Dolar

32,4877

Euro

34,9314

Altın

2.434,83

Bist

9.716,77

Kıbrıs müzakere süreci

Kıbrıs müzakere süreci

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-24 16:27:55

Kıbrıs müzakere süreci
KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kıbrıs müzakerelerinde bir sonraki liderler görüşmesiyle birlikte yeni bir safhaya girileceğini belirterek, "müzakerelerde arama tarama safhası tamamlanmıştır. Özlü müzakerelere geçiş safhasına 29 Haziran'daki dördüncü liderler buluşmasıyla başlıyoruz" dedi.

Sözcü Burcu, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son duruma ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nda basın toplantısı düzenledi. Burcu, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın süreçle ilgili hassasiyetlerine işaret ederek, liderler yönetiminde başlayan sürecin lider yönetiminde devam edeceğini, takvim öngörülmemesine rağmen sürecin hızlı ve verimli olmasının öngörüldüğünü vurguladı.

BM ile azami uyum ve işbirliğinin bir diğer prensipleri olduğuna değinen Burcu, "11 Şubat Ortak Mutabakat Belgesi'nde de var olan her şeyde anlaşmadan hiçbir şeyde anlaşılmış olunmayacaktır" prensibinin geçerliliğinin devam ettiğini kaydetti.

Tarafların ayrıca güven yaratıcı önlemlerle ilgili seçilecek konuların her iki toplumun eşit ve azami bir şekilde yararlanabileceği pratik ve hızlı uygulanabilir olması yönünde prensipleri olduğunu söyleyen Barış Burcu, "Temel esas şudur: Güven yaratıcı önlemler, güven yaratacak. Yeni güven yaratıcı önlem yaratacağız diye, yeni güvensizlikler, yeni yanlış anlamalar, yeni çatışma noktaları yaratmaya gerek yoktur. Sağlıklı bir gidiş için tarafların ayrı ayrı güven yaratıcı önlemler üretmesi yerine birlikte çalışarak, ortak liste üretmeyi öngördüler" ifadelerini kullandı.

- Kıbrıs'ta Türkiye ile çözüm odaklı ortak vizyona sahibiz

Kıbrıs'ta Türkiye ile çözüm odaklı ortak vizyona sahip olduklarına işaret eden Burcu, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'in de yeni oluşan ortamdan istifade ederek, ortak dil ve çözüm odaklı bir vizyon geliştirerek sürece olumlu katkı sağladığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, görüşmeci heyetlerin bugüne kadar bazen tam, bazen de yarım gün olmak üzere haftada en az 3 defa bir araya geldiklerini belirterek, liderlerin ise şu ana kadar 3 kez toplandığını hatırlattı. Liderlerin dördüncü toplantısının 29 Haziran'da yapılacağını kaydeden Burcu, gerek duyulması halinde sürecin temposunun ileride artırılacağını ifade etti.

Müzakerecilerin, liderlerin talimatı doğrultusunda bütün hususlarda geniş bir tarama yaparak, uzlaşılan ve uzlaşılmayan konular hakkında bir değerlendirmede bulunduklarını kaydeden Burcu, "Uzlaşılan konular siyah, uzlaşılmayan Türk tezleri kırmızı, uzlaşılmayan Rum tezleri de mavi olarak tespit edildi" dedi.

Burcu, bütün çalışmalar sonunda "Akıncı-Anastasiadis" kağıtları denilebilecek, derli toplu ve kapsamlı bir üretim çıktığını belirterek, bunun, Annan Planı'ndan sonra çözüm sürecinde bugüne kadar üretilen en kapsamlı belgeler olduğunu savundu.

Kapsamlı bir belge olmasına rağmen bütün başlıklarda mutabakat sağlandığını söylemenin mümkün olmadığını kaydeden Burcu, bunların olabilmesi için teknik hususlar konusunda teknik komitelerin sürece dahil edilerek, spesifik çalışma yapılması için gerekli girişimlerin başlatıldığını kaydetti.

- "Özlü müzakerelere 29 Haziran'da başlıyoruz"

Bir sonraki liderler görüşmesiyle birlikte yeni bir safhaya girileceğine işaret eden Burcu, "müzakerelerde, arama tarama safhası tamamlanmıştır. Özlü müzakerelere geçiş safhasına 29 Haziran'daki dördüncü liderler buluşmasıyla başlıyoruz" diye konuştu.

Müzakerelerde bütün başlıkların çapraz olarak görüşülebileceğini söyleyen Barış Burcu, şunları söyledi:

"Görüşme sürecinin önünün açılması için daha önce tarama çalışması yapan müzakere heyetleri, liderlerin siyasi kararlarına ihtiyaç duyulan konularda kısa, özet başlık üretecek. Liderler kendilerine servis edilen bu açılımlar için pozisyonlarını belirleyip, karşılıklı siyasal mutabakatları üretmeye çalışacaklar. Bu üretildiği oranda, dokümanların içinin doldurulmasına katkı sağlanmış olacak. Bir taraftan teknik komitelerin, bir taraftan liderlerin ortaya koyacağı açılımlar, belgelerin içinin doldurulmasına katkı koyacak."

- "Kapalı Maraş konusunda fizibilite çalışması başlatılabilir"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Kapalı Maraş konusunun önemli bir konu olduğunu ancak bugünden yarına açılabilecek bir konu da olmadığını belirterek, "Kapalı Maraş'ta öncelikle fizibilite çalışması yapılması gerekir ve bunun için ekip de oluşturulabilir ancak süreçte yaşanan gelişmeler, buna gerek kalmadan, top yekün bu imkanlara kavuşabiliriz umudu doğurmaktadır. Bizim açımızdan bu konuda bir sıkıntı yoktur. Gerek duyulması halinde fizibilite çalışması başlatılabilir" ifadelerini kullandı.

- "Garantiler tartışılmaz bir konu değil"

Barış Burcu, garantiler konusunda henüz geniş bir tarama yapılmadığını çünkü bütün anlaşmacı tarafların imzası olmaksızın, o anlaşmayla ilgili düzenleme yapma hakları olmadığını belirterek, herkesin ortak arzusunun, Eylül ayında New York'ta yapılacak toplantının ara anlaşmadan çok garantiler konusuna yönelik olacağını dile getirdi.

Garantiler konusunun tartışılmaz bir konu olmadığını vurgulayan Burcu, "garantiler tartışılacaktır ama önce Kıbrıslı Türkler ve Rumlar belli başlıklarda belli mesafe katettikten sonra" diye konuştu.

Müzakere masasında toprak ayarlaması hatta garanti anlaşmasının gündeme geleceğini ve görüşüleceğini vurgulayan Burcu, "Bunlar tabu değildir. El değmez hususlar değildir ancak görüşme sürecinin daha verimli olması, uluslararası hukuka daha saygılı olmak çerçevesinde bu konuların görüşülmesi biraz daha ötelenmiştir" şeklinde konuştu.

Haber Ara