Dolar

32,5224

Euro

34,9062

Altın

2.438,38

Bist

9.716,77

Kazlar, kışın güneye uçmayı nereden biliyor?

Kazların beyinlerinde her gün ne kadar güneş ışığı olduğunu ölçen bir saat vardır. Yaz sonu ve sonbahar başlarında günler kısalıyor ve kazlar bu şekilde güneye doğru yolculuğa hazırlanma zamanının geldiğini anlıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-26 09:31:01

Kazlar, kışın güneye uçmayı nereden biliyor?

Kazlar, sonbaharda göç etmeye hazır olmak için yaz ortasında hazırlanmaya başlar. İlkbaharda doğan kaz yavruları çoğu göç zamanına kadar büyümüş olur. Yetişkin kazlar, eski tüylerini döktükten sonra, tüy dökümü adı verilen bir işlem olan yeni bir tüy dizisi üretir .

Önlerindeki uzun uçuşlarda iyi durumda olmak ve vücutlarını kış soğuğundan korumak için vücut tüylerine ihtiyaçları vardır. Bu süreçte birkaç hafta boyunca kazlar uçamazlar ve avcılardan kaçınmak için su üzerinde kalırlar.

Kazların beyinlerinde her gün ne kadar güneş ışığı olduğunu ölçen bir saat vardır. Yaz sonu ve sonbahar başlarında günler kısalıyor ve kazlar bu şekilde güneye doğru yolculuğa hazırlanma zamanının geldiğini anlıyor.

file-20201113-19-z06ost Gitme zamanı geldiğinde

İki farklı tür kuş göçü vardır. Kışın ılıman iklimlerden tropik bölgelere göç eden çoğu kuş türü için göç içgüdüseldir. Kırlangıçlar, isyancılar ve ötleğenler gibi bu kuşlar, havalar sertleşmeden ve yiyecek kıtlaşmadan kuzeydeki üreme yerlerini terk ederler.

Çoğu, sürü halinde değil, tek tek geceleri göç eder ve nereye gideceklerini ebeveynlerin veya diğer kuşların rehberliği olmadan bilirler.

Yollarına devam etmeden önce böcek, meyve veya tohumlarla beslenmek için kısa molalar dışında sürekli göç ederler.

Kanada kazları ve diğer göçmen kaz türleri farklıdır. Genellikle hava soğuyana, su donmaya başlayana ve yiyeceklerin azalmasına kadar yaz mevsiminde kalırlar.

Kazlar, hava koşulları veya ayın parlaklığı gibi faktörlere bağlı olarak gündüz veya gece uçarlar.

Kazlar, nehirler, kıyı şeridi ve sıradağlar gibi önemli noktaları kullanarak deneyime dayalı olarak gezinirler. Güneş ve yıldızlar gibi göksel ipuçlarını da kullanabilirler.

Kazların kafalarında, Dünya'nın manyetik alanını tespit ederek kuzeyi ve güneyi göstermelerine izin veren fiziksel bir pusula vardır.

Genç kazlar, ebeveynlerini ve diğer deneyimli kazları takip ederek göç yolunu ve önemli noktaları öğrenirler. Kazları büyüten ve sosyal olarak bağ kuran insanlar, kuşlara ultra hafif bir uçakta liderlik ederek yeni göç rotalarını bile öğrettiler. " Eve Git" filminde olduğu gibi .

689e6f19 Onların yolunda

Kazlar ağır kuşlardır ve kartallar veya akbabalar gibi süzülmek yerine güçlü kanat vuruşları kullanarak saatte 50 milden fazla hızlı uçarlar. Ağır bir kuş için tüm bu kanat çırpma çok fazla enerji gerektirir. Kazlar göç uçuşları sırasında çok çalışır. Çabayı azaltmak için, kazlar geceleri hava daha sakin olduğunda veya gündüz yararlı bir arka rüzgar olduğunda uçarlar ; onları geriye doğru uçuracak bir rüzgarın içine uçmaktan kaçınırlar.

wild-goose-in-flight-andy-lay Kazlar neden 'V' şeklinde uçarlar?

Ek olarak, başka bir enerji tasarrufu hilesi var. Sürtünmeyi azaltmak ve biraz daha fazla kaldırma elde etmek için, kazlar arkaya yakın ve hemen öndekinin yanına yaklaşık bir kanat uzunluğu kadar uçarlar. Tüm sürü üyeleri bunu yaptığında, tanıdık 'V' şekli belirir.

Bu da girdap sörf denilen hazırlanması şekli, çok enerji tasarrufu sağlar. Doğru mesafeden başka bir kuşu takip etmek, karşı rüzgarı engeller. Öndeki kuşun kanat çırpması, arkada bulunan kuşu öne doğru çekmeye yardımcı olan, akım akışı adı verilen ileri bir hava hareketi yaratır. Ve girdap adı verilen küçük dönen hava cepleri, takip eden bir kuşu havada tutmaya yardımcı olan kaldırma kuvveti oluşturur. Aynı fizik, savaş uçaklarının yakıttan tasarruf etmek için neden 'V' şeklinde uçtuğunu açıklıyor.

1-7

'V' noktasındaki, sürünün önündeki kuş, çekimden hiçbir avantaj elde etmez. Diğerlerinden çok daha fazla çalışıyor. Çok yorulduğunda geri çekilir ve bir başkası başı çeker. Son zamanlarda kuşbilimciler, aileler sürü halinde birlikte göç ettiklerinde, ebeveynlerin 'V'nin ucunda sırayla hareket ettiğini keşfettiler . O kadar güçlü olmayan genç kazlar, ana ebeveynin arkasında 'V' boyunca sıralanır.

Belirli bir bölgede üreyen kazların çoğu, geçiş yolları adı verilen benzer rotalar boyunca göç edecektir . Örneğin, Kuzey New York'tan geçen kazlar Atlantik geçidini takip ediyor. Atlantik Kıyısı'na varacaklar ve kıyı şeridini takip ederek güneye göç edecekler.

file-20201113-15-1k8iqp

Çoğu kaz, kışlama alanlarına kesintisiz olarak göç etmek yerine, aşama aşama seyahat eder, dinlenmek ve kaybettiği yağları geri kazanmak için geleneksel mola yerlerinde durur. En kuzey popülasyonlarından kazlar en uzak güneye seyahat eder .

Daha güneyde üreyen popülasyonlar uzaklara göç etmiyor. Kuzey kazları kelimenin tam anlamıyla daha güneydeki kuşların üzerinden uçtuğu için buna bir kurbağa göçü denir. Bunun neden olduğu biraz muamma, ancak kuzeydeki yetiştiriciler, yazlık evlerine daha yakın iyi kışlama koşulları bulan güney kazlarıyla yiyecek için rekabet etmekten kaçınmak için daha güneyde devam ediyor olabilir.

Canada-Geese

Kazlar göç yollarını öğrendikleri için, koşullar değiştikçe nereye gideceklerini esnek bir şekilde ayarlayabilirler. Örneğin çim alanların ve golf sahalarının mevcudiyeti,  arazi kullanımındaki diğer değişiklikler nedeniyle kaz göçü mola alanları ve kışlama alanları değişmiştir. Göçmen kazlar artık küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak ne zaman ve nereye göç edeceklerini ayarlıyorlar. Ve Kanada kazlarından oluşan bazı gruplar yerlerinde kalmaya ve göçü tamamen atlamaya karar verdiler.

Kayak: Theconversation

Haber Ara