Dolar

32,5536

Euro

34,9304

Altın

2.444,14

Bist

9.716,77

Kral ve şehzadelerin uğrak yeri

Kral kaya mezarlarından Aşıklar Müzesine kadar tarihi ve kültürel alanda akla gelen Amasya'da iklim ise ziyaretçiler için oldukça elverişli

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-13 17:24:04

Kral ve şehzadelerin uğrak yeri

Karasal iklimle Karadeniz ikliminin buluştuğu bir noktada yer alan Amasya, kışın yağışlı ve soğuk, yazın ise sıcak ve kuraktır. İlkbahar aylarında aşırı yağış alan şehir kış aylarında ise soğuktur.

Amasya'yı ziyaret etmek için en uygun tarih aralığı haziran ile eylül ayları arasıdır. Sıcağı pek sevmeyenler ise eylül ile kasım ayları arasıdır. Ancak şehrin yıl boyunca ortalama sıcaklığı 13 derece olduğu için, uygun kıyafetlerle yılın her döneminde ziyaret edilebilir.
Amasya'da yılın belirli dönemlerinde Yöresel Çömevliya Pilav Şenlikleri, Cafer Dede Kültürel Etkinliği, Ali Pircivan Kültür Etkinliği gibi yüzlerce hatta binlerce kişinin katıldığı birçok etkinlik yapılıyor. Her bir festivalin farklı tarihleri olduğu için, şehirde bulunacağınız zaman aralıklarında hangi etkinliğin olduğunu Amasya belediyesi web sitesinden öğrenebilirsiniz. Amasya'da yapılan festivaller:

Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali (12 - 22 Haziran)
Uluslararası Geleneksel Okçuluk Festivali (Haziran-Temmuz)
Merzifon Kültür ve Sanat Etkinlikleri Haftası (Ağustos)


Kral Kaya mezarları

Harşene Dağı'nda bulunan mezarlar, milattan önce 302 yılına dayanan tarihiyle şehrin simgelerinden biridir. Kalker kayaların içi oyularak yapılan eserler, UNESCO Dünya Mirasları geçici listesinde yer alıyor. Pontus krallarına ait kaya mezarlarından bugüne yalnızca birkaç tanesi gelebilmiştir.

Amasya Saat Kulesi

Yerel halkın buluşma noktalarından biri olan saat kulesi, 1865 yılında Amasya şehir merkezine yapılmıştır. Şehrin en önemli simgelerinden biri olan saat kulesinin Amasya halkı için özel bir anlamı vardır.
Amasya denildiğinde ilk akla gelen yapılardan biri olan Yeşilırmak kıyısındaki sıra sıra evler, mutlaka görülmesi gereken yerlerin başını çekiyor. Tarihi sur duvarları üzerine yapılan Yalıboyu evleri, genellikle birbiri ile bitişiktir ve avlu ya da bahçesi bulunur.

Borabay Gölü

Muhteşem bir doğa harikası olan Borabay gölü, Bakanlar Kurulu'nca turizm bölgesi olarak ilan edilmiştir. Etrafında doğa yürüyüşleri için parkurlar bulunan gölde doğa inde tatil yapmak isteyenler inde bungalov ve çadır kampı gibi konaklama seçenekleri sunar.

Şehzadeler Müzesi

Osmanlı Dönemi'nde şehzadelerin yetiştirildiği bölge olan Amasya'da bu döneme ait tüm özellikleri yansıtan Şehzadeler müzesi, 15. yüzyıla ait klasik bir Türk evi görünümündedir. Şehzadelere ait heykellerin de bulunduğu müze iki katlı ahşap bir binadır.
Yeşilırmak Nehri civarında ünlü restoranların yer aldığı şehirde geleneksel yiyeceklere ulaşılabiliyor.

Mutlaka yenilmesi gereken yemekler:

Çatal çorba
Bakla dolması
Mumbar
Patlıcan çullaması
Keşkek

Haber Ara