Dolar

32,5615

Euro

34,9389

Altın

2.446,37

Bist

9.716,77

Gökhan Özoğuz’dan Raskolnikov yorumu: İnsanın birleştiği nokta

Atena Grubu’nun ünlü solisti Gökhan Özoğuz'un Dostoyevski’nin ünlü roman kahramanı Raskolnikov hakkındaki yorumu yüzlerce beğeni aldı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-03 11:45:56

Gökhan Özoğuz’dan Raskolnikov yorumu: İnsanın birleştiği nokta

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Twitter'da Fyodor Mihayloviç Dostoyevski hakkında paylaşımlar yapan 'Dostoyevski_34' isimli hesap, Dostoyevski'nin ünlü romanı Suç ve Ceza'nın baş karakteri Raskolnikov ile ilgili tweet zinciri oluşturdu. Ünlü roman kahramanı için "Suç ve Ceza romanının baş karakteri, hem katil, hem maktul, hem mağdur, hem müşteki, hem sanık, hem de tanık Raskolnikov..." ifadelerini kullandı.

Atena Grubu'nun ünlü solisti Gökhan Özoğuz da Twitter hesabından bu tanımlamaya ilişkin şu yorumu yaptı:

"Bu karakterdeki sayılan özellikler insanın hakikatini en güzel şekilde gözönüne sermiş. İnsan bunların hepsinin birleştiği noktadır."

Özoğuz'un yorumu yüzlerce beğeni aldı.

2019-05-03_11h31_25

DOSTOYEVSKİ 'SUÇ VE CEZA'

Suç ve Ceza Özeti:

Petersburg'ta Rodion Raskolnikov adında bir öğrenci kusursuz bir cinayet işlemeyi hayal etmektedir. En sonunda bir baltayla; ihtiyar, dul bir rehinci kadınla olaya şahit olan üvey kardeşini öldürüp oturdukları evden bir miktar mücevher çalar.

Raskolnikov odasına döndükten sonra polis gelir. Açlık ve hastalıktan iyice zayıflamış olan Raskolnikov, polise herşeyi itiraf etmek için hazırlanır; ama polis, ev sahibinin isteği üzerine öğrenciye kira borcunu ödemesini söylemeye gelmiştir. Polisin ne için geldiğini öğrenince Raskolnikov sevinçten bayılır. Kendine geldiği zaman sorguya çekilmiş, verdiği yanıtlar polisi şüphelendirmiştir. Raskolnikov, mücevherleri bahçede bir kayanın dibine saklamıştır. Odasına döner, dört gün ateş içinde yatar, iyileştiği zaman hastalığı sırasında polisin eve geldiğini, kendisinin bazı şeyler sayıkladığını öğrenir. Bu da aleyhindeki şüphelerin artmasına sebep olmuştur.

Raskolnikov'un kızkardeşi Dunia'yla nişanlanmış olan Luzin düğün hazırlığı yapmak üzere Petersburg'a gelmiştir. Raskolnikov müstakbel eniştesini hiç sevmemiştir, çünkü kız kardeşinin bu adamla sadece ağabeyine para teminedebilmek amacıyla evlenmek istediğini bilmektedir. Luzin Raskolnikov'ı ziyareteder. Delikanlı eniştesini sevmediğini açıkça belli edince Luzin öfkeyle oradan uzaklaşır. Genç katil birdenbire sakinleşir. Sık sık dışarı çıkar, gazetelerde cinayet haberleri okur.

Bir gün günlük bir gazeteyi okurken bir dedektif yanına yaklaşır. Genç öğrenci işlediği suçun verdiği heyecanla, biraz da geçirdiği hastalığın etkisiyle çok fazla konuşmuştur. Dedektif pekâlâ kendisinin katil olabileceğini anlatmaktan çekinmez. Ama buna rağmen bütün şüpheleri Raskolnikov'un üstünde toplayacak herhangi bir delil bulunmamıştır. Daha sonra Raskolnikov, Petersburg'un kenar mahallelerinden birinde bir intihar olayına şahit olunca, polise gidip her şeyi anlatmayı düşünür. Ama Marmeladov adındaki bir arkadaşına araba çarpıp ölünce bu kararından vazgeçer. Raskolnikov, annesinden aldığı parayı arkadaşının dul karısına verir. Bir zaman sonra arkadaşlarının düzenlediği bir partiye gider. Orada arkadaşlarının da kendisinden yavaş yavaş şüphelendiklerini hisseder. Odasına döndüğünde annesiyle kızkardeşini onu bekler bulur. Onların gelişine hiç sevinmeyen Raskolnikov, onları bir bahane uydurup Razmuhin'in yanına bırakır. Razmuhin, Dunia'yı görür görmez çok hoşlanmıştır. Cinayet masası şefi Porfiri, Raskolnikov'la bir konuşma yapar. Genç öğrencişefin sorduğu kurnazca sorulara yanıt vermekte güçlük çeker. Bu, onun için birişkenceden farksızdır. Raskolnikov annesine ve kızardeşine eniştesi Luzin'in aptal, işe yaramaz biradam olduğunu kabul ettirir. Enişteyi kovarlar. Kızın kalbinde boşalan yeri Razmuhin alır.

Bu sırada Dunia'nın bir zamanlar çocukların baktığı ve çok sıkıntılı günler geçirmesine neden olan Svidrgailov Petesburg'a gelmiştir. Adamın karısı ölmüştür. Dunia'ya yaptıklarını unutturmak için ona para vermek istemektedir. Razmuhin de zengin bir akrabasından para almış ve Dunia'yla birlikte kitap yayınlamaya başlamıştır. Raskolnikov'a da ortaklık önerirler, ama onun zihni bambaşka şeylerle dolu olduğundan kabul etmez. Annesi,kızkardeşi ve yeni eniştesiyle vedalaşır, kendisini bir daha aramamalarını söyler.Raskoinikov, daha önce ölmüş olan arkadaşı Marmeladov'un kızı Sonya'nın yanına gider. Birlikte İncil'i okumaya başlarlar. Delikanlı, günahkâr kızın dinî inançlara bağlılığına hayran olmuştur. Kıza karşı büyük bir sempati beslemektedir. Bir gün ona rehinci kadınla kız kardeşini kimin, nasıl öldürdüğünü anlatacağına söz verir. Sonya'nın odasının yanındaki odayı kiralayan Svidrigaiiov, bu konuşmaları duymuş ve merakı artmıştır. Marmeladov'un dul karısı, ölmüş kocasının arkadaşları şerefine bir parti verir. Bu partide Luzin, cebindeki paraları Sonya'nın çaldığını ileri sürer. Raskolniov'un Sonya'la ilgilendiğini fark eden Luzin, sırf eski kayınbiraderinden intikam için bu hileyi tasarlar. Luzin'in yavaşça parayı Sonya'nın çantasına koyduğunu gören bir misafirin şahitliği üzerine zavallı kızcağız ithamlardan kurtulur.

Daha sonra Sonya'nın odasına gittikleri vakit Raskoinikov, iki kadını kendisinin öldürmüş olduğunu itiraf eder. Svidrigaiiov bu konuşmayı dinledikten sonra genç öğrenciye gelerek tüm sırlarını bildiğini açıklar. Artık Raskoinikov için hayat dayanılmaz bir hâl almıştır. Her gün şüphe ve endişe içinde yaşamaktadır. Nihayetinde cinayet masası şefi Porfiri, Raskolnikov'un katil olduğunu söyleyiverir. Her şeyi açıklarsa, deli olduğu ileri sürülerek cezası hafifletilebilecektir. Svidrigaiiov, Dunia'ya erkek kardeşinin marifetlerini anlattıktan sonra onunla evlenmeye razı olduğu takdirde Raskolnikov'u kurtarabileceğini söyler. Kızıkandırıp kendi odasına kapadıktan sonra bunları anlatmıştır. Dunia, kendini kurtarmak için adamı tabancayla vurmaya kalkar, ama Svidrigaiiov çabukdavrandığı için bunu beceremez. Adam, Dunia'ya son bir teklifte daha bulunup kabul ettiremeyince ona çok miktarda para verir, sonra databancayla intihar eder. Raskolnikov, annesi, kız kardeşi ve Sonya'nın sevgisinden emin olup, onlardan da cesaret alınca, polise suçlarını itiraf eder. Mahkemeye verilir, sekiz yıl Sibirya'da yaşamaya mahkûm edilir. Sonya da Raskolnikov'la beraber Sibirya'ya gider. Mahkûmlar kampına yakın bir kasabaya yerleşir. Raskolnikov ve diğer mahkûmlara karşı takındığı müşfik tavırlar yüzünden ona Küçük Sonya adını takarlar. Onun yardımıyla Raskolnikov yeniden dünyaya gelmiş gibidir.

Haber Ara