Dolar

32,5342

Euro

34,9406

Altın

2.438,11

Bist

9.716,77

Haarp teknolojisi deprem oluşturabilir mi?

Yaşanan doğal afetler sonrası dikkat çeken tartışmalara neden olan Haarp teknolojisi nedir? İddia edildiği gibi yüksek frekanslarla yer yüzü hareketlerini tetikleyebilir mi? Uzmanlar bunun pek de mümkün olmadığını savunuyor. İşte Haarp teknolojisi…

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-27 21:43:23

Haarp teknolojisi deprem oluşturabilir mi?

Yaşanan doğal afetler sonrası bir çok bilgi dolaşıma giriyor. Korku, endişe bu bilgilerin dolaşımını artırıyor.

Haarp teknolojisinin depremleri ve doğa olaylarını uzaktan tetiklediği iddia ediliyor. Peki bu iddia doğru mu? Gerçekte Haarp teknolojisi nedir ve ne işe yarar? Bu konuyu yetirince açıklayan Türkçe kaynak pek bulunmuyor.

Haarp, Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaletinde kurulu bulunan bir teknoloji üssünün adı. Haarb'ın resmi bir web sitesi ve sosyal medya hesaplarına ulaşmak mümkün.  Burada kurumun çalışmaları hakkında resmi bilgilere ulaşmak mümkün kılınıyor. Kurumun en büyük faaliyet alanı ‘iyonosferi' incelemek olarak tarif ediliyor. Bunu inceleme gerekçesi olarak da dünya ve uzay çevresinin uzay fiziğinin tam bir resminin çıkarılması için ‘iyonosfer'in iyi anlaşılması gerekiyor.

Örneğin bu katmandaki elektrik akımları yer yüzündeki petrol ve gaz boru hatları gibi uzun metal yapılarda arızalar oluşturabiliyor. Türünün tek örneği de değil Norveç'te bulunan Eiscat, Porta Riko'da Arecibo, Rusya'daki Sura tesisleri de aynı amaçla kurulmuş tesislere örnek olarak gösterilebilir.

Bu tesisler ilk olarak ‘askeri' amaçlar için hizmete sokuldu. ABD, ordusu uydularının sağlığını korumak için İyonosfer çalışmalarına hep önem verdi. En başta askeri amaç vardı ama 20 yıl içerisinde bu durum değişti. Tesis sivil bir kuruma devredildi.

Bütün uzmanların ve bilim insanların söylediği şu: Haarp'ın bütün enerjisini bir noktaya odaklasanız çakıl taşını bile yerinden oynatamazsınız. Yer kabuğunu oynatarak deprem oluşturmaksa imkansız olarak gösteriliyor.

RESMİ TANIMLAMADA NASIL AÇIKLANIYOR?

Kurumun resmi internet sitesinde yapılan yerel tanımlamada şu ifadeler kullanılıyor.

İddia edildiği üzere HAARP'ın amacı iyonosferi analiz ederek radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik iyileştirme potansiyelini araştırmaktır.

HAARP programı Alaska Gaskona bölgesinde Amerikan Hava Kuvvetlerine ait bir arazi üzerinde yer alan ve büyük, yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonunu işletmektedir.

Bu istasyondaki en önemli ve en meşhur cihaz IRI'dır. Bu cihaz yüksek frekans bandında çalışan yüksek güçlü bir radyo vericisidir.

IRI ile iyonosferin limitli bir bölgesi uyarılabilir.

VHF ve UHS radarı, fluxgate manyetometresi, digisonde (bir iyonosferik ses cihazı), indüksiyon manyetometresi gibi diğer aletler IRI tarafından uyarılan bölgedeki fiziksel süreçlerin incelenmesi için kullanılır.

Merkezde yüksek frekansta radyo sinyali yayınlayabilen toplam 180 adet anten bulunmaktadır. IRI ile iyonosferi anten gibi kullanarak düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar yaratılabilir ve zayıf kuzey ışıkları (aurora) benzeri parlamalar elde etmek mümkündür

 

Haber Ara