Dolar

32,3308

Euro

35,1814

Altın

2.247,37

Bist

8.718,11

Emin Alıcı kimdir?

Türk tıp profesörü Emin Alıcı... Emin Alıcı kimdir? İşte Emin Alıcı'nın biyografisi

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-19 18:42:35

Emin Alıcı kimdir?

1 Mart 1947'de Adıyaman'da dünyaya geldi. İlk ve orta ögretimini Malatya'da tamamladı. 1967 senesinde Ege Üniversitesini kazanarak hekimlik mesleğine adım attı. Ögrenciliğinin ilk yılında tanıştığı Nurdan Alıcı ile 1968 senesinde nikah masasına oturdu. Başarılı bir öğrencilik geçiren Alıcı bu dönemde Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine gelip, gitmeye başladı.

1973 senesinde Ege üniversitesi Tıp Fakülteisini bitiren Emin Alici aynı sene aynı fakültede Ortopedi ve travmatoloji uzmanlık eğitimine başladı. 1975 senesinde İtalyan hükümetinin açtığı burs sınavını kazanarak Floransada Scaglietti kiniğinde omurga cerrahisi eğitimi gördü. Spondylolisthesis ve tedavisi konusundaki Uzmanlık tezini burada hazırladı.

1977 senesinde Hong Kong'ta 1 ay süre ile tüberküloz cerrahisi ve anterior füzyon konusunda eğitim aldı. Aynı sene Ortopedi Travmatoloji uzmanı oldu ve aynı klinikte baş asistan olarak çalışmaya başladı. 1978 senesinde Robert Winter ve ekibinin Tahranda yaptığı Spinal deformiteler kursuna katıldı.

1980-1982 seneleri arasında ”Omurga biyomekaniği ve omurga protezi” konusunda yaptığı deneysel çalışmalarla doçentlik tezini tamamladı ve 1982 senesinde doçent oldu. Aynı klinikte doçent olarak çalışmaya başlayan Dr. Emin Alıcı 1986 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi'ne geçti.

1988 senesinde Üniversite profesörü ünvanını aldı ve üniversite yönetim kurulu üyeliğine seçildi. İki dönem Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği yönetim kurulu üyeliği ve ikinci başkanlığını yaptı. 1990 senesinde merkezi İzmirde olan Türk Omurga cerrahisi derneğini kurdu ve 6 sene başkanlığını yaptı.

Baş editörlüğünü yaptığı ”The Journal Of Turkişh Spinal Surgery” dergisini yine aynı sene yayın hayatına kazazandırdı. Bu arada ALICI SPİNAL SİSTEM adıyla anılan ve omurga ameliyatlarında kullanılan cerrahi enstrumanları geliştirdi.

Dr. Emin Alıcı'nın omurga ameliyatlarında kullnılan dört patentli çalışması ve yine bu konularda yaptığı çalışmayla 1998 senesinde TÜBİTAK, TÜSİAD ve TTGV'nin birlikte düzenlediği yarışmada “Yeni bir spinal sistem” projesiyle birincilik ödülü mevcuttur.

Dr. Emin Alıcı'nın geliştirdiği enstrumanlar Türkiye olduğu kadar yurt dışında da yaygın bir şekilde kulanıldı. Bu arada Dünyada ilk kez omurgada thoraskopik anterior enstrumantasyon ameliyatını uygulamayı başardı.

Omurga cerrahisinin gelişmesi ve yaygınlaşması için birçok şehirde gösteri ameliyatı ve konferanslar verdi. Omurga cerrahisi konusunda iki uluslararası kongre ve altı eğitim kursu bir uluslararası sempozyum düzenledi.

1996 senesinde kurucuları arasında yer aldığı Avrupa Spinal deformite derneğinin iki sene süreyle yönetim kurulu üyeliğine seçildi. 1996 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığına seçildi.

Bir sene gibi kısa bir süre içinde çalışma arkadaşlarıyla birlikte fakültesinde ”probleme dayalı eğitimi” başlattı. Bu eğitim modelinin Türkiye'de yaygınlaşması için lise ve üniversitelerde konferanslar verdi.

Böylece bu eğitim modelini Türkiyeye kazandırdı. Ayrıca bu eğitim modelini yurt dışına bile taşıdı. Prof. Dr. Emin Alıcı 2000 senesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne seçildi ve iki dönem bu vazifesini sürdürdü.

Bir dönem Üniversiteler arası kurul başkanlığını yaptı. Bu süre içinde probleme dayalı eğitim modelinin tıp dışındaki alanlarda uyulanması konusunda çalışmalar yaptı ve uygulamalarına öncülük etti.

Üniversitesinde yeni bir doktora programı sistemi başlattı. Bilimsel çalışmaların artırılması için çaba gösterdi.

Üniversitenin fiziksel alt yapısını %320 artırdı. 1996 senesinde Ortopedi ve Travmatoloji ABD başkanlığına seçildi. 1999 senesinde Tıp Eğitimi Geliştirme Derneği'ni kurdu ve bir dönem başkanlığını yaptı.

Prof. Dr. Emin Alıcı'nın 15 i SCİ kapsamındaki uluslararası dergilerde olmak üzere 100 ün üzerinde Türkçe ve İngilizce makalesi bulunmaktadır. Bu makalelere 69 atıf yapılmıştır. 1991 senesinde “Omurga Hastalıkları ve Deformiteleri” isminde 550 sayfalık bir kitapta bilgi ve deneyimlerini meslektaşlarına aktarmıştır.

Ayrıca 5 kitapta da omurga hastalıkları konusunda bölüm yazarlığı yapmıştır. Uluslararası ve ulusal kongrelerde 100 aşkın bildirisi, çok sayıda panel başkanlığı ve üyeliği ve konferansları mevcuttur. Prof. Dr. Emin Alıcı; Uzman Dr. Nurdan Alıcı ile evlidir ve iki çocuk babasıdır.

Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD başkanı olarak çalışmaktadır.

 

Haber Ara