Dolar

32,5148

Euro

34,9317

Altın

2.433,94

Bist

9.716,77

'Guney Amerika, bunalan Turk firmalari icin ferahlama noktasi'

'Guney Amerika, bunalan Turk firmalari icin ferahlama noktasi'

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-04 13:25:36

'Guney Amerika, bunalan Turk firmalari icin ferahlama noktasi'
ALİ ATAR - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Güney Amerika ülkelerinin, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya'daki siyasi sorunlardan bunalan Türk firmaları için bir ferahlama noktası olabileceğini söyledi.

Vardan, AA muhabirine Güney Amerika temaslarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Latin Amerika ülkelerinin kendi içinde önemli bir potansiyeli barındırdığını vurguladı.

Daha önce yapılan Kolombiya, Küba ve Meksika gezilerini de hatırlatan Vardan, şunları kaydetti:

"Yapmakta olduğumuz Şili, Peru ve Ekvador gezileri bizim için henüz pek fazla iş ve ticaret hacmimizin olmadığı ülkelere ziyaretler anlamına geliyor. Şili'ye 20 yılı aşkın bir zamandır, Peru ve Ekvador'a da tarihte ilk defa Cumhurbaşkanlığı seviyesinde bu ziyaretlerin gerçekleştiriliyor olması da Türkiye'nin bu bölgeye verdiği önemi gözler önüne sermekte. Özellikle ülkemizin bulunduğu coğrafyada yıllardır süren ve son zamanlarda da had safhaya ulaşan belirsizliklerin ve kayıpların telafisi anlamında biz ticaret erbabı ve iş dünyası için bu yeni pazarlar oldukça önem taşıyor."

Vardan, Latin Amerika ülkelerinin kendi aralarında benzerlikler ve farklılıklar gösterdiğini belirterek, "Bizim bunları ülke bazında iyice bilmemiz, öğrenmemiz ve ona göre stratejiler belirlememiz lazım" dedi.


- "Şili bir Avrupa ülkesi gibi, Peru müteahhitlik sektörü için önemli"


Ziyaret edilen ülkelerin ticari özelliklerine değinen Vardan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Şili, çalışma esasları, iş tutuş esasları ve düzeni bakımdan gelişmiş bir Avrupa ülkesi gibi, Almanya gibi mütalaa edilebilir. Bu da bizim açımızdan önemli. 24 bin dolara varan milli geliriyle önemli bir bakır ve somon üreticisi ve ihracatçısı olan Şili, bizim için bilhassa müteahhitlik hizmetleri, makine ve her türlü tekstil ürünleri açısından gayet büyük bir potansiyel içeriyor. Peru ise bilhassa 2019'da Pan Amerikan oyunlarına ev sahipliği yapacak olmalarından dolayı, yeni spor kompleksleri, yeni olimpiyat köyü başta olmak üzere özellikle müteahhitlik firmalarımızın bir an önce gelmeleri gereken bir ülke.

Bu da Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya'da siyasi sorunlardan bunalan firmalarımız için bir ferahlama noktası. Bu minvalde enerji ve turizm konularında da iş birliklerimiz olacak. Ancak sonuçta şu bir gerçek ki biz bu bölgede daha çok yeniyiz. Özellikle Türk Hava Yolları'nın (THY) açacağı yeni hatlarla ulaşım sorununu da bir şekilde hallettikten sonra, daha rahat bir ticaret imkanı oluşacak."

Vardan, DEİK olarak hem Şili hem de Peru'da iş konseylerinin karşı kanatlarının oluşmasına yönelik mutabakat zaptları imzaladıklarını aktararak, "Şili Endüstri Federasyonu (SOFOFA) ve Peru Ticaret Odası'yla yaptığımız anlaşmalarla daha önce 2012'de kurduğumuz iş konseylerimiz daha aktif, verimli ve sonuç odaklı çalışma imkanını bulacak" bilgilerini de paylaştı.

Haber Ara