Dolar

32,5476

Euro

34,9308

Altın

2.441,29

Bist

9.716,77

'Güney Sudan'da 7 bin kişi kaçtı'

BM, Güney Sudan'daki çatışmalardan kaçan 7 bin kişinin Cebel ve Tomping'deki BM yerleşkelerine sığındığını açıkladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-12 08:45:06

'Güney Sudan'da 7 bin kişi kaçtı'

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Birleşmiş Milletler Güney Sudan Misyonu'ndan (UNMISS) ülkede Bağımsızlık Günü'nün yıldönümünde başlayan ve birtürlü durulmayan çatışmalar ile iligli açıklama yapıldı.

7 BİN SİVİL

Yazılı yapılan açıklamada Başkent Cuba'daki şiddetli çatışmaların 7 binden fazla sivili BM'nin Cebel ve Tomping yerleşkelerine sığınmaya ittiği belirtildi.

SİVİLLERİN BM YERLEŞKELERİNE ULAŞMALARI ENGELLENİYOR

Tarafların, sivillerin BM yerleşkelerine girişini engellemekle suçlandığı açıklamada, UNMISS'in koruması altındaki bölgelerin çevresinde ağır silahlar kullanan hükümet güçleri ve silahlı muhalifler kınandı.

SON 24 SAATTE 67 KİŞİ YARALANDI

BM güvenli bölgelerinde ve çevresinde son 24 saatte 67 kişinin yaralandığı belirtilen açıklamada, yaralananlardan 8'inin daha sonra hayatını kaybettiği belirtildi.

NELER OLDU?

Perşembe günü Kiir'e bağlı askerlerin, Machar'a bağlı güçlerin araçlarını durdurarak aramak istemesi üzerine çatışma yaşanmış, 5 kişi ölmüştü. Cuma günü de Kiir ve Machar Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın açıklaması yapmak üzereyken iki lidere bağlı güçler Saray etrafında çatışmıştı. Cuma günkü çatışmalarda en az 150 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Machar'ın sözcülerinden biri dün BBC'ye yaptığı açıklamada, Güney Sudan'ın "savaş dönemine geri döndüğünü" söyledi. Güney Sudan Enformasyon Bakanı Michael Makuei Lueth ülkelerinden savaş haberleri verilmesini "dürüstçe bulmadığını" belirtti.

Sonrasında Cuma günü başlayan çatışmalar için açıklama yapılmış, 190'ı muhalif gruplardan, 44'ü hükümete bağlı güçlerden, 35'i sivil 269 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.

BAĞIMSIZLIĞIN ARDINDAN İÇ SAVAŞ

Ülke; 20 yıl süren ve en az 1,5 milyon kişinin öldüğü, 4 milyondan fazla kişinin de evsiz kaldığı bir gerilla savaşının ardından 2005'te varılan Kapsamlı Barış Anlaşması (CPA) gereği, 9 Ocak 2011'de düzenlenen referandumda yüzde 98,83 oy oranıyla Sudan'dan ayrılma kararı alan ve 9 Temmuz 2011'de bağımsızlığını ilân eden Güney Sudan, BM'nin 193'üncü, Afrika Birliği'nin de 54'üncü üyesi olmuştu. 16 Aralık 2013'te, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in hükümeti ve yardımcısı Riek Machar'ı darbe teşebbüsüyle suçlayarak görevden almasının ardından iç savaş çıktı. Ülkenin en büyük etnik grupları olan Kiir'in liderliğindeki Dinkalar ile Machar'ın önderliğindeki Nuerler arasındaki çatışmalarda sonucu 2 milyon 200 binden fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. On binlerce kişinin öldüğü bildirildi, binlerce kişi açlıktan ölme tehlikesi ile yüz yüze geldi. Riek Machar ülkeden kaçtı. BM'nin yaptırım tehdidi sonrası Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, Afrika Birliği ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleriyle Mayardit hükümeti ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar arasında anlaşma imzalandı. 17 Ağustos 2015'te imzalanan anlaşma "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören bir anlaşmaydı.

Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek, 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu.

Riek Machar, Nisan ayında ülkeye döndü ve ulusal birlik hükümetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak göreve başladı. Cumhurbaşkanı Kiir bu gelişme sonrası yaptığı açıklamada, "Güney Sudan'da savaşın sona erdiğini, barış ve istikarın ülkeye geri geldiğini" söylemişti.

10 BİNLERCE KİŞİ ÖLDÜ

Güney Sudan'da 2013 Aralığında başlayan iç savaş, on binlerce kişinin ölümüne ve 2 milyonu aşkın kişinin yaşadığı yerden ayrılmasına neden oldu.

NÜFUSUN YARISI AÇ

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) açıkladığı rapora göre, 2011'de bağımsızlığını ilan ettikten sonra şiddetin pençesinden kurtulamayan Güney Sudan'da nüfusun yarısı aç.

Haber Ara