Dolar

32,5182

Euro

34,9167

Altın

2.439,05

Bist

9.716,77

Fındık yeniden küllenme tehdidi ile karşı karşıya

Fındıkta külleme hastalığı bu sezon şimdiden kendini göstermeye başladı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-28 13:57:00

Fındık yeniden küllenme tehdidi ile karşı karşıya
Fındıkta külleme hastalığı bu sezon şimdiden kendini göstermeye başladı.

Fındık son yıllarda 'Fındığın kanseri' olarak bilinen Külleme hastalığı ile mücadele ediyor. İnsanlarında hayatını karartan ve fiziki olarakta kendini gösteren kanser hastalığı nasıl insanlarda, saçların dökülmesine sebep oluyorsa fındıkta da küllenmeye bağlı olarak karanfillerin dökülmesine sebep oluyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta külleme hastalığı tehdidinin artarak devam ettiğini söyledi. Fındığa kanser virüsü gibi musallat olan külleme hastalığının yeni sezon öncesi kendini göstermeye başladığını kaydeden Karan, "Fındığın ilk nişanesi olan karanfillerde yaptığımız gözlemlerde külleme hastalığının bulunduğunu gördük. Fındık bahçelerinde artık yeni sezonun ilk belirtisi olan karanfiller kendini iyiden iyiye belli etmeye başladı. Fındık açısından iyi bir sezon olacağını düşünüyoruz ama bu yıl külleme hastalığı karanfillerde çok miktarda kendini erken bir şekilde göstermeye başladı. Karanfillerde büyük miktarda görülen külleme hastalığına bağlı olarak dökülme bekliyoruz. Üreticilerimiz fındık bahçelerinde mutlaka bu hastalıkla ilgili etkin bir mücadele yapmalıdır. Eğer şimdiden külleme hastalığıyla ilgili etkili bir mücadele yapılmazsa bu yılda rekoltede büyük oramda kayıp olacaktır" dedi.

Fındık hasadına daha 5 ay gibi uzun bir süre bulunduğuna dikkat çeken Karan "Fındıkta artık en riskli aylara girmiş bulunuyoruz. Mart ve Nisan ayı fındıkta zirai don riski oluşturan aylar. Devamında ise dolu ve fırtına risk oluşturmakta. En tehlikesi ise külleme hastalığı, bahçelerinin tamamen yaprak açmasıyla kendini tam olarak gösteren bu illet fındık içim büyük risktir. Topyekun külleme hastalığıyla mücadele edilmelidir. Yoksa bu hastalık her yıl ürünümü elimizden almaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Haber Ara