Dolar

32,5557

Euro

34,9319

Altın

2.445,29

Bist

9.716,77

'Geleceğimi Koruyorum' projesi

'Geleceğimi Koruyorum' projesi

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-21 11:43:02

'Geleceğimi Koruyorum' projesi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, "toprak ve su" konularının kendi bakanlıklarının, gelecek nesillerin ise Milli Eğitim Bakanlığının ilgi alanı olduğunu belirterek, "Geleceğimiz, toprağımız ve suyumuz emin ellerde" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğinde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen "Geleceğimi Koruyorum" sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısında konuşan Arzu, iki bakanlık olarak çok önemli bir projeye imza attıklarını belirtti.

Arzu, "toprak ve su" konularının kendi bakanlıklarının, gelecek nesillerin ve çocukların da Milli Eğitim Bakanlığının ilgi alanı olduğunu ifade ederek, "Dolayısıyla bizim ikimizin işbirliği, Hanımefendinin de himayesinde olursa, geleceğimiz toprağımız ve suyumuz emin ellerdedir" ifadesini kullandı.

AK Parti hükümetleri döneminde bugüne kadar bir çok çalışma yapıldığının altını çizen Arzu, Türkiye'nin son 10 yılda büyük değişim ve dönüşüm sağladığını, dünyanın 7'nci büyük ekonomisi haline geldiğini, dünyanın 196 ülkesine bin 760 çeşit tarımsal ürün ihraç edildiğini hatırlattı.

-"Dünya nüfusunun üçte ikisi su sıkıntısı çekecek"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji de projenin bir parçası olmaktan gurur duyduklarını dile getirerek, genç nesillerin açlığa karşı yürütülen mücadeleyi kazanmak için gerekli değişimi sağladığını söyledi.

Toprak ve su konusunda farkındalığın önemine değinen Shoji, dünya nüfusunun üçte ikisinin 2025'te su sıkıntısı çeken yerde yaşamak zorunda kalacaklarını ya da temiz suya ulaşamayacaklarını anlattı.

Shoji, ırmakların kuruduğunu, büyük göl ve denizlerin küçüldüğünü, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki sulak alanların yarı yarıya azaldığını dile getirerek, geçen eylül ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinin kabul edildiğini, 2030'a kadarki hedeflerinin açlık ve yoksulluğu sona erdirmek olduğunu belirtti.

-"Geleceğimi Koruyorum" projesi

FAO'nun 2015 yılını "Uluslararası Toprak Yılı" ilan etmesi münasebetiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün teklifi ve Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün uygun görüşü ile yaygın etkisinin ülkesel boyutta olacağı, gelecek nesiller için doğal kaynakların korunması, kullanımı ve geliştirilmesine yönelik "Geleceğimi Koruyorum" sosyal sorumluluk projesi hazırlanarak, proje protokolü ilgili taraflarca 30 Haziran 2015 tarihinde imzalandı.

Bu proje ile Türkiye'nin sahip olduğu tarım alanları, su kaynakları ve bitki besin ürünlerinin bilinçsizce kullanımı sonucu oluşabilen olumsuzlukların önüne geçmek, genç kuşakların, geri dönüşümü ve sürdürülebilirliği olmayan doğal kaynakların korunması ve kullanımı ile ilgili hassasiyeti yüksek bir neslin yetişmesini temin etmek maksadıyla, 30 büyükşehir il sınırları içerisinde yer alan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi, ilkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıf öğrencilerine ve dolaylı yararlanıcılar olarak da öğrencilerin, öğretmen ve ebeveynlerine yönelik eğitim ve etkinlik faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Bu kapsamda, öğrencilere dağıtılmak üzere toprak ve su temalı, hikaye kitapları, yap-boz ve boyama kitapları ve bunun yanı sıra öğretmen ve ebeveynler için de el kitabı ve broşür hazırlanarak dağıtılacak.

Ayrıca, okullarda izlettirilmek üzere animasyon film hazırlanacak, toprak ve su temalarını içeren kamu spotları televizyon ekranlarında yayınlanacak.

30 büyükşehirin tamamında "Geleceği Koruyan Çocuklar" Hatıra Ormanlarının kurulması, Devlet Tiyatrolarında toprak ve su temalı bir oyunlar sahnelenmesi, temalarla ilgili resim yarışmaları düzenlenmesi, bütün il birincilerinin haziran ayının ilk haftası kutlanan Toprak Bayramına denk gelecek tarihte Ankara'da resimlerinin sergilenmesi ve dereceye giren öğrencilerin Bakanlık makamlarınca ödüllendirilmesi gibi bir dizi faaliyet hayata geçirilecek.

Söz konusu projenin süresi iki yıl olup, ilk yıl 7 bölgenin birer büyük şehrinde, ikinci yıl ise 30 büyükşehirin tamamında faaliyetler gerçekleştirilecek.

Haber Ara