Dolar

32,5327

Euro

34,9157

Altın

2.436,89

Bist

9.716,77

Elazığ, Bingöl ve Tunceli'den Hollanda ve Almanya'ya tepki

Almanya ve Hollanda'nın Türk bakanlarına yönelik tavrına tepkiler sürüyor. Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ülkelerin bu tavrını kınadı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-03-13 14:37:33

Elazığ, Bingöl ve Tunceli'den Hollanda ve Almanya'ya tepki
Almanya ve Hollanda'nın Türk bakanlarına yönelik tavrına tepkiler sürüyor. Vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, ülkelerin bu tavrını kınadı.

Hollanda'nın ve bazı Avrupa ülkelerinin Türk bakanlarına yönelik tavrına Tunceli, Bingöl ve Elazığ'dan da tepki geldi. Memur-Sen Elazığ İl Temsilcisi İbrahim Bahşi, "Hollanda'nın Türk yetkililere karşı çirkin ve ırkçı engellemesini kınıyoruz. Türkiye demokratik bir dönüşüm yaşıyor. Ses ne hikmetse Batı'dan geliyor. Türkiye, iktidarıyla muhalefetiyle kendi iradesini test edeceği 16 Nisan'a doğru yol alırken, Almanya'dan, Hollanda'dan oligarşik kakafoni yükseliyor. En son Hollanda'da yaşananlar neresinden tutarsanız tutun Batı'nın ikiyüzlülüğüyle karşılaşırsınız. Popülizm, Avrupa'yı baştan aşağıya kuşatmış görünüyor. Kendilerince manipülasyon araçlarıyla Türkiye'yi tecrit etmeye kalkıyorlar" dedi.

Uzun zamandır yalnızlaşıyor nakaratıyla Türkiye'nin hizaya getirilmeye çalışıldığını kaydeden Bahşi, "Türkiye yalnızlaşmıyor. Yeni açılımlarla alternatifler oluşturuyor. Afrika politikaları ortada. Türkiye, geçmiş yüzyıllarda Batı tarafından sömürülen kara kıtaya dönük büyük diplomatik atılımlar yapıyor. Biz biliyoruz ki, Afrika yeni dünya sistemi için önemli bir bölge. Avrupa, işte bu bölgeden çekilmek zorunda kalacak. Çünkü kendi iç sorunlarıyla uğraşıyor. Sömürü üzerine yükselttikleri refahın sonu göründü. Onun için telaşa kapılıyorlar. Onun için Türkiye'ye karşı bu küçük politikaları uyguluyorlar. Hollanda'nın son ırkçı ve kabul edilemez tutumu da bundandır. Şiddetle kınıyoruz" şeklinde konuştu.

Yaşananların kötü olduğunu belirten Elazığlı Muhammet Emre Kaya adlı vatandaş ise, "Bakanımıza o şekilde hareket etmeleri ve köpekleri vatandaşlarımıza saldırtmaları üzücü bir durum. Türkiye bunun altında kalmayacaktır. Türk milleti olarak kınıyoruz. Reisimiz de bu duruma bir karşılık verecektir" dedi.

Mustafa Keleş adlı vatandaş, Hollanda'nın yaptığının karşılıksız kalmaması gerektiğine inandığını dile getirerek, düşünüp iyi bir karşılık verilmesi gerektiğini söyledi.

Hollanda'yı kınayan Nejat Akdemir de, "Sözde Avrupa ülkeleri bize demokrasi satmaya çalışıyor ama kendilerinde gram yoktur. Keşke olmasaydı. İnsanlık dışı bir hareket" diyerek tepkisini gösterdi.

Bingöllüler Hollanda'ya yaptırım uygulanmasını istiyor

Bingöllü vatandaşlar, Hollanda'yı kınarken, hem yaptırım uygulanmasını hem de özür dilenmesini bekliyor. Avrupa ülkelerinin tutumlarını kınadığını belirten Zeki Korkutata, "Onlar Türkiye'yi hazmedemiyor. Bunu yapmakla bir yere varamazlar. Hollanda ile diplomatik ilişkiler askıya alınmamalı. Türkiye ile Hollanda, ticari açıdan ilişki içinde olması güzel bir şey. Ama Türk bakanlarına müsaade edilmemesini kınıyoruz" dedi.

Hollanda'nın Türk milletine yanlış yaptığını dile getiren Kamil Gengörü ise, "Avrupa böyle yanlışlar yapmasın. Bu hatalarını düzeltsinler. Bunların bakanımıza karşı yaptıkları tamamen saygısızlıktır ve insana yakışan bir davranış değildir. Avrupa bu yanlışlardan vazgeçip, Türkiye'den özür dilemelidir" diye konuştu.

Hollanda'nın yaptığı tutumu kabul edilemez olarak değerlendiren Vahap Görgölü, "Türk halkı olarak bu davranışları kınıyoruz. Hollanda'da Türk vatandaşlarımıza yapılan hareketleri de kınıyoruz. Türkiye'nin Hollanda'ya yaptırım uygulaması gerekiyor. Bunların mallarını da boykot etmemiz gerekiyor. Kesinlikle bunların yapmış oldukları hareketler kabul edilemez, biz bunları reddediyor ve lanetliyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliğinin demokrasiyi bilmediğini söyleyen Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu ve Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku ise, "Bizim bakanlarımızın Almanya'daki konuşmalarının engellenmesi, daha sonra Hollanda'nın sergilemiş olduğu tutum kesinlikle kabul edilemez. Hollanda, 'ben demokrasinin beşiğiyim' diyor. Bakın demokrasinin olduğu yerde insanların üzerlerine atlarla, köpeklerle saldırıyorlar. Polisleri cop kullanarak, tazyikli suyla insanlara müdahale ediyorlar. Bakın bu insanların hiçbiri terörist değil, bu insanların hiçbiri orada kamu düzenini bozacak herhangi bir şey yapmamıştır. Oraya giden bir bakanı görmek için toplanmışlar. Avrupa Birliği ve Hollanda kesinlikle demokrasiden bahsetmesinler" diye konuştu.

Tunceli TSO Başkanı Cengiz: "Bakanın Hollanda'ya sokulmaması doğru değil"

Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Yusuf Cengiz de, bir bakanın ülkeye sokulmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Türkiye'de milletvekilleri, bakanlar, Mecliste grubu bulunan ya da bulunmayan mevcut tüm siyasi parti temsilcilerinin Avrupa'nın tüm şehirlerine gidebilmesi ve görüşlerini paylaşabilmeleri gerektiğine vurgu yapan Cengiz, "Bu tür gerginlikler aynı zamanda hem ülkemiz ekonomisine hem de Avrupa'da yaşayan Türk asıllı vatandaşlar açısından ciddi sıkıntı olacaktır. Irkçılık, halkları birbirine düşman eden anlayış doğacaktır. Bu gerginliklerin bir an önce sona ermesi gerekiyor. Çünkü bunlar oldukça gerek ihracat, gerekse de ithalat bazında bir takım eksilmeler olacaktır. Avrupa ile hem ihracatımız hem de ithalatımız var. Bunlar da göz önüne alınmalı, oradaki insanlarımızın mağduriyet yaşamaması için bu gerginlik bir an önce son bulmalıdır. İktidar, muhalefet, diğer siyasi partiler gidebilmeli ve görüşlerini orada paylaşabilmelidir" dedi.

Haber Ara