Dolar

32,5145

Euro

34,9180

Altın

2.435,85

Bist

9.716,77

İşte MHP'nin AK Parti'yle koalisyon hesabı

Milliyet gazetesiden Önder Yılmaz, MHP kulislerinde konuşulanları aktardı ve MHP'nin AK Parti ile koalisyon hesaplarında yaşanan medceziri analiz etti. İşte Yılmaz'ın analizi:

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-21 05:38:40

İşte MHP'nin AK Parti'yle koalisyon hesabı

Ak Parti ile bir koalisyon kurulmasıyla MHP'nin tabanından Ak Parti'ye kaymalar olabileceği ama MHP'nin elini taşın altına koymasının da olumlu algılanacağı konuşuluyor.

Koalisyon arayışları içinde Ak Parti-MHP hükümeti güçlü alternatif olarak gözükürken, MHP Genel Merkezi, olası bir koalisyonun partiye kazandıracağı ve kaybettireceklerinin hesabını yapıyor. MHP'de Ak Parti ile koalisyonun kazanımlarının kaybedileceklerin çok gerisinde olacağı değerlendirmeleri de yapılıyor.

MHP'de Ak Parti ile olası koalisyonun olumlu ve olumsuz yönleri için şu tespitler öne çıkıyor:
 
TABAN KAYABİLİR: Ak Parti ile koalisyonda MHP tabanı benzer özelliklere sahip Ak Parti'ye kayabilir. Ak Parti birlikteliği kullanarak algı operasyonlarıyla milliyetçi kesimi iktidar içinde eritebilir. Bir sonraki seçimde bu MHP'nin baraj sorunu yaşaması anlamına gelebilir.
 
ÜÇLÜ KARARNAMEDE ERDOĞAN ENGELİ: Koalisyon kurulup, hazırlanan protokolde yer alsa dahi, MHP'ye verilen bakanlıklarda üst düzey değişiklikler için Cumhurbaşkanı'nın onayı gereken üçlü kararnameler çıkarılacak. Bu durumda Erdoğan engeli nasıl aşılacak? Çalışılamayan üst düzey bürokratı değiştirmede Erdoğan'a hep bağımlı kalınacak. Erdoğan'a her zaman güvenmek mümkün değil.
 
AKP İCRAATLARINI ONAYLAMAK OLUR: Olası koalisyon 13 yıllık AKP icraatlarını onaylamak olur. 13 yıldır Ak Parti'nin Türkiye'de yarattığı tahribatı söyleyegeldik. Şimdi ortak olursak, yönelttiğimiz suçlamalara ortak oluruz.
 
YOLSUZLUKLAR UYUMU ZEDELER: 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonu başta olmak üzere yapılan yolsuzlukları, -her ne kadar TBMM'de komisyon marifetiyle hesap sorulsa da- benimsemek olur. Koalisyon ortağı olarak yolsuzluk olaylarına ilişkin açıklamalar yapmamız sürekli krize yol açar, uyumu zedeler. Ortada Yüce Divan dahil bunca söylenmiş söz varken, MHP için içinden çıkılmaz bir hal alır.
 
TEK ADAMLIĞA YARDIM: Koalisyon kurulmasıyla Erdoğan'ın tek adamlık hevesine yardım eder konuma geliriz, Türkiye'nin parti devletine dönüşmesine ortak oluruz.
 
EZİLEN KADROLAR: 13 yıllık Ak Parti iktidarında eziyet gören devletin her kademesindeki milliyetçi kadrolara yapılanlar sineye çekilmiş olur. Acı çeken kadroların eleştirileriyle karşılaşılır, Ak Parti'den hesap sorulamaz.
 
AK PARTİ'YE YAŞAM SUYU: Millet tarafından cezalandırılarak tek başına iktidarı alamayan Ak Parti'ye can suyu vermiş oluruz. Belini doğrultan Ak Parti ilk fırsatta iktidarı bitirerek tek başına hükmetmenin yollarına bakar. Bunu tabana izah edemeyiz.
 
ERKEN SEÇİM İÇİN ATLAMA TAHTASI: Ak Parti, koalisyon kurmadan erken seçime giderse yeniden tek başına iktidarı yakalama ihtimali bulamayabilir. Halk nezdinde kabul gören en güçlü koalisyon birlikteliğini deneyip, ‘Bakın olmuyor işte. En doğru koalisyon alternatifiydi tıkandık, koalisyon tu-kaka' diyecek. MHP'yi sürekli açığa düşürüp, ayak bağı ilan ederek, erken seçime gidecek. MHP'yi erken seçim için atlama tahtası olarak kullanacak.
 
PARALEL BASKISI OLACAK: MHP paralel olarak ilan edilen cemaat yapılanmasının ne arkasında ne karşısında. Koalisyonda özellikle Erdoğan'ın baskısıyla paralelle mücadele istenecek. MHP belli kesimleri karşısına almak zorunda kalacak. Protokolde geçiştirilse dahi Milli siyaset Belgesi'nde yer alması ve başlatılan operasyon, yargılama süreçleri hep sıkıntı olacak.
 
KIRMIZI PLAKA İÇİN İLKELER HİÇE SAYILDI: Koalisyonda işler kötüye giderse tabandan partinin merkezi yönetimine kırmızı plaka için partinin ilkeleri hiçe sayıldı eleştirileri yükselecek. Bunu açıklamakta zorlanırız.
Kazandırdıkları çok az

MHP kurmaylarının koalisyonun getirileri açısından yaptığı değerlendirmelerden bazıları ise şöyle:
 
ÜLKE RAHATLAYACAK: Bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve ekonomik anlamda krize sürüklenen Türkiye'de Ak Parti MHP koalisyonuyla rahatlama olacak. Ömrü 2 yıl olarak biçilen bir koalisyon dahi olsa MHP elini taşın altına sokarak sorumluluk alan parti konumunda bulunacak. Meydanlarda bu özveri üzerinden politika yürütülebilecek.
 
MAĞDURLUK GİDERİLECEK: Koalisyon ortağı olarak gelinen iktidarda, 13 yıldır mağduru çok olan MHP'liler için alınacak bakanlıklarla, iş bulma kapısı açılacak. Bürokraside yükselme imkanı oluşacak. İşsizlere iş bulma fırsatı doğacak. Haklarında soruşturma yürütülen milliyetçi kadroların sıkıntıları giderilmiş olacak.
 
TABAN BASKISI GİDERİLECEK: Tabanların benzer özelliklere sahip olması ülke yönetiminde koalisyonun ‘uyumlu' sürmesine imkan verir. MHP'nin özellikle milliyetçi, muhafazakar mütedeyyin tabanından gelen baskıları bu koalisyonla gidermiş olacak.

Haber Ara