Dolar

32,5145

Euro

34,9180

Altın

2.435,85

Bist

9.716,77

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-14 17:46:36

G20 Liderler Zirvesi'ne doğru
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bazı bakanlıkların yeniden yapılandırılması çalışmalarına ilişkin, "Hükümet kurulurken yeni bakanlıkların oluşturulması söz konusu değil ama hükümet kurulduktan sonra kurumsal düzenlemeler söz konusu olabilir" dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansının ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında, T20 tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündeminin Uygulanması: Uluslararası Politika Meseleleri" panelinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hükümet programının hazırlık sürecine ilişkin soru üzerine Yılmaz, programa ilişkin çalışmalara başlandığını söyledi. Yılmaz, "Çok şükür, artık koalisyon görüşmeleri ve ne yapacağız diye beklemek durumunda değiliz" dedi.

AK Parti'nin bir geleneği olduğunu dile getiren Yılmaz, seçim beyannamelerinden hükümet programlarının çıktığını, hükümet programlarından da eylem planlarının üretildiğini bildirdi. Bu geleneğin devam edeceğini aktaran Yılmaz, seçim beyannameleri hazırlanırken de bu anlayışın esas alındığını söyledi. Yılmaz, bunların dışında bazı taahhüt ve vaatlerin de hükümet programına taşınacağını kaydetti.

- "Vaatler en kısa sürede gerçekleştirilecek"

AK Parti'nin vaatlerinin maliyetinin, milli gelirin yüzde 1'i civarında olduğunu belirten Yılmaz, bunun önemli bir kısmının TBMM'ye gönderilen bütçe tasarısında yer aldığını bildirdi. "İlave gelen vaatler var, onlar da önümüzdeki süreçte yansıtılacaktır" diyen Yılmaz, vaatlerin en kısa sürede gerçekleştirileceğini vurguladı. Yılmaz, öte yandan reformlar ve büyük projelerle ilgili de ayrı bir hazırlığın bulunduğunu kaydetti.

- "Ekonomide en önemli unsur koordinasyon ve söylem birliği"

Bazı bakanlıkların yeniden yapılandırılmasına ilişkin çalışmaların sorulması üzerine de Yılmaz, hükümet kurulurken yeni bakanlıkların oluşturulmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Hükümet kurulduktan sonra ise bazı kurumsal düzenlemelerin yapılabileceğini dile getiren Yılmaz, "Ekonomide en önemli unsur koordinasyon ve söylem birliği. Bu konuda da Başbakanımız, kendisinin başkanlığında bir grup oluşacağını ifade etti ve bu bence, ekonomi politikalarımız açısından son derece olumlu bir perspektif. Yani bizzat Sayın Başbakanımızın başkanlığında bir grup, bu koordinasyonu, söylem birliğini sağlamış olacak" diye konuştu.

Reformlarla ilgili bir başbakan yardımcılığının tayin edileceğini anlatan Yılmaz, reformların çok iyi bir şekilde takip edileceğini, Bakanlar Kurulu ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bilgi verileceğini söyledi.

"Ekonominin başında bizzat Başbakan Davutoğlu mu olacak?" sorusu üzerine de Yılmaz, "Sayın Başbakanımız zaten her şeyin başı ama bir taraftan da elbette daha teknik düzeyde koordinasyon mekanizmaları devam edecektir" dedi.

- "Asgari ücretle ilgili taahhüdümüzü gerçekleştireceğiz"

Asgari ücrete ilişkin soruyu da yanıtlayan Yılmaz, bu konudaki taahhütlerini gerçekleştireceklerini bildirdi. İş dünyasının talep ve önerilerinin de değerlendirileceğini aktaran Yılmaz, özellikle KOBİ'lerin üzerindeki yükün nasıl azaltılacağına ilişkin çalışmaların yapıldığını ancak şu anda somutlaşmış bir durumun bulunmadığını söyledi.

Cevdet Yılmaz, asgari ücretteki artıştan kaynaklanan ilave maliyetin özel sektörle paylaşılmasının, kamuya ciddi bir yük getirip getirmeyeceğine ilişkin soru üzerine de "Elbette... Asgari ücret milyonlarca insanı ilgilendiren bir husus. Dolayısıyla bu maliyet boyutu da dikkatle ele alınarak, yükün paylaşımı yapılacak" diye konuştu.

Bu işlere bir bütünlük içinde bakılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, bir yandan mali disiplinin bir yandan da iş dünyasının rekabet gücünün dikkate alınacağını ifade etti.

Üretim artışının aynı zamanda kamuya da bir gelir doğurduğuna işaret eden Yılmaz, bu boyutu da gözönünde bulunduracaklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Yılmaz, tehlikeli işlerde çalışanlara ilişkin de çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Orta Vadeli Program'da (OVP) revizyon yapılıp yapılmayacağına ilişkin de Yılmaz, son OVP hazırlandığında siyasi belirsizliklerin devam ettiğini hatırlattı. 1 Kasım'ın ardından ise belirsizliklerin azaldığını ve bunun büyüme perspektifi için olumlu olduğunu dile getiren Yılmaz, "Reformlar için çok uygun bir döneme giriyoruz. 4 yıl bir fırsat penceresi. Bunları yaptığımız zaman büyüme perspektifimiz de olumlu yönde etkilenecektir. OVP'ye de bu çerçevede bakmak gerekiyor" dedi.

- "Elbette bütçenin gelirini giderini ayarlayacağız"

Seçim öncesindeki vaatlerin karşılanması için yeni bir vergi getirilip getirilmeyeceğine ilişkin soru üzerine de Yılmaz, bunların bütçe süreci içinde ele alınacak konular olduğunu söyledi.

Elbette bütçenin gelirini giderini ayarlayacaklarını belirten YIlmaz, "Öyle çok büyük bir açıkla da karşı karşıya değiliz, milli gelirin yüzde 1'i civarında. Aslında her sene bütçe tartışmalarını yaparken, olağan gidişata göre bir miktar açık oluşur ve onunla ilgili de gerekli tedbirler alınır" diye konuştu.

- "Muhalefetin desteği olursa, normal bütçe bu yıl çıkabilir"

Yılmaz, yeni yıla nasıl bir bütçeyle girileceğine ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Bu konu çok net değil doğrusu. Burada muhalefetin desteği olursa, normal bütçenin bu yıl çıkabileceğine inanıyorum. Muhalefetin yardımı olursa, normal bütçeyi bu yıl çıkarmak teorik olarak mümkün ama çok kolay değil. Önümüzdeki görüşme takvimlerinde bunu göreceğiz. Bütçe zaten Meclis'te şu anda ama henüz görüşülmedi. Yeter ki muhalefetle bir anlayış birliği içinde hızlı hareket etme imkanı olsun. Bu olmazsa geçici bütçe tabii. Bütçeyi bu yıl çıkarabilirsek, önümüzde reformlar ve diğer hususlar için daha rahat bir takvim oluşturabiliriz."

(Bitti)

Haber Ara