülkelerin mali politikaları üzerinde meydana getirdiği risklere karşın ilk 6 aylık bütçenin, fazla veren bir bütçe olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"İnşallah bundan sonraki aylarda da bütçe disiplinine, mali disipline sonuna kadar riayet etmek suretiyle yıl sonu için öngördüğümüz hedefi yakalamaya çalışacağız. Özellikle bu konuda gerek harcamalarda tasarruf yapılması, gerek gelir kapasitesinin artırılması noktasında çabalarımızı yoğunlaştırmak üzere her türlü gayreti göstereceğiz. İnşallah dün Meclisten çıkan yasa, son 6 aydır ortaya koyduğumuz diğer ekonomi politikası ile ilgili kararlar ve Sayın Başbakanımız da ifade ettiler, önümüzdeki günlerde yapacağımız yeni yasal düzenlemelerle birlikte, özellikle ikinci yarıda başta özel sektör yatırım harcamaları olmak üzere ekonomimizin büyüme ortamını teşvik eden işsizliği aşağıya çeken politikalara devam edeceğiz."

(Sürecek)

Haber Ara