Dolar

32,5476

Euro

34,9308

Altın

2.441,29

Bist

9.716,77

Hafter soluğu Kahire’de aldı

Son haftalarda darbe üstüne darbe yiyen ve birçok yerin kontrolünü kaybeden darbeci Hafter, soluğu Mısır’da aldı. Kahire’yi sürpriz ziyarette bulunan Hafter’in, Libya’yada yaşanan son gelişmelerle ilgili Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’ye bilgi verdiği bildirildi.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-06-05 09:59:44

Hafter soluğu Kahire’de aldı

Son haftalarda darbe üstüne darbe yiyen ve birçok yerin kontrolünü kaybeden darbeci Hafter, soluğu Mısır'da aldı.

Mısır'ın başkenti Kahire'yi sürpriz ziyarette bulunan Hafter'in, Libya'yada yaşanan son gelişmelerle ilgili Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'ye bilgi verdiği bildirildi.

Ziyaret, geçen yıl 4 Nisan'da başkent Trablus'u Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinden almak için başlatılan çatışmalardan bu yana beşinci, bu yıl ise gerçekleşen ilk ziyaret oldu.

 

Hafter'in sürpriz Kahire ziyareti, Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanı Fayiz es-Serrac da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'yı ziyaret ettiği güne denk gelmesi anlamlı bulundu.

Mısır Cumhurbaşkanlığından veya Hafter'in bürosundan görüşmeye ilişkin bir açıklama yapılmazken, isimlerinin verilmesini istemeyen Mısırlı ve yerel kaynaklar ise Şarku'l Avsat'a yaptıkları açıklamada, Hafter'in Kahire'deki istişarelerinin ‘Libya krizine yönelik dış müdahaleyle mücadelede ortak çıkarlar' çerçevesine geliştiğini söyledi.

LUO sözcüsü Ahmed el-Mismari, Mısır liderliğinin tavrına övgüde bulunurken, Kahire'ye yönelik son ziyaretin Libya'da yaşananlar hususunda tüm bölgesel ve uluslararası taraflara bilgi vermeyi amaçladığını belirtti.

Hafter'in Kahire ziyareti, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından geçtiğimiz Salı günü yayınlanan ortak bir bildiride memnuniyetle karşılandı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 3 Haziran'da İtalyan mevkidaşı Luigi Di Maio ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Libya'daki koşulları ele aldı. Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Müsteşar Ahmed Hafız, görüşmede Libya arenasındaki son gelişmelerin ele alındığını ve Libyalı taraflar arasında krize kapsamlı bir siyasi çözüm bulma yolunun sürdürülmesinin önemine dikkat çekildiğini söyledi. Hafız, tarafların Libya topraklarındaki terörist ve radikalizm yanlılarıyla mücadele çabalarına paralel olarak Libya'ya yönelik dış müdahaleyi de reddettiklerini kaydetti.

Ahmed Hafız, iki bakanın devletlerin egemenliği ile ilgili hususlara tam saygı göstererek, ilgili Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları uyarınca Avrupa takip sürecinin (Irini) yürütülmesinin önemine vurgu yaptıklarını, bölgeye savaşçı transferi ve Libya'daki çatışmalar meselelerini ele aldıklarını söyledi.

Serrac hükümetine yakın milisler de askeri bir başarı elde etmek için zamana karşı yarışarak, Ortak Askeri Komisyon'un Cenevre görüşmelerinin üçüncü turunda müzakere kağıtlarını dağıtmaya çalışıyor.

Öte yandan Burkan el-Gadab (Öfke Volkanı) operasyonunu yürüten UMH'nin sözcüsü Muhammed Kanunu, Trablus Havalimanı'nın kurtuluşunun gerçekleştiğini açıkladı.

Kanunu, 3 Haziran'da yayınladığı bir bildiride, kurtuluşuna ve devlet kontrolünün genişletilmesine hazırlık olarak iki gün önce havalimanı çevresinin kuşatma altına alınması sonrasında, UMH kuvvetlerinin havalimanı içerisinde ilerleme ve orduyu temizleme talimatlarına sahip olduğunu ifade etti.

Kanunu, bu hafta Trablus'un güneyindeki tüm kampları geri kazanan UMH kuvvetlerinin, 3 Haziran'da hava saldırısı gerçekleştirdiğini, Kasr bin Gaşir ve Trablus Havalimanı içerisinde orduya ait zırhlı araçları imha ettiğini duyurdu. Aynı şekilde Trablus Havalimanı'ndaki, Kasr bin Gaşir'deki ve Vadi er-Rabi'deki mekanizma ve ordu unsurlarının birçok kez hedef alındığı kaydedildi.

Burkan el-Gadab operasyonu medya merkezi sözcüsü Mustafa el-Mecii de UMH kuvvetlerinin 3 Haziran'da başkent Trablus'un güneydoğusundaki stratejik Tarhuna şehrinde LUO güçlerinin 3 mevziisine saldırı gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Haber Ara