Dolar

32,2794

Euro

34,7973

Altın

2.408,57

Bist

10.323,97

Türkiye ile AB prensipte el sıkıştı

AB-Türkiye'nin mülteci krizinin ana hatlarında anlaşmaya vardığı öne sürüldü...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-03-08 03:20:07

Türkiye ile AB prensipte el sıkıştı

Sığınmacı krizinin çözümü için yeni bir planın ana hatları üzerinde uzlaşmaya varan AB ve Türkiye, anlaşmanın detaylarını görüşmek için 17 Mart'ta yeniden bir araya gelecek.

Sputnik'in haberine göre, Brüksel'de düzenlenen AB-Türkiye zirvesine katılan liderlerden, Türkiye'nin sığınmacı krizinin çözülmesine yönelik planına onay çıkmadı. Türkiye'nin önerisi konusunda anlaşmaya varamayan AB liderleri, önerilere açık olduklarını ve birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın personel şefiMartin Selmayr, anlaşma sağlandığını ve Türkiye'yle birlikte büyük bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Selmayr, yıl sonunda Schengen'e dönülmesi kararı alındığını aktardı.

MERKEL: PLANI ANA HATLARIYLA DESTEKLİYORUZ 

​Türkiye'nin bütün yasadışı sığınmacıları geri alma önerisinin gerçekleşmesi halinde büyük bir ilerleme kaydedileceğini ifade eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB liderlerinin Türkiye'nin önerdiği planın ana hatlarını desteklediklerini belirtti. Detayları gelecek hafta görüşeceklerini söyleyen Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla Zaman gazetesi hakkında da konuştuklarını ve basın özgürlüğünün önemine dikkat çektiklerini kaydetti.

MACARİSTAN'DAN VETO 

Macaristan Hükümet Sözcüsü Zoltan Kovacs, Başbakan Viktor Orban'ın Avrupa Birliği'nin Türkiye'den gelen sığınmacıları doğrudan Avrupa'ya yerleştirme planına karşı çıktığını söyledi. Reuters'a konuşan Kovacs, “Orban, sığınmacıların doğrudan Türkiye'den Avrupa'ya yerleştirilmesi planını reddetti” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, zirvede bir araya geldiği AB liderlerine Türkiye'den Avrupa'ya giren sığınmacıları geri almayı teklif ettiği ancak karşılığında da ilk belirlenen 3 milyar euro'ya ek olarak 3 milyar euro daha istediği ve vize serbestisi anlaşması ile Türkiye'nin AB üyeliği görüşmelerinin hızlandırılmasını talep ettiği belirtilmişti.

Haber Ara