Dolar

32,5587

Euro

34,9370

Altın

2.442,78

Bist

9.716,77

Kazaklar, 28 yıl sonra yeni Cumhurbaşkanını seçiyor

Kazakistan’da halk, ülkede 28 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Nazarbayev'in istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Tokayev'in de aralarında bulunduğu 7 aday yarışıyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-09 17:09:08

Kazaklar, 28 yıl sonra yeni Cumhurbaşkanını seçiyor

buyuk_124

Petrol zengini, 18 milyon nüfusa sahip ve yüzölçümü açısından dünyanın 9. büyük ülkesi Kazakistan'da seçmen, Nursultan Nazarbayev'in geçen mart ayındaki istifasının ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti.

OY VEREME İŞLEMİ
SAAT 07'DE BAŞLADI

Kazakistan'da Cumhurbaşkanlığı seçimleri için sabah saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi yerel saatle 20.00'de sona erecek

İktidar partisi Nur Otan'ın adayı mevcut Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, oyunu Opera ve Bale Tiyatrosu'nda kurulan sandıkta kullandı.

Eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ise kızı Senato Başkanı Dariga Nazarbayeva ile birlikte oyunu Öğrenciler Sarayı'ndaki seçim merkezinde kullandı.

kasim

SEÇİMLERDE 6 ADAY YARIŞIYOR

Seçimlerde Kazakistan'ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Tokayev'in de aralarında bulunduğu 7 aday yarışıyor.
Ülke kanunlarına göre, cumhurbaşkanı adaylarının Kazakça bilmesi, 40 yaşını doldurması, ülkede 15 yıl ikamet etmesi ve devlet kurumlarında en az 5 yıl çalışması gerekiyor.

Seçimde yarışacak adaylar ve partileri ise şu şekilde:
"Komünistler Halk Partisi adayı Jambıl Ahmetbekov, Kazakistan Demokratik Partisi "Ak Yol" adayı Daniya Yespayeva, Millet Kaderi adayı Amirjan Kosanov, Halk Demokratik Vatansever Partisi adayı Toleutay Rahimbekov, Kazakistan Sendikalar Derneğinin adayı Amangeldi Taspihov, iktidardaki Nur Otan Partisinin adayı Kasım Cömert Tokayev ve Büyük Bozkır Kartalları Toplumsal Birliği adayı Sadibek Tugel."

Seçimleri uluslararası örgütler ve yabancı ülkelerden binin üzerinde gözlemci ve 500'e yakın yerel ve yabancı basın mensubu izliyor.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi), Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TürkPA) seçim gözlem misyonları da gözlemliyor. Gözlem misyonlarının, seçim sürecine ilişkin pazartesi basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Ülkede 28 yıl cumhurbaşkanlığı yapan Nazarbayev'in mart ayında istifa etmesinin ardından geçici olarak cumhurbaşkanlığına getirilen Tokayev, 9 Haziran'da sandığa gitme kararı almıştı. 

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Hiçbir adayın programında Türkiye ile ilişkilerde ciddi değişiklik yer almadığından Türkiye ile Kazakistan ilişkilerinin seçim sonucu ne olursa olsun kaldığı yerden devam edeceği, yakınlaşmanın süreceği belirtiliyor.

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesindeki en önemli olay, Ekim 2009'da imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasıyla yaşandı.

Geçen on yılda ikili ekonomik ve siyasi iş birliği önemli ölçüde güçlendi. Geçen yıl Kazakistan ile Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacmi 1 milyar 897 milyon dolara çıktı. 2005-2018 yıllarında Türkiye'den Kazakistan'a doğrudan yabancı yatırım 2,6 milyar doları buldu. Yılbaşı itibarıyla Kazakistan'da 2 bine yakın Türk sermayeli firmanın kayıtlı olduğu biliniyor.

buyuk2_57

YÜZLERECE PROTESTOCU GÖZALTINA ALINDI

Bu arada Kazakistan'da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini protesto etmek isteyen yüzlerce gösterici gözaltına alındı. Başkent Nursultan ve Almatı şehirlerinde toplanan çok sayıda eylemci ve polis arasında zaman zaman arbede yaşandı. Twitter üzerinden gösteriler sırasında yapılan polis müdahalesine ilişkin çok sayıda fotoğraf ve video paylaşıldı. Kazakistan'da eski Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e muhalifliğiyle tanınan ve yurtdışında yaşayan ünlü iş adamı Muhtar Ablyazov Pazar günü ülke çapında protesto çağrısı yaptı.

Haber Ara