İsrail'de Filistinli bir esire yönelik tecavüz skandalı giderek büyüyor. Eski Askeri Başsavcı Yifat Tomer-Yerushalmi'nin, delilleri karartmak amacıyla cep telefonunu denize attığı şüphesiyle polis tarafından arandığı bildirildi.
İsrail polisi, 2 Kasım'da gözaltına alınan eski Askeri Başsavcı Yifat Tomer-Yerushalmi'nin cep telefonunu bulmak için geniş çaplı arama başlattı. Yerel basında yer alan bilgilere göre, Yerushalmi'nin Tel Aviv yakınlarındaki Hatzuk sahilinde telefonunu denize attığı düşünülüyor. Bu kapsamda arama kurtarma çalışmaları bölgede yoğun şekilde sürdürülüyor.
Polis ekipleri, denizde kaybolduğu tahmin edilen cep telefonuna ulaşmak amacıyla “Zaka” isimli gönüllü kurtarma kuruluşundan yardım talep etti. Dalgıçların da katıldığı çalışmalarda, telefonun bulunması için kapsamlı bir tarama yürütülüyor. Yetkililer, delillerin karartılmış olabileceği yönünde ciddi şüpheler bulunduğunu belirtti.
Yifat Tomer-Yerushalmi, İsrail'in Sde Teiman hapishanesinde askerlerin Filistinli bir esire tecavüz ettiği anlara ait güvenlik kamerası görüntülerini basına sızdırdığı gerekçesiyle gündeme gelmişti. Skandalın ardından aşırı sağcı gruplar ve bakanlar tarafından hedef alınan Yerushalmi, geçen hafta görevinden istifa etti.
Yerushalmi, 2 Kasım'da gözaltına alındıktan sonra Tel Aviv'de mahkemeye çıkarıldı. Mahkeme, Yerushalmi'nin gözaltı süresini 5 Kasım'a kadar uzatma kararı aldı. İsrail kamuoyunda büyük yankı uyandıran olay, güvenlik kurumları içindeki bilgi sızıntılarına ve insan hakları ihlallerine yönelik tartışmaları yeniden alevlendirdi.
Polis kaynakları, cep telefonunun bulunmasının soruşturma açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Arama çalışmalarının sonuç vermesi halinde, hem sızıntının kaynağı hem de suçlamaların dayanakları konusunda yeni bulguların ortaya çıkabileceği belirtiliyor.
İsrail polisi ve gönüllü dalgıç ekipleri, Yifat Tomer-Yerushalmi'nin cep telefonunu deniz tabanında bulmak için Hatzuk sahilinde arama çalışmalarına devam ediyor. Aramalarda şimdiye kadar herhangi bir sonuca ulaşılamadı. Olay, İsrail'de yargı sistemine ve askeri kurumlara yönelik güven tartışmalarını derinleştirdi.
AA
Yorum Yap