Dolar

32,5283

Euro

34,9420

Altın

2.440,01

Bist

9.716,77

Kedi ya da köpeğinizle uçmak için hazır olun

Ailecek seyahata çıkarken evdeki kedi ya da köpeğinizi de yanınızda mı götürmek istiyorsunuz? Şu şartlar sağlandığı ölçüde rahat bir yolculuk sizi bekliyor...

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-06 23:30:27

Kedi ya da köpeğinizle uçmak için hazır olun

Hayvansever kişilerin en büyük sıkıntısından birisi de onlarla yolculuk yapabilmek. Geçen yıl düzenlenen karayolları taşımacılık sistemindeki revize ile hayvanların taşınabilmesinin ve daha rahat yolculuk yapabilmelerinin önündeki engel kaldırıldı.

Karayollarındaki düzenleme hayvanseverleri memnun etti.
Peki hava yolculuğu için hangi şart ve koşullarda hayvanınızla yolculuk edebilirsiniz? Bu sorunun cevabını biliyor musunuz?
İşte konuyla ilgili ayrıntılar:

Kara taşımacılığında "yol açılmıştı"

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle yolculuk sırasında aşı karneli kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanların yolcunun yanında taşınabilmesinin önü açıldı.
'Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik' Resmi Gazete'de yayımlanarak geçen yılın başında yürürlüğe girdi. Değişiklikle evcil hayvanların bagaj taşımaya mahsus bölümde taşınması zorunluluğu kaldırıldı.
Artık yolcular aşı karneli kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanları kucağında veya oturduğu koltuğun önünde özel kafesleri kilitli olmak şartıyla taşıyabilecek.

Hayvanlarla uçuş şartları:

Peki hava taşımacılığında durum nedir gelin yakından bakalım:
Genel uygulama ana hatlarıyla şöyle:

Vahşi, yırtıcı, dövüşçü köpek ve kuşların taşınmasına izin verilmiyor.
Kangal köpekleri en fazla altı aya kadar taşınmaktadır.
American Pit Bull, American Staffordshire Terrier, Boxer, American Bulldog, Caucasian, Chow, Doberman, Dogo Argentinos, Fila Brazileiro, Japanese Tosa, Mastiff, Mastino Napoletano, Pit Bull Terrier, Presa Canario ve Rottweiler cinslerinin taşınmasına izin verilmiyor.
Evcil hayvanların uçuşa kabul edilmesi için 12 haftadan (3 ay) büyük olmaları gerekmekte.

Hamile ve emziren hayvanlar uçamaz

Hamile evcil hayvanlar ile anne sütünden kesilmemiş yavru kedi ve köpekler ile emziren anneler uçuşa kabul edilmiyor
Evcil hayvan taşımacılığı boyutları en fazla 32 cm x 32 cm x 50 cm olarak kabul edilecek kafesleri veya seyahat çantaları ile birlikte ağırlığı 8 kilogramı geçmeyen evcil hayvanlar için kabin içerisinde (PETC) ve bu ağırlığın üzerindeki evcil hayvanlar için havalandırma sistemli kargo kompartımanında (AVIH) gerçekleştirilir.
AVIH evcil hayvanların taşınmasına sadece iç hat uçuşlarımızda izin verilmektedir.
Bununla birlikte kuş haricinde PETC evcil hayvanlar kabin içerisinde İngiltere, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan hatlarına gerçekleştirilenler haricindeki tüm Pegasus uçuşlarında taşınabilir. Taşınmasına izin verilen kuş türleri sadece iç hat uçuşlarda ve kabin içerisinde taşınmaktadır.Tüm uçuş noktalarından çıkışta taşınacak (PETC veya AVIH) evcil hayvanlar için ise çıkış, varış, transfer, transit ara noktalarında geçerli yasal düzenlemelerin gerekliliklerini sağlamak yolcularımızın sorumluluğunda.

Haber Ara