Dolar

32,5543

Euro

34,9406

Altın

2.442,15

Bist

9.716,77

İran'ın düşürdüğü ABD İHA'sının uçuş haritası yayınlandı

İran'ın 'Hava sahamıza girdiği için vurduk' dediği ABD'ye ait İHA'nın uçuş haritası yayınlandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-06-23 17:40:26

İran'ın düşürdüğü ABD İHA'sının uçuş haritası yayınlandı

TIMETURK | HABER MERKEZİ

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), geçtiğimiz gün Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde "İran hava sahasını ihlal eden" ABD Hava Kuvvetlerine ait RQ-4 Global Hawk tipi İHA'nın karadan havaya füzeyle vurularak düşürüldüğünü duyurdu.

ABD: ULUSLARARASI HAVA SINIRLARINDAYDI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise Hürmüz Boğazı üzerinde uçan ABD Hava Kuvvetlerine ait insansız hava aracının İran tarafından düşürüldüğünü doğrulamış ancak söz konusu İHA'nın uluslararası hava sahasında uçarken düşürüldüğünü savundu.

İRAN: DEFALARCA UYARDIK

Konuya ilişkin İran'dan yalanlama gelmiş, İHA'nın vurulmadan önce birçok kez uyarıldığı aynı zamanda yanında görülen bir uçağın bilerek vurulmadığı söylenerek, İHA'nın İran hava sahasını ihlal ettiği tekrarlanmıştı.

İHA'NIN UÇUŞ HARİTASI YAYINLANDI

ABD İHA'nın uçuş haritası dün akşam saatlerinde yayınlandı. Buna göre İHA'nın İran hava sahasını ihlal ettiği görülüyor.

Haritada mavi renk ABD'ye ait İHA'nın (drone) uçuş güzergahını, sarı renk İran hava sahasını, kırmızı renk İran karasularını, yeşil renk iran'ın karaya yakın iç sularının başlangıç noktasını, sarı kutucuklar İHA'ya gönderilen uyarıları, kırmızı kutu ise İHA'nın vurulma noktasını gösteriyor.

1_91

2_93

3_79

4_72

TRUMP: 10 DAKİKA KALA SALDIRIYI DURDURDUM

Sonrasında ABD Başkanı Donald Trump, İran'da 3 farklı yere saldırı düzenleyeceklerini, ancak 150 kişinin hayatını kaybedebileceği bilgisini alınca saldırıdan 10 dakika önce vazgeçtiklerini açıkladı.

Trump, Twitter'dan yaptığı açıklama ile "İran'a bir hava saldırısı düzenleme konusunda karar verip son anda vazgeçtikleri" konusunu doğruladı.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Trump, Amerikan NBC kanalına verdiği mülakatta, İran ile ilgili olarak yapılan toplantıda hava saldırısı için nihai onayı vermediğini açıkladı.

Saldırıya ilişkin tüm hazırlıkların yapıldığını anlatan Trump, bununla birlikte son onayı vermediğini, "Son ana kadar yeşil ışık yakılmamıştı çünkü işler değişebiliyor" sözleriyle dile getirdi.

Trump ayrıca, o esnada İran'a ait bazı hedeflere yönelik saldırı için havada uçakların hazır olup olmadığı şeklindeki soruya ise "Hayır fakat hemen bunu yapabilirlerdi, ayrıca işler geri dönemeyeceğiniz noktaya varabilirdi" değerlendirmesini yaptı.

Trump ayrıca, söz konusu saldırıda muhtemelen kaç kişinin ölebileceğini sorduğunu, "150 civarında" cevabını alınca kararından vazgeçtiğini bir kez daha ifade etti.

İRAN İHA'YA AİT PARÇALARI SERGİLEMİŞTİ

5_46

6_35

7_20

İRAN'A SALDIRI İDDİASI DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ

Trump ayrıca önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde ABD'nin çok kötü bir anlaşma yaparak İran'a 150 milyar dolarlık bir alan açtığını ve bu anlaşmayla İran'a "nükleer silah edinme" yolunun açıldığını öne sürdü.

İran'ın buna karşılık teşekkür etmesi gerekirken "Amerika'ya ölüm" sloganları atmaya devam ettiğini savunan Trump, "Kongrede dahi henüz imzalanmamış olan anlaşmayı iptal ettim ve (İran'a) yaptırımlar getirdim. Bugün İran, benim başkan olduğum güne göre Ortadoğu'da çok daha zayıf durumda."

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, adı açıklanmayan bazı üst düzey yetkililere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Trump'ın İran'a yönelik bir saldırı kararından son anda vazgeçtiğini iddia etmişti.

Haberde Trump'ın iptal kararını, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'a rağmen aldığı iddia edilmişti.

Haber Ara