Dolar

32,5283

Euro

34,9420

Altın

2.440,01

Bist

9.716,77

Dünyaca ünlü isimler, yılın ilk yarısında yaşamını yitirdi

Dünyaca ünlü isimler, yılın ilk yarısında yaşamını yitirdi

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-05 11:15:25

Dünyaca ünlü isimler, yılın ilk yarısında yaşamını yitirdi
HİLAL UŞTUK - Kültür sanat dünyasının dünyaca ünlü isimleri, 2016'nın ilk yarısında yaşama veda etti.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu yıl hayatını kaybedenler arasında, Umberto Eco, David Bowie ve Prince gibi isimler yer aldı.

Yılın ilk günlerinde, 90 yaşındaki orkestra şefi ve müzisyen Pierre Boulez, Almanya'da yaşama veda etti. Dünyanın en ünlü orkestra şefleri arasında yer alan Fransız sanatçı, kariyeri boyunca 26 kez müzik endüstrisinin en önemli ödüllerinden Grammy Ödülü'ne layık görüldü.

Rock müziğinin ikonik isimlerinden, İngiliz şarkıcı David Bowie, 69 yaşında kansere yenik düştü. Kariyeri boyunca dünya çapında 140 milyon albüm satışına ulaşan Bowie, İngiltere'de dokuz, ABD'de de beş platin plak kazanmıştı. Sanatçı, Rolling Stone dergisinin 2004'te hazırladığı "Tüm Zamanların En Büyük 100 Sanatçısı Listesi"nde 39. sırada "Tüm Zamanların En İyi 100 Şarkıcısı Listesi"nde ise 23. sırada yer almıştı.

ABD'nin ünlü müzik grubu Eagles'ın kurucu üyesi Glenn Frey, 67 yaşında hayatını kaybetti. Frey'in solistlik ve gitaristlik yaptığı Eagles grubunun, "Take It Easy", "Already Gone" ve "Hotel California" parçaları hit olurken, dünya genelinde 45 milyonu aşan bir satışa ulaştı. "Hotel California" şarkısı, ABD'de yayımlanan Rolling Stone dergisinin "Tüm Zamanların En İyi 500 Şarkısı" listesinde 37. sırada yer aldı.

Amerikalı pop şarkıcısı ve söz yazarı Prince, 57 yaşında yaşama veda etti. Kariyerinin ilk adımlarını 1970'lerin sonunda atan sanatçı, "Little Red Corvette", 'Let's Go Crazy" ve "When Doves Cry" gibi hit şarkılarla hafızalara kazındı. Gerçek adı "Prince Rogers Nelson" olan ve "Rolling Stone" dergisinin düzenlediği "Tüm Zamanların En İyi 100 Sanatçısı" listesinde 28. sırada yer alan müzisyenin en tanınmış albümleri ise "1999" ve "Purple Rain" oldu.

Müzik kariyeri boyunca 100 milyondan fazla albüm satan Prince, rock, R&B, soul ve hip-hop türlerinde kendine özgü bir tarz oluşturarak müzik dünyasına damgasını vurdu. Sanatçı, Minneapolis'te 21 Nisan'da vefat etti.

- Sinema ve tiyatro dünyasının önemli kayıpları

Harry Potter filmlerindeki "Profesör Snape" rolüyle tanınan İngiliz aktör Alan Rickman, 69 yaşında yaşamını yitirdi. Kanserle mücadele eden Rickman, Robin Hood filmindeki performansıyla 1991'de İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) ödülünün sahibi olmuştu.

Faslı tiyatro sanatçısı ve sanat yönetmeni Et-Tayyib es-Sadiki, şubat ayında Kazablanka'da hayata veda etti.

Yerli ve yabancı birçok projede, yazar, oyuncu ve yönetmen olarak yer alan Sadiki, 2008'de Fas Krallığı tarafından şeref madalyasıyla ödüllendirilmişti. 79 yaşındaki sanatçı, Türkiye'de de gösterime giren 1977 yapımı "Çağrı" filminde yönetmen Mustafa Akkad ile çalışmıştı.

Hafızalara, Polis Akademisi serisindeki "Komutan Eric Lassard" rolüyle kazınan Finlandiyalı aktör ve şarkıcı George Gaynes, 98 yaşında ABD'de hayatını kaybetti.

İran sinemasının dünyaca ünlü oyuncu, senarist ve yönetmeni Ferecullah Silahşör, akciğer kanseri nedeniyle 63 yaşında vefat etti. Sinema hayatına 1983 yapımı "Nasuh Tövbesi" filminde aktör olarak başlayan Silahşör, Türkiye'de de yayınlanan Hazreti Yusuf ve Ashab-ı Kehf dizilerinin yönetmenliğini üstlenmişti.

Azerbaycanlı yönetmen, senarist ve tiyatrocu Prof. Dr. Tevfik İsmailov, 77 yaşında, Bakü'de yaşamını yitirdi. Mimar Sinan Üniversitesi Sinema-TV Bölümünde 1994'te öğretim üyesi olarak görev yapan İsmailov, Türkiye'de yaşadığı dönemde Lütfi Akad, Metin Erksan ve Halit Refiğ gibi ünlü sinemacılarla ortak çalışmalara imza atmıştı.

- Edebiyatın usta kalemleri yaşama veda etti

Arap dünyasının önde gelen edebiyatçılarından Filistinli edebiyatçı yazar Selman Natur da 2016 yılında hayatını kaybedenler arasında yer aldı. İsrail'in Hayfa kentinde dünyaya gelen Natur, yazıları nedeniyle İsrail makamlarınca birkaç kez gözaltına alınmış, bir süre ev hapsinde tutulmuştu. 30 kitabı bulunan usta edebiyatçı, 67 yaşındaydı.

Dünyaca ünlü yazar, eleştirmen, düşünür ve bilim adamı, Umberto Eco 84 yaşında hayatını kaybetti. "Gülün Adı" ve "Foucault Sarkacı" romanlarıyla ününe ün katan İtalyan yazarın pek çok eseri, Türkçe'ye çevrilerek yayımlandı. Eco, İstanbul'a geniş yer ayırdığı "Baudolino" adlı eserini yayımlanmadan önce, 1998'de İstanbul'u ziyaret etti. Çok sayıda kitaba imza atan ünlü yazar,İtalya, Almanya ve Fransa tarafından kültür sanat alanında verilen madalyaların yanı sıra Anghiari Ödülü, Strega Ödülü, Viareggio Ödülü, MacLuhan Teleglobe Ödülü ve Medicis Ödüllerine layık görüldü. Kanser tedavisi gören ünlü yazar, 19 Şubat'ta evinde yaşamını yitirdi.

Nobel ödüllü Macar yazar İmre Kertesz, 86 yaşında hayata veda etti. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Kertesz, 2. Dünya Savaşı sırasında, 14 yaşındayken gönderildiği Auschwitz Toplama Kampı ile Buchenwald Kampı'nda yaşadıklarını kaleme aldığı "Kadersizlik" adlı romanıyla 2002'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Eserleri çok sayıda dile çevrilen Kertesz'in "Kadersizlik", "Doğmayacak Çocuk İçin Dua", "Fiyasko", "Tasfiye" ve "Polisiye Bir Öykü" isimli kitapları Türkçe'ye çevrildi. Macar yazar, 1995'te Brandengburg Ödülü'nü, 2004'te ise Goethe Ödülü'nü kazanmıştı.

Baba filmindeki Sal Tessio rolüyle tanınan ABD'li oyuncu Abe Vigoda (94), Kanadalı müzisyen Rene Angelil (73), İtalyan sinemasının önemli yönetmenlerinden Ettore Scola (84), ABD'li aktör ve komedyen Garry Shandling (66), besteci Keith Emerson (72) ve aktör Anton Yelchin (27) de 2016 yılının ilk yarısında vefat eden sanatçılar arasında yer aldı.

Ünlü isimlerin vefatı hayranlarını üzdü.

Haber Ara