Dolar

32,5244

Euro

34,9402

Altın

2.438,47

Bist

9.716,77

Kremlin’den, Putin- Erdoğan görüşmesi hakkında açıklama

Kremlin’den, “Putin, yarın İstanbul’da ‘TürkAkımı’nı açıyor” başlığıyla yapılan açıklamada; “Putin, ‘Türk doğal gazı boru hattının açılışına katıldıktan sonra başta Libya ve Suriye’deki durumu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşecek” denildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-07 16:49:36

Kremlin’den, Putin- Erdoğan görüşmesi hakkında açıklama

Türkiye yarın önemli bir açılışa ve zirveye şahit olacak. Rusya'dan gelen doğal gazı Karadeniz'in altından Türkiye ve Avrupa'ya ulaştıran TürkAkım doğal gaz boru hattı projesi tamamlandı.

İstanbul'da Haliç Kongre Merkezi'nde yapılacak projenin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin birlikte yapacak.

Konuyla ilgili bugün Kremlin'den bir açıklama geldi.

Kremlin'den, “Putin, İstanbul'da TürkAkımı başlattıyor” başlığıyla yapılan açıklamada, “8 Ocak'ta (yarın) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘Türk doğal gaz boru hattının açılışına katılmak için İstanbul'a bir çalışma ziyaretinde bulunacak” denildi.

Açıklamada, Putin'in Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerde bulunacağı; bu görüşmede Rusya-Türkiye işbirliğini daha da geliştirmenin yolları, Suriye ve Libya'daki durum da dahil olmak üzere acil uluslararası konular ele alınacağı belirtildi.

TÜRKAKIMI PROJESİNİN ÖNEMİ

Öte yandan Türk - Rus ortaklığıyla hayata geçen ve taşıma kapasitesi 31.5 milyar metreküp olan projenin açılışında iki ülkenin liderlerinin bölgesel istikrar ve iş birliği mesajı vermesi bekleniyor.
 
TürkAkım, Türkiye'yi doğal gazın ilk alıcısı yaparak transit riskleri ortadan kaldıracak, bölgede yaşanacak muhtemel istikrarsızlıklar Türkiye'nin doğalgaz tüketimine etki etmeyecek. 

Kasım sonunda Avrupa bağlantı töreni yapılan, Güney Gaz Koridoru'nun en önemli ayağı olan 1850 kilometre uzunluğundaki TANAP'ın ardından, TürkAkım ile Türkiye'nin, Avrupa'nın doğalgaz güvenliğinde önemi perçinlenecek.
 
Toplam 3 etaptan oluşan TürkAkım boru hattının Avrupa ayağı olan TürkAkım - 2, Avrupa'ya yıllık 15.75 milyar metreküp gaz verecek. Böylece milyonlarca Avrupalı'nın gaz ihtiyacı TürkAkım ile karşılanmış olacak.
 
Deniz kısmı 2018'de bitirilen TürkAkım'ı, Türkiye'deki iç sisteme bağlayacak olan TьürkAkım - 1 bölümü de bir yıldan daha kısa rekor bir sürede tamamlandı. Böylece Rusya'dan Türkiye'ye akacak 15.75 milyar metreküp doğal gaz için vanalar açılmaya hazır hale geldi.
 

Haber Ara