Dolar

32,5244

Euro

34,9402

Altın

2.438,47

Bist

9.716,77

Kalp krizinde 'altın saat' hayat kurtarıyor

Eğer kalp krizinin ilk 1 saati içerisinde damar açıcı tedavi uygulanabilirse, kalp kasının zarar görmesi büyük ölçüde engelleniyor. Bu nedenle tedavide ilk 60 dakika “altın saat” olarak tanımlanıyor

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-10 00:16:00

Kalp krizinde 'altın saat' hayat kurtarıyor

Ülkemizde ölüm nedenlerinin başında kalp krizi geliyor. Yaşam kalitesi ile birlikte genetik yatkınlığın rol oynadığı kalp hastalıklarında erken müdahale ne derece önemli ise hayat kalitesinin kontrol altına alınması ve düzey olarak yükseltilmesi de ilk öncelikler arasında.

Ani kalp damarı tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan kalp krizinde en önemli nokta, kalp ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kişinin tam donanımlı bir hastaneye başvurması ve sağlık yardımı alması ilk öncelik.

İlk saat çok önemli

Kalp krizine bağlı ölümlerin ortalama yarısı kalp krizi başladıktan sonraki ilk saat içinde ortaya çıkar. Nitekim kalp krizinde ilk yardıma kadar erken başlanırsa, tıkanan damarı açıcı tedavi yöntemleri de en kısa sürede uygulanabilir ve kalbin hasar görmesinin önüne geçilmiş olur. Hastaya hastanede müdahalede önemli olan hızlı tanı konulması ve müdahalenin uygun bir şekilde yapılmasıdır. Eğer kalp krizinin ilk 1 saati içerisinde damar açıcı tedavi uygulanabilirse, kalp kasının zarar görmesi büyük ölçüde engelleniyor. Bu nedenle tedavide ilk 60 dakika “altın saat” olarak adlandırılılmakta

Muhtemel kriz esnasında yapılması gerekenler

Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Yeni başlamış bir pıhtıyı yerinden sökme ihtimali çok düşük olsa da kişi burun deliklerini kapatarak kuvvetli biçimde öksürmelidir.
Evde aspirin varsa, bir bardak su ile alınmalıdır.
Bunun dışında kesinlikle bir şey yiyip içilmemelidir.
Pencere açılarak odaya oksijen girmesi sağlanmalıdır.
Yardım gelmesi, yatarak ya da oturarak beklenmelidir. Kesinlikle ayakta olunmamalıdır. Zira kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma sorunu olmaması gerekir. Eğer kişi düşerek başını çarpmışsa, kalp krizi ile ilgili yapılacak tedaviler, başa alınan darbe nedeniyle yapılamayabilir. Ağrıyı azaltmak için egzersiz yapılmamalıdır.

Sıcak ya da soğuk su altına girmeyin

Soğuk ya da sıcak suyun altına kesinlikle girilmemelidir. Özellikle soğuk su böyle durumlarda çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına neden olabilir.
Bu esnada, kalp krizi geçiren kişiyi uygun bir yere yatırın.
Ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
Üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek gibi yardımlarda bulunun.
Önemli olan, hastayı tetkik ve tedavilerinin, yerinde ve uygun şekilde yapılabileceği bir hastaneye ulaştırmanızr.

Risk grupları kimler

Sigara kullananlar
Kan tahlillerinde kolesterol yüksekliği
Hipertansiyon
Şeker hastalığı
İleri yaşta olanlar
Yakın aile bireylerinde kalp damar hastalığı olanlar

Bu şikayetler en temel gösterge

Göğüs Ağrısı
Çoğu kalp krizi göğüs kafesinin ortasında hissedilen bir ağrıya neden olur. Şikayet genelde birkaç dakika sürmektedir, gelip geçici karakterde olabilir. Baskı, sıkışma, ağırlık, ağrı olarak hissedilebilir. Hazımsızlık, göğüste yanma gibi mide rahatsızlığı şikayetleri ile de karışacak şekilde oluşabilir.

Gövdenin Üst Kısmında Ağrı
Bir veya her iki kolda, sırtta, omuzlarda, boyunda, çenede ve midenin üst kısmında ağrı ile de kalp krizi ortaya çıkabilir.

Nefes Darlığı
Nefes darlığı kalp krizinin tek belirtisi olabilir veya ağrıdan önce yada sonra gelişebilir. Dinlenmede ya da minimal hareketleri ile gelişebilir.

Ani soğuk ter basması,
Sebepsiz ani yorgunluk atakları (özellikle kadınlarda),
Bulantı ve kusma,
Ani baş dönmesi,
Var olan şikayetlerin artması ya da süresinin uzaması.
Kalp krizleri yaygın bilinenin aksine her zaman ani ve şiddetli göğüs ağrısı şeklinde oluşmaz. Bazı insanlar belirgin bir şikayet hissetmeden de sessiz olarak kalp krizi geçirebilirler (özellikler şeker hastaları)

Haber Ara