Dolar

32,5286

Euro

34,9266

Altın

2.434,94

Bist

9.716,77

Keşmir'in köyleri çapraz ateşte kalıyor

Pakistan Hindistan sınırında artan gerginlikte ilk kez bir gün içinde 8 kişi öldürüldü.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-11-01 17:28:55

Keşmir'in köyleri çapraz ateşte kalıyor

Cammu Keşmir sınırındaki köyde çapraz ateşte kalan 2'si çocuk 4'ü kadın 6 sivil hayatını kaybederken 2 Pakistan askeri de çıkan çatışmada öldürüldü. Hint askerlerince açılan ateş sonucu çıakn çatışmalarda 22 kişi de yaralandı.

Nükleer güç sahibi iki komşu ülke olan Hindistan ve Pakistan arasında sınır ihlalleri gerekçesiyle artan gerilimde Cammu-Keşmir'de yaşanan çatışmalarda en az Eylül ayından bu yana 19 kişi hayatını kaybetti.

19 Hint askerinin öldürülmesinin ardından Hindistan'ın misilleme mantığıyla başlattığı saldırılarda Mohra köyü sakini Muhammed Saeed Reuters'a yaptığı telefon görüşmesinde" Bu tam gaz devam eden savaş Pakistan ve Hindistan arasında yapılıyor gibi görünüyor. Bunu durdurmak için yardım edin" çağrısını yaparken arka fonda silah sesleri gelmeye devam ediyordu.

Cuma ve cumartesi günü çıkan çatışmalarda 6 kişi ölmüş 10 kişi yaralanmıştı

Pakistan Milli Meclis Başkanı Sadık, TBMM'nin ev sahipliğinde yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) 36. İcra Komitesi Toplantısı'nın ikinci gününde, "Hindistan, Keşmir'de sistematik şekilde demografik yapıyı Müslümanlar aleyhine değiştirmeye çalışmaktadır." dedi.

22 yaşındaki Keşmirli Burhan Wani'nin 8 Temmuz 2016 günü Hindistan güvenlik güçleri tarafından öldürülmesinden bu yana her gün bir ya da iki Keşmirli öldürülüyor.

Gerilim, Keşmir'deki bağımsızlık yanlısı direnişçilerin, 18 Eylül'de Hindistan'ın Uri askeri üssüne düzenlediği saldırıyla daha da tırmanmıştı. Hindistan, 19 askerinin öldüğü saldırıdan Pakistan'ı sorumlu tutuyor ve komşusunu teröristlere destek vermekle suçluyor. Pakistan ise bu iddiayı reddederek Hindistan'ın, dikkatleri Keşmir'de yaşanan insan hakları ihlallerinden başka yöne çevirmek istediğini belirtiyor.

Hindistan ve Pakistan arasında, İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana tartışma konusu olan Cammu Keşmir'de yaşanan şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetti.

Cammu Keşmir'deki direniş grupları, 1989'dan beri bağımsızlık ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Haber Ara