Dolar

32,5246

Euro

34,9220

Altın

2.434,05

Bist

9.716,77

'Erdoğan, tehditlerine devam ederse vize anlaşması çıkmaza girer'

Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan muhafazakâr EVP'nin Başkanı Manfred Weber Erdoğan'ın vize konusunda AB'ye yönelttiği sert eleştirilerine cevap verdi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-14 21:22:59

'Erdoğan, tehditlerine devam ederse vize anlaşması çıkmaza girer'

Deutsche Welle Türkçe'nin habeirne göre Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük grup olan muhafazakâr EVP'nin Başkanı Manfred Weber, Der Spiegel'e verdiği röportajda Erdoğan'ı eleştirdi.

Weber, Türkiye'ye vize serbestisi tanınması konusunda Erdoğan'ın yaptığı son açıklamalara tepki gösterdi ve şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan mülteci anlaşmasını feshetme konusunda tehdit etmeye devam eder ve bize suçlamalar yöneltirse, o zaman çıkmaz sokağa gireriz. Avrupa sığınmacı krizi konusunda Türkiye'ye bağımlı değil."

SCHULZ DA AÇIKLAMA YAPTI

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da Der Spiegel'e yaptığı açıklamada, Avrupa'nın vize serbestisi konusunda 72 kriter arasında yer alan Terörle Mücadele Yasası'nda reforma gidilmesi talebinden geri adım atmayacağını vurguladı. Schulz, "Avrupa Parlamentosu, bu kriterlerin yerine getirilmesinde ısrar edecektir. Bu, terörle mücadele yasalarında reforma gidilmesi konusunda da geçerli" dedi.

Schulz Tagesspiegel'e yaptığı açıklamalarda da benzer görüşlerini dile getirmiş, "Bu konulardaki değişiklikler gazeteciler ve Türkiye'deki düşünce ve ifade özgürlüğü açısından büyük önem taşıyor. İyi bir anlaşma sağlanması, hem AB olarak bizim çıkarımıza, hem de Türkiye'nin çıkarına" demişti.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 Mayıs'ta Eyüp'te yaptığı bir konuşmada AB'nin Türkiye'den talep ettiği 72 kriter içerisinde bulunan "terörle mücadele yasasının değiştirilmesi" konusuna yönelik açıklamalarda bulunmştu. Erdoğan, “Türkiye dört bir yanından terör örgütlerinin ve onlara destekçilerinin saldırısı altındayken, şu anda AB vize için ‘terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz' diyor. Siz AB Parlamentosu onlara çadır kurduracaksınız, bize de vizeyi kaldıracağım şartı şu. Biz yolumuza gidiyoruz, siz de yolunuza gidin. Kiminle anlaşabiliyorsan onla anlaş” demişti.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'den "Biz anlaşmaları devletlerle yaparız, şahıslarla değil" açıklaması gelmişti.

Bunun üzerine Erdoğan 12 Mayıs günü Ankara'da yaptığı açıklamalarla AB'ye bir kere daha rest çekmişti:

"...Biz iki tane gülücüğünüze bu vatanın değerlerini değişmeyiz, bunu biliniz... Kilis sokaklarında atılan roketler nedeniyle vatandaşlarımız hayatını kaybetmektedir. Kilis meselesi bir turnusol kağıdı görevi görecektir. Koalisyon güçlerinin samimiyeti Kilis ile ortaya çıkacaktır. Kilis'i umursamayanı biz de umursamama hakkına sahibiz... Birliğin Türkiye hakkındaki çarpık ve ikircikli tutumundan vazgeçmesini istiyoruz. Ya sizinle yürüyeceğiz ya da kendimize yeni bir yol bulacağız. Bizim tercihimiz yeni Türkiye'yi Avrupalı dostlarımızla birlikte inşa etmektir. Şimdi Avrupalı dostlarımızın kararını bekleyeceğiz..."

 

Haber Ara