Dolar

32,5104

Euro

34,9320

Altın

2.437,02

Bist

9.716,77

Erdoğan ve Ruhani'den ABD ve Suudi Arabistan'a 'pazarlık' göndermesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye konulu üçlü zirve sonrası yaptıkları basın toplantısında ABD ve Suudi Arabistan arasındaki Suriye pazarlığına gönderme yaptı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-04 17:13:56

Erdoğan ve Ruhani'den ABD ve Suudi Arabistan'a 'pazarlık' göndermesi

TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Suriye konulu son toplantılarını Ankara'da gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rus ve İranlı mevkidaşları Vladimir Putin ve Hasan Ruhani, ikili temasların ardından üçlü zirve gerçekleştirdi.

Zirvenin ardından ortak bildiri yayınlayan liderler, sonrasında kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı.

Açıklamaların soru cevap kısmında liderlere "ABD'nin Suriye'den çekilme" açıklamasına ilişkin bir soru yöneltildi.

Bu soruya ilk olarak cevap veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, konuyu Donald Trump'ın Suriye'den çıkmamak için Suudi Arabistan Kralı Selman'dan para istemesine getirdi.

Ruhani'nin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Donald Trump'ın ima ederek istediği parayı dillendirdi.

İşte liderlerin ABD ve Suudi Arabistan göndermeleri:

- (İranlı gazeteciden Ruhani'ye) Üçlü zirveden önce Amerikalı yetkililer Suriye'den çıkacaklarını söylediler. Amerika'nın Suriye'deki varlığı ve çekilmesi ihtimaline ilişkin ne düşünüyorsunuz?

RUHANİ: AMERİKALILAR PARA PEŞİNDE

"Amerikalılar her gün bir şey söylüyor. Mevcut Amerikan hükümetinin ne sözlerine ne de vaatlerine güvenebiliyoruz. Önce Suriye'den çıkmak istiyoruz, kalıcı değiliz dediler. Sonra anlaşıldı ki, para peşindeler. Arap ülkelerine diyorlar ki, şayet bizim masraflarımızı karşılarsanız, bize para verirseniz kalacağız. Bu demek oluyor ki Suriye'de kalacaklar ve para almak istedikleri ülkelerden de parayı alacaklar. Görünen bu."

ERDOĞAN: İSTEDİKLERİ PARA 7 TRİLYON DOLAR 

"Fakat Ruhani kardeşim paranın miktarını söyemiyor. 7 trilyon dolar. Böyle bir para, böyle bir masraf yapılmış, bu paranın verilmesi lazım' deniyor. Bu da iyice süreci rahatlatır."

TRUMP, SUUDİ ARABİSTAN'DAN PARA İSTEMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den çekileceklerini ifade etmiş, bu konu Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD ziyareti ve ziyaret sonrası Kral Selman ile telefon görüşmesinde gündeme geldi.

ABD Başkanı Donald Trump da dün Beyaz Saray'da Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis ve Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu konuya değindi ve “Suudi Arabistan vereceğimiz kararla çok yakından ilgili. Ben de dedim ki, eğer bizim Suriye'de kalmamızı istiyorsanız parasını ödemeniz gerekecek” dedi.

Devamında Trump şu ifadeleri kullandı:

"Artık çok yakında ne yapacağımıza ilişkin bir karar vereceğiz. Suriye'deki askerlerimizi geri çekmek ve ülkemizi yeniden inşa etmek istiyorum. Son 17 yılda Ortadoğu'ya 7 trilyon dolar harcadık. Karşılığında hiçbir şey almadık. DEAŞ'a karşı çok başarılı olduk ama artık zamanı geldi. Bazen eve dönmenin zamanı gelmiştir. Biz de bunu çok ciddi şekilde düşünüyoruz."

Haber Ara