Dolar

32,5452

Euro

34,9373

Altın

2.444,02

Bist

9.716,77

Kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein çay ya da kahvede bulunan en güçlü kimyasal bileşendir. Peki sizin de günlük hayatınızın vazgeçilmez parçası kafein mi? Güne çay ya da kahve olmadan başlayamayanlardan mısınız ?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-24 10:53:15

Kafein bağımlılık yapar mı?

KübraFakat çok kahve tüketiminin bilinenin aksine huzursuzluk, sinirlilik, baş ağrıları gibi problemlere neden olabileceğini biliyor musunuz?

Birçok bitkide bulunan kafeinin ölümcül dozu 10 gr'dır. Elbetteki gün içerisinde alınan kafein miktarı bunun çok altında olacaktır. Ancak gereğinden fazla çay- kahve tüketimi bilenenin aksine uyarıcı etki yaratmaz, yani sizin daha dinç olmanızı sağlamaz. Aksine sinirsel uyarıların algılanmasında yavaşlamaya yani uyuşmaya neden olur. Kalp atışını hızlandırdığı bildiği için tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanların kafein tüketiminde daha dikkatli olması gerekir.

Peki kafein bağımlılık yapar mı?

Kafein genellikle bağımlılık yapmaz. Ancak ilaç bağımlılığında olduğu gibi psikolojik olarak rahatlama, gevşeme, moral artışı hissi ve yarattığı pozitif hisler nedeniyle kişiler kafein almaktan vazgeçemezler.

Yani kafein fiziksel bağımlılık yaratabilir. Böyle bir bağımlılık durumunda kafeinin kesilmesi  huzursuzsuzluk, kaygı bozukluğu gibi durumlar ortaya çıkarabilir.

Çay ve kahvenin dışında kolalı içeceklerin de kafein içerdiğini, aynı etkileri ve bağımlılık durumunun kolalı içeceklerde de yaşanabileceğini söylemek gerekir. Hatta kola bağımlılığı ,zararsızmış gibi görünse de sindirim sistemi ve mideye verdiği hasarları dikkate almak gerekir. Ayrıca kolalı içeceklerin içermiş olduğu tatlandırıcı ve şeker nedeniyle de diyabet, kroner damar hastalıkları, depresyon ve uykusuzluğa neden olabilmektedir. Ne Kadar Kafein ?

Her bireyin kafeine olan toleransı farklıdır. Kişiden kişiye değişir. Ancak bilinen şudur ki, kafein vücutta veya dolaşımda birikmez. Kullanımından saatle sonra idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Dolayısıyla kafein bağımlılığında birden bire kafeini kesmek yerine miktarında azalmaya gitmek doğru olacaktır. Aksi taktirde baş ağrısı, uyku problemleri, depresyon gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.

 

Haber Ara