Dolar

32,5548

Euro

34,9262

Altın

2.444,11

Bist

9.716,77

Kuzey Amerika disisleri bakanlari Kanada'da toplandi

Kuzey Amerika disisleri bakanlari Kanada'da toplandi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-29 22:30:14

Kuzey Amerika disisleri bakanlari Kanada'da toplandi
Kuzey Amerika dışişleri bakanlarının her yıl üç ülkeden birinde yapılan yıllık toplantısı, Kanada'nın Quebec eyaletinin başkenti Quebec City'de başladı.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion'un ev sahipliğindeki toplantıya ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Meksika Dışişleri Bakanı Claudia Ruiz Massieu katılıyor.

Sabah Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion ve Meksika Dışişleri Bakanı Claudia Ruia Massieu'nun ikili görüşmeleri ile başlayan toplantı, daha sonra Stephen Dion ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin baş başa gerçekleşen toplantısı ile devam etti. Bu toplantının ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Meksika Dışişleri Bakanı Claudia Ruia Massieu görüştü.

Bu görüşmelerin ardından çalışma oturumuna geçen üç ülke heyeti, öğle yemeği öncesi aile fotografı çektirdi. Yemeğin ardından tekrar çalışma oturumuna geçen Kuzey Amerika dışişleri bakanları, yerel saatle akşam ortak basın açıklaması yapacak.

- Gündem: DAEŞ, ekonomi, güvenlik

Toplantının gündeminde ilk sıraları, DAEŞ terörüne karşı ortak işbirliği, güvenlik ve ticareti artırıcı ekonomik işbirliği konuları alıyor. Toplantıda, bölgesel ve küresel güvenlik konusunda işbirliğini artırma konuları ile üç ülke arasındaki ticareti etkileyen engellerin azaltılması ve Kuzey Amerika'nın rekabet gücünün artırılması, iklim değişikliği, temiz enerji ve çevre konularının da gözden geçirileceği bildiriliyor.

Öte yandan, Kanada'nın Harper başbakanlığındaki Muhafazakar Parti Hükümeti zamanında Meksika vatandaşlarına koyduğu vize uygulamasının da toplantının önemli gündem maddelerinden bir haline geldiği belirtiliyor.

Hükümete yakın kaynaklar, Başbakan Justin Trudeau'nun, Meksika vatandaşlarına uygulanan vizenin kaldırılması kararı verdiğini ancak bu kararın Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda açıklanmasının öngörülmediğini savunuyor. Bu arada Kanada basını, Three Amigos Summit (Üç Amigolar Zirvesi) olarak da adlandırılan Kuzey Amerika Liderler Zirvesi'nin de, ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresi bitmeden gerçekleştirilmesinin planlandığını yazdı.

Basında yer alan haberlere göre, Obama ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, mart ayında Beyaz Saray'da birlikte yiyecekleri yemekte, Kuzey Amerika Liderler Zirvesi'nin ne zaman yapılacağını da ele alacaklar. ABD Başkanı, Kanada Başbakanı ve ve Meksika devlet başkanının katıldığı Kuzey Amerika Liderler Zirvesi de her yıl bu üç ülkeden birinde gerçekleştiriliyor.

Haber Ara