Dolar

32,2712

Euro

34,8303

Altın

2.402,44

Bist

10.311,97

Zelenskiy’den Putin’in önerisine sert cevap: Tek ortak noktamız, sınırımız

Ukrayna’nın yeni Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, 'ortak vatandaşlık' teklifine sert cevap verdi: 'Rusya ile Kırım sorunu ve Donbass saldırısı sonrası tek ortak noktamız, sınırımız' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-03 11:44:05

Zelenskiy’den Putin’in önerisine sert cevap: Tek ortak noktamız, sınırımız

Rusya ile Ukrayna arasında yeni dönemde yeni bir sayfa açma beklentisi sürerken, Ukrayna'nın yeni Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Putin'in "ortak vatandaşlık" teklifine sert cevap verdi: "Rusya ile Kırım sorunu ve Donbass saldırısı sonrası tek ortak noktamız sınırımız" dedi.

Zelenskiy, "Uzun süreden beri Rusya ve Ukrayna'nın ne ortak noktası olabileceği üzerine düşünüyorum. Kırım ve Donbass saldırısı sonrası ortak tek bir şeyimiz 2 bin 295 kilometre 400 metre olan sınırımız" diye konuştu. 

PUTİN'DEN ORTAK
VATANDAŞLIK TEKLİFİ

türkrus'un haberine göre; Başkan Putin geçen hafta yaptığı açıklamada “Birçok kez söyledim. Ukrayna ve Rusyalılar kardeş halklar ve hatta bundan fazlası da. Ben iki halktın tek bir halk olduğunu, ortak vatandaşlık olduğunda, bunun iki tarafa da kazandıracağını düşünüyorum” demişti.

Putin, Rusya ile Ukrayna'nın karşılıklı olarak komşu ülkesinin halkına ikinci bir vatandaşlık vermesi halinde genel olarak istenen sonuca, yani ‘ortak vatandaşlığa' ulaşılabileceğini ifade etti.

Putin ayrıca Gürcistan'ın eski Devlet Başkanı ve Ukrayna'nın Odessa kentinin eski Valisi Mihail Saakaşvili'nin Ukrayna pasaportunun iade edilmesi teklifinde bulundu. Putin “Eskiden Gürcü olan, ancak bugün kendini Ukraynalı sayan, yani Mihail Nikolayeviç Sakaşvili'ye Ukrayna pasaportunun iade edilmesi adil bir karar olurdu” dedi.

DONBASS'TA YAŞAYANLAR İÇİN
RUS VATANDAŞLIĞI KOLAYLAŞTIRILMIŞTI

Rus lider daha önce Donbass'ta yaşayanlar için Rusya vatandaşlığı verilmesini kolaylaştırmıştı.

Geçen haftaki Çin ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada Ukrayna vatandaşları için Rusya vatandaşlığı almayı kolaylaştırabileceğinin sinyallerini veren Putin, beklendiği gibi bu konuyla ilgili kararnameyi imzaladı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmayan, vatansız, Kırım ve Sivastopol'da doğup büyüyen, 18 Mart 2014'den önce bu bölgelerin dışına çıkan Ukrayna vatandaşları, onların öz ve üvey evlatları, eşleri ve ebeveynleri bu hakka sahip olabilecek.

Rusya'da geçici konaklama izni, oturma izni, sığınma hakkı, geçici sığınma hakkı bulunan ya da yurttaşların Rusya'ya gönüllü olarak göç etmesine destek sunulmasını öngören devlet programı katılımcısı olan, yurtdışında yaşayan, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde sırasıyla 7 Nisan 2014 ve 27 Nisan 2014 tarihleri itibarıyla kalıcı olarak ikamet eden vatansız kişiler, onların öz ve üvey evlatları, eşleri ve ebeveynleri de kararname kapsamında söz konusu haktan yararlanabilecek.

Açıklamaya göre kararname, genel kabul görmüş uluslararası hukuk ilke ve normlarına istinaden kişilik ve vatandaşlık hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla imzalandı.

Çin ziyareti sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlamak için kameraların karşısına geçen Putin, “Biz vatandaşlığa alınma kolaylığını sadece Lugansk ve Donetsk'te ikamet eden kişiler için tanımadık. Bizim vatandaşlığımıza geçilmesini kolaylaştıran uygulamayı genel olarak Ukrayna vatandaşlarına sunulmasını düşünüyoruz” demişti.

Haber Ara