Dolar

32,5283

Euro

34,9420

Altın

2.440,01

Bist

9.716,77

Kanadalı eski diplomat Çin'de gözaltına alındı

2017'den bu yana Kuzeydoğu Asya danışmanı olan eski Kanadalı diplomat Michael Kovrig, Çin'de gözaltına alındı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-12 12:52:00

Kanadalı eski diplomat Çin'de gözaltına alındı

Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Kriz Grubu, 2017'den bu yana Kuzeydoğu Asya danışmanı olan eski Kanadalı diplomat Michael Kovrig'in Çin'de gözaltına alındığını açıkladı.

Grup, Kovrig'in durumu konusunda daha fazla bilgi edinmeye ve ivedilikle serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştıklarını duyurdu.

The Globe, Mail in Toronto ve Kanada yayın kuruluşları da adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak, Kovrig'in gözaltına alındığı haberlerine yer verdi.

​Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, gözaltı hakkında "sunacak hiçbir bilgi" olmadığını söyledi.

Uluslararası Kriz Grubu'nun Çin'de kaydı olmadığını belirten Lu, "Kayıtlı değilse ve burada faaliyete geçtiyse, zaten Çin'in sivil toplum kuruluşlarına ilişkin yasalarını ihlal etmiştir" dedi.

Grubun internet sayfasında, Kovrig'in daha önce Pekin, Hong Kong ve BM'de diplomatlık görevini yürüttüğü ifade ediliyor.

Olayın, Çinli teknoloji devi 'nin Mali İşler Direktörü (CFO) Meng Wanzhou'nun, Washington yönetiminin talebi üzerine İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle Kanada makamları tarafından 1 Aralık'ta Vancouver kentinde gözaltına alınmasına misilleme olabileceğine dair yorumlar yapıldı.  

Ancak Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale, olayın Meng'in tutuklanmasıyla bağlantılı olduğuna dair 'açık bir işaret' olmadığını söyledi.

Zira, Wanzhou'nun 10 milyon Kanada doları kefaletle serbest bırakılmasına karar verilmişti. (Sputnik)

Haber Ara