Dolar

32,5224

Euro

34,9062

Altın

2.438,38

Bist

9.716,77

Kılıçdaroğlu: Benim için olsa dahi istemem

Kılıçdaroğlu 16 Nisan'da yapılacak referandumla ilgili, 'Bu anayasa değişikliği sonu belli olmayan dipsiz kuyuya benziyor. Benim için olsa dahi istemem. Demokrasiye, insan haklarına aykırı bu' dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-24 15:33:57

Kılıçdaroğlu: Benim için olsa dahi istemem

Radyo Viva canlı yayınına katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin yeni düzenlemeyle 18 yaşındakilere milletvekili hakkı tanınmasına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, "18 yaşındakilerin siyasetin dışında olması doğru değil. Buna niye karşı olalım. Tam tersine, Gâzi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'yi gençlere emanet etti. Dolayısıyla emanet aldığı ülkeye katkı vermesi en büyük arzumuzdur" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 18 yaşında milletvekili olan birinin ömür boyu askerlikten muaf tutulması ve 2 yıldan sonra emekli kabul edilmesine itiraz ettiklerini vurguladı.

"Kendi çocukları için ikbâl hazırlıyorlar" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, parti olarak anket yaptırmadıklarını ancak "Hayır"ın önde olduğunu savundu.

"Yeni sistemde cumhurbaşkanının Meclis'i feshetme yetkisi var mı, yok mu?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Bugünkü anayasaya göre seçim sonrası hükümet 45 gün içinde kurulamazsa cumhurbaşkanı Meclis'i feshedip erken seçime götürebiliyor. Var mı? Var. Yeni gelen de 45 gün sınırlaması yok. Seçim sonrasıyla da sınırlı değil. Cumhurbaşkanı arzu ettiği zaman Meclis'i feshediyor. Buradaki sorun şu, 'seçime götürür' diyor. Biz bunu halkın diliyle, feshedip seçime götürüyor, biz böyle söylüyoruz. Orada fesih kelimesi yok diye 'doğru söylemiyor' diyor. Bir kişiye yetki veriyorsunuz, 80 milyonun iradesini sıfırlayabiliyor. 1924 Anayasası görüşülürken bu yetki Mustafa Kemal Atatürk'e verilmemiştir. İstenmiş ama verilmemiştir. Açsınlar Meclis tutanaklarına baksınlar. Parlamento'yu yeniden seçime götürebiliyor mu? 'Hayır' desin. Diyemiyor. Ben yalan söylüyorsam, çıkın karşıma tartışalım. Televizyon olmak zorunda değil, radyo da olur."

Yeni modelde cumhurbaşkanlığı makamına TBMM başkanının vekalet etmeyeceğine işaret eden Kılıçdaroğlu, seçimle gelmeyen bir kişiye vekalet verildiğini belirtti.
Kemal Kılıçdaroğlu, yeni modelde cumhurbaşkanının istediği kadar kişiyi başkan yardımcısı atayabileceğini, ayrıca Olağanüstü Hâl (OHAL) kararını da alabileceğini bildirdi.

Kılıçdaroğlu, "Karar üç ay içinde Meclis'in onayına sunulacak. 'Üç aya kadar beğenmediğim 7 iş adamının mal varlığına el koyarım, üç ay sonra da zaten mesele bitmiş oluyor.' Ben bu örnekleri verdiğim zaman 'bu olmaz' diyorlar. Niye olmasın? Birisi gelir, yapar. Yetkisi var mı? Var" diye konuştu.

"Bu anayasa değişikliği dipsiz kuyuya benziyor"

Yeni modelde cumhurbaşkanının arzu ettiği kadar bakan, arzu ettiği kadar başkan yardımcısını atayabileceğini ayrıca devletin yapısı ve işleyişiyle ilgili kararları alabileceğini anlatan Kılıçdaroğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Bugün bu kararları TBMM alıyor. Örnek, '3 vilayeti birleştirdim, oraya bir genel vali atadım' diyebilir. Örneğin 'ben kıdem tazminatını kaldırdım.' diye bir kararname çıkarabilir. 'Yapamaz.' Yapamaz da bu yetkiyi veriyoruz biz. A kişisi yapmaz, B kişisi gelir yapar. Biz bir rejimi tümüyle değiştiriyoruz. Demokratik parlamenter sistemden vazgeçiyoruz, yerine 'tek adam' rejimi oluşturuyoruz. Bu anayasa değişikliği, sonu belli olmayan dipsiz kuyuya benziyor. Benim için olsa dahi istemem. Demokrasiye, insan haklarına aykırı bu. Freni olmayan kamyon bu. Başkan dâhil, hiç kimsenin neredeyse denetlenme imkânı yok."

Haber Ara