Dolar

32,5557

Euro

34,9319

Altın

2.445,29

Bist

9.716,77

Kerkük'te IKBY bayrağı tartışmasına Bağdat da dahil oldu

Kerkük'teki resmi kurumlarda IKBY bayrağının göndere çekilmesi konusu Bağdat yönetimi tarafından da eleştirildi. Başbakan Haydar İbadi'nin Sözcüsü Seid Hedisi, “yasalara aykırı” dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-21 12:06:19

Kerkük'te IKBY bayrağı tartışmasına Bağdat da dahil oldu

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Rûdaw
'a konuşan Seid Hedisi, Kerkük'te Irak bayrağı ile birlikte IKBY bayrağının göndere çekilmesine ilişkin açıklamada bulundu. Seid Hedisi, “Irak Anayasası'nda yerel idare ve federal hükümet yönetimi açık bir şekilde tanımlanmıştır. Yani Kerkük'ün de içinde bulunduğu idari yönetimlerdir” dedi.

2003 yılından beri bölgede siyasi bir geleneğin hakim olduğunu dile getiren Seid Hedisi, şunları söyledi: “Bu nedenle de hiçbir taraf bunun aksi dışında girişimde bulunamaz. Valilikler ve üst komisyonlar vardır. Şimdiye kadar da ortak kararlar alınmıştır. Bugüne kadar bu konuda sorun çıkmadı.”

Erbil - Bağdat arasında tartışılan bölgelerde Kürdistan bayrağının göndere çekilmesine ilişkin ise Hedisi, şunları kaydetti: “Tartışılan bölgeler Federal Irak Hükümeti'ne bağlı bölgelerdir. Bu nedenle de Kürdistan Bölgesi dışındaki resmi kurumlarda Irak bayrağı dışında hiçbir bayrak göndere çekilemez. Karar Federal bir karardır ve Kerkük'te tartışılan bölgelerdendir.”

Kerkük idaresinin vereceği tek taraflı her kararın anayasaya aykırı olduğunu ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade eden Seid Hedisi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan Bölgesi tartışılan bölgeleri kapsamıyor ve kendine özgü parlamento, hükümet ve yasaları bulunuyor. Bu nedenle de Kürdistan bayrağı Irak bayrağıyla dalgalandırılıyor. Hiçbir sorunda yok. Ancak diğer tartışılan kentler için bu geçerli değil ve anayasaya aykırıdır.”

TÜRKİYE'YE GÖNDERME


Türkiye'nin Kürdistan bayrağının Kerkük'teki resmi kurumlarda dalgalanmasına ilişkin açıklamasına ise Seid Hedisi, “Bu bizim iç sorunumuz ve hiçbir dış ülkeyi bağlamıyor” dedi.;

TÜRKİYE NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, konu ile ilgili "Bu süreç işletilmeden Kerkük'ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak'taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak'ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük'ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır​" demişti.

Kerkük İl Meclisi üyesi Ahmed Askeri de “Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nın açıklaması Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin içişlerine müdahaledir. Kürdistan bayrağının göndere çekilmesi bir iç meseledir. Hiçbir şekilde Türkiye'yi ilgilendirmez” demişti.

TÜRKMENLER TEPKİLİ

Irak'ta Kerkük merkezli Türkmeneli Partisi Başkanı Rıyaz Sarıkahya da  yaptığı açıklamada, ''Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in il meclisine sunduğu yazı daha onaylanmadan kentteki tüm hükümet binalarının üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrağının asılması kabul edilemez" dedi.

 

Haber Ara