Yunan milliyetçilerin Osmanlı'ya karşı isyanında ön plana çıkan eşinden kendisine miras kalan gemilere komutanlık yaparak savaşın kadın denizci Laskarina Bouboulina, ölümünden 193 yıl sonra Yunan Savunma Bakanlığı kararıyla 'Amiral ünvanı aldı.
Vatan'dan Uğur Koçbaş'ın haberine göre Bağımsız Yunanlar partisinin Genel Başkanı ve aynı zamanda Çipras hükümetinin koalisyon ortağı olan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'un tavırlaı ve kararları sebebiyle zaten gergin olan Türkiye-Yunanistan ilişkilerini provokasyonlarla daha da gerçek için adılmış bir adım.
"BU ADAM BEYİNSİZ"
Sosyal medyada Bakan Kammenos'un bu kararı alay konusu oldu. Bazı Yunanlar, ‘Antik çağ tanrısı İkarus'a da hava kuvvetlerinden general rütbesi verelim' diyerek Kammenos'u ‘ti'ye aldı. Muhalefetteki Yeni Demokrasi Hareketi'nden Giorgos Koumotsakos ise bakanın kararının ‘Ucuz bir popülizm' olduğunu belirterek, ‘Kammenos Yunan tarihinin kahramanlarını siyasi çıkar için kullanan beyinsiz bir siyasetçi' ifadesini kullandı.
FİLİKİ ETERYA'NIN TEK KADIN ÜYESİYDİ
Habere göre Laskarina Bouboulina babasının 1770 Mora'da Osmanlı'ya karşı Kont Orlov kışkırtmasıyla çıkan Orlov ayaklanmalarına katılması nedeniyle tutuklu bulunduğu İstanbul'daki hapishanede annesinin ziyareti sırasında doğdu. Babasının ölümünden sonra annesiyle birlikte Spetses Adası'na taşındı. Daha sonra bir Yunan gemici ve iş adamıyla evlendi. Kocası Cezayirli korsanlarla girdiği savaşta öldükten sonra eşinin gemilerini devraldı. Gizli isyan hareketine katılarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlık savaşında önemli rol üstlendi.
II. Mahmud'un merhameti sayesinde İstanbul'dan Spetses Adası'na gittikten sonra Yunan bağımsızlık hareketi ‘Filiki Eterya'nın tek kadın üyesi olarak toplantılara katıldı. Gemilerle yabancı limanlardan silahlar getirdi. 1820 yılında bir tershanede meşhur Bayrak gemisi Agamemnon'un yapımı tamamlandı. Yaklaşık 33 metre uzunluğunda bir Korvet olan bu gemi 18 adet top taşıyordu. Geminin yapımı adanın yerlileri tarafından Türklere haber verildi. İstanbul'a gidip kendini savunmak için Osmanlı'nın karşısına çıkarken aynı zamanda da Ortodoks patrik V. Gregor ile buluştu ve onunla ayaklanmanın planlarını görüşüp tartıştı.
SPETSES'DEN İSYAN BAYRAĞI AÇTI
13 Mart 1821'de, Yunan İsyanının başlangıcından yaklaşık 12 gün önce gemisi Agamemnon üzerine ayaklanmayı işaret eden bir bayrak astığı bilinen Bouboulina, Spetses'ten yelken açtı. Bayrağında görünen kartalın bir ayağının altında çapa, diğer ayağının altında ise alevler içinde tasvir edilen bir kuş vardı. Yunan isyanı sırasında ada yerlilerinden oluşan kendi özel ordusuna sahip olan Bouboulina, onları kendisi silahlandırıyor, besliyor ve maaşlarını ödüyordu. 8 geminin de komutanlığını yapıyordu. Mora'nın Yunan isyancılar tarafından ele geçirilmesinde büyük pay sahibi oldu. Kendisine Kapetanissa (Kaptan) ve Megali Kyra ünvanları verildi. Yunanistan'ın bağımsız olmasından sonra da ülkedeki sayısız cadde ve sokaklar onun adıyla adlandırdı.
YUNANİSTAN BAYRAĞINI GEMİSİNE DALGALANDIRAN İLK İSİM
Bağımsız Yunanistan bayrağını gemisinde ilk dalgalandıran kişi olarak biliniyor. Kendi adına Spetses adasında bir müzesi var. 1978 yılında basılan drahmilerde ve 1988-2001 arası kullanılan madeni paralarda (1 drahmi) resmi bulunmaktaydı. Aynı şekilde Yunan Deniz Kuvvetleri'ne ait firkateynler ve çoğu gemiye onun adı
verildi.
YUNANİSTAN İLE SON GERİLİM
Geçtiğimiz haftalarda Yunanistan'da bir internet sitesinde yer alan habere göre üç genç, beş kayalığa beş yunan bayrağı dikti. Olayın, Yunan hükümetinin bilgisi dahilinde olmadığı, gençlerin bu eylemi kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Habere göre hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda ise Yunan bayrağının Türk komandoları tarafından indirildiği haberleri için "gerçeği yansıtmıyor" denildi.
BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME OTURDU
Konunun başka bir yerde gündeme gelmemesi sebebiyle ilgisiz kalınsa da dün (16 Nisan 2018) Başbakan Binali Yıldırım'ın "Didim açıklarındaki Yunan bayrağı kaldırıldı" açıklaması sonrasında bir anda gündeme oturdu.
YUNANİSTAN'DAN İLK TEPKİ
Yunan Savunma Bakanlığı'ndan ise "Olay araştırılıyor" açıklaması geldi. Yunan Hükümet Sözcüsü, ise "Egemenlik sahasını ihlal eden bir olay yaşanmamıştır" dedi. Yunan medyası olayı bir numaralı haber olarak veriyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yarın (bugün) Kaş karşısındaki Meis Adası'na giderek Türkiye'ye diyalog mesajı göndereceği açıklanmıştı.
"EGEMENLİK HAKLARIMIZDAN TAVİZ VERMEYİZ"
Başbakan şunları söyledi:
''Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar.
Bizim tavsiyemiz Yunanistan'a, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği artıracak, provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durmasıdır. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.''
"BUNLARA GERKE YOK"
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın açıklamasın yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:
"Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistanla ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için brilikte adımlar da attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra ilk defa Cumhurbaşkanı olarak Atina'ya, Batı Trakya'ya yaptığı ziyaret çok anlamlı ve sembolikti. En son Yunanistan uçağı düştüğü zaman Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı aradı, üzüntülerimizi taziyelerimizi milleitmiz adına da iletti. İki komşuyuz. İyi günde de kötü günde de beraber olmamız gerekiyor. Sorunlarımız ve ihtilaflarımız var ama bunları çözmek için görüşmeler sürüyor. Görüş ayrılığı olduğunda gerilimi tırmandırmamamız gerekiyor. Daha önceki anlaşmalarla Lozan dahil kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar, kayalılar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak hayır bizim diyoruz. Bu konuda bir çözüm yok, aidiyeti belli olmayan adacıklar diyoruz. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak'ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hucum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz: 'Tehlikeli bir adım atmayıın. Bir kaza çıkabilir veya askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Malesef bir Savunma Bakanı var. Yunanlılara göre söylüyorum. Kimine göre 'iyi çocuk', kimine göre 'şımarık çocuk.' Popülizmi seviyor. Zaten aşırı sağ partinin de lideri. Tamam da oun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozmamalı. Dün akşam da üç tane sivil böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı. Gene alırız. Yaparız. Ama bunlara ne gerek var? Karşı tarafın bu tür adımlardna kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege'de krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Popülizmin Yunanistan'a bir faydası yok."