Dolar

32,5548

Euro

34,9262

Altın

2.444,11

Bist

9.716,77

'Kolpacı Ali'nin ''yumruk'' iddialarına cami imamından yanıt

Sosyal medyada ‘Kolpacı Ali’ olarak bilinen ve “Yahya Efendi Türbesi’nde imama yumruk ve tekme attığını iddia ederek gündemde yer alan Ali Denizci’ye, Yahya Efendi Cami İmamı Bekir Çetintaş yanıt verdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-21 13:47:40

'Kolpacı Ali'nin ''yumruk'' iddialarına cami imamından yanıt

İsmail Hoca adlı bir kişiyle yaşadığını iddia ettiği “Yahya Efendi Türbesi anısı” ile gündeme gelen, sosyal medyada ve yakın çevresinde, “Kolpacı Ali” olarak bilinen Ali Denizci'nin doğru söylemediği ortaya çıktı.

 İstanbul Balat'ta açtığı “Deliler Kahvehanesi” isimli mekanda tasavvuf sohbetleri yaptığını iddia eden Ali Denizci'nin anlattığı ‘yumruk' hikayesinde, söz ettiği “İsmail Hoca” adında bir şahsın, Yahya Efendi Türbesi'nde hiç görev yapmadığı ortaya çıktı.

Yahya Efendi Camii'nin şu anki imamı Bekir Çetintaş, camide görev yapan imamların 1936'dan beri isimlerinin belgelendiğini, şu ana dek camide İsmail isimli kimsenin vazife yapmadığını söyledi. Ayrıca Ali Denizci'nin, “Deliler Kahvehanesi”ni Lari Dilmen isimli bir Yahudi ile işlettiği, Müslümanlar ile Yahudiler arasında diyalog kurmaya çalıştığı, burs verdiği öğrencileri Yahudilerle iletişim kurmaya zorladığı da iddialar arasında. “İSMAİL HOCA İLE YAHYA EFENDİ TÜRBESİ ANISI”

Ali Denizci, modern sûfi olarak lanse edilerek, gençlerin ilgisini çeken bir ‘mutasavvıf' diye servis edildi.

Denizci, ateist olduğu ve alkol bağımlılığı yaşadığı günlerde yaşadığını iddia ettiği bir anısıyla ünlendi. Buna göre Ali Denizci, Yahya Efendi Türbesi'nde rakı içerken, camide görevli imam kendisini kovmak istedi. Denizci ise imamı döverek uzaklaştırdı ve tehdit etti. Daha sonra İsmail isimli bir hoca cami için görevlendirildi ve bir gün alkol aldığı sırada Ali Denizci'ye meyvelerden oluşan meze tepsisi sundu. Bunu gören Ali Denizci, aralarındaki diyalogdan etkilenerek Müslüman oldu. Bu hikâyeyi anlatırken Ali Denizci, İsmail Hoca'nın kendisine, “Allah sana inanıyor” dediğini de iddia etti.

‘'BÖYLE BİR HOCA YOK''

Ali Denizci'nin anlattığı bu hikayenin gerçek olmadığı ise çok geçmeden ortaya çıktı. Yahya Efendi Camii'nin mevcut imamı kurra hafız Bekir Çetintaş, konuya dair dikkat çeken bir açıklamada bulundu ve Müslümanların bu konuda uyarılmasını talep etti. Cami cemaatine hitap eden Çetintaş, “Burada 1936 yılından itibaren buraya gelen imamların kayıtlarının tutulduğu bir murakebe defterimiz var. Bu defterde 1936 yılından itibaren buraya gelen bütün imamların, bütün müezzinlerin görev başında olup olmadığı, caminin temiz olup olmadığı yönünde yapılan kontrollerin bulunduğu bir defterimiz var. Bu defterde hiç İsmail Hoca isimli birisi yok. İsmail Hoca buraya hiç gelmemiş, öyle bir kimse yok. Bir başka şey, buranın çok eski cemaatleri var. Buraya düzenli gelen 65 yıllık cemaati var. Bu video (Ali Denizci'nin videosu) yayıldığı zaman, çok yaşlı bir amcamızdan rica ettim, dedim ki, ‘Size bir şey sormak istiyorum. Böyle böyle bir video var. Bize bununla ilgili bilgi verir misiniz? İsmail Hoca kimdir, böyle bir şey var mı, bu hadise neyin nesidir?' 1955 yılından tuttu, bugüne kadarki imamların tümünü saydı. İçerisinde İsmail Hoca diye biri yok.” ifadelerini kullandı.

MÜSLÜMAN OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL

Yahya Efendi Camii İmamı Bekir Çetintaş, Ali Denizci'nin Müslüman olup olmadığının belli olmadığını belirterek, “Balat'ta kahvehanesi olan, oradaki sinagogla dirsek teması içerisinde olan, bizzat iş ortağı Yahudi olan bir kimse. Kendisinin tavırlarında iki tane tehlike görüyorum. Birincisi, evet hatasız insan yoktur ama bir din görevlisine, bir imama attığı yumruğu ballandıra ballandıra anlatan bir kimse bunu meşrulaştırmış olur. İkinci tehlike, buralara gelin, rahat rahat rakınızı içkinizi alın, buralarda için, hoca efendi size meze ikram eder, demiş oluyorlar” şeklinde konuştu. Bekir Çetintaş, konuşmasının sonunda herkesin bu konuda bilgilendirilmesini de istedi.

Haber Ara