Dolar

32,4708

Euro

34,9426

Altın

2.435,60

Bist

9.716,77

Lagari Hasan Çelebi

Osmanlı sanatkarı Lagari Hasan Çelebi... Lagari Hasan Çelebi kimdir? İşte Lagari Hasan Çelebi'nin biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-18 00:01:06

Lagari Hasan Çelebi

Osmanlı padişahı IV. Murad döneminde barut macunundan hazırlanmış fişekler vasıtasıyla uçtuğu rivayet edilen Lagari Hasan Çelebi hakkındaki bilgiler yalnızca Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde anlattıklarına dayanır.

Evliya Çelebi'ye göre 1632-1633 senelerinde, IV. Murad'ın kızı Kaya Sultan'ın doğumu sebebiyle yapılan şenlikler sırasında 50 okka barut macunundan yedi kollu bir fişek icat etmiş, "Padişahım, seni hudâya ısmarladım, İsa peygamber ile konuşmaya gidiyorum" diyerek Sarayburnu'nda padişahın huzurunda fişeğe binmiş, yardımcılarının fişeği ateşlemesiyle havaya yükselmiştir.

Havadayken yanındaki fişekleri ateşleyince denizin yüzü aydınlanmış, büyük fişeğinin barutu kalmayıp yere doğru düşerken de ellerindeki kartal kanatlarını açıp Sinan Paşa Köşkü önünde denize inmiştir. Oradan yüzerek padişahın huzuruna gelmiş ve, ''Padişahım, İsa peygamber sana selam etti'' diyerek şaka yapmıştır. Sultan Murad bu başarısı sebebiyle kendisini sipahi yapmıştır.

İlk önceleri sultan tarafından desteklenen Hasan Çelebi, daha sonra ulemanın baskısıyla yargılanmış ve Kırım'a sürgüne gönderilmiştir. Çelebi'nin belirttiğine göre Lagari, Kırım'a Selamet Giray Han'ın yanına gitmiş ve orada vefat etmiştir.

 

Haber Ara