Dolar

32,1845

Euro

34,7981

Altın

2.428,44

Bist

10.147,26

Rusya, Suriye’nin ‘Stalingrad’ına hazırlanıyor: özel kuvvetler yolda

Moskova’nın, muhaliflere karşı savaşmak üzere Suriye’ye Rus özel kuvvetlerini gönderme hazırlığında olduğu aktarıldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-03 11:53:01

Rusya, Suriye’nin ‘Stalingrad’ına hazırlanıyor: özel kuvvetler yolda

TİMETURK I HABER MERKEZİ
Melahat KEMAL

Aljeeza'ye açıklamalarda bulunan bir Rus diplomat, Putin'in muhaliflere karşı savaşmak ve “kesin zafer” elde etmek üzere Rus özel kuvvetlerini Suriye'ye gönderme hazırlığında olduğunu söyledi.

KARA HAREKÂTI ARTIK GÜNDEMDE

Rusya'nın Suriye savaşına dâhil olmasının üzerinden sekiz aydan fazla zaman geçti. Rus diplomat, Putin'in başlangıçta kara harekâtı gibi bir niyetinin olmadığını ancak “artık” kara harekâtını gündemine aldığını açıkladı.

Putin'in askeri yetkililerle, Rus muharip birliklerini Suriye savaşına sürme değerlendirilmeleri yaptığı aktarılan haberler arasında.
Rusya dışişleri bakanı eski yardımcısı Andrei Fyodorov “Mesele değerlendiriliyor, bu yönde planlar var” açıklamasında bulundu.
Asker ikmalinin, Rus özel birliklerinden ya da Baas rejimi ve müttefikleri safında savaşmak isteyen gönüllü birliklerden yapılması bekleniyor.

ABD İLE DAHA FAZLA SORUNA YOL AÇARSA…

Fyodorov konu hakkında yaptığı açıklamada “Bu, ordumuz için hassas bir konu. Rusya'nın Suriye savaşına karadan dahil olmasının lehimize olup olmayacağı endişeler var. Barış görüşmeleri daha karmaşık bir hale getirmesi ve ABD ile daha fazla soruna yol açması endişesi de hâkim” dedi.

ESED'İN KALMASI İÇİN GEREKLİ

Siyasi ve askeri çevreler, bu endişelere rağmen, Suriye'ye asker ikmalinin gerekli olduğunu düşünüyor.
Rusya verdiği hava desteği ile Baas rejiminin hâlâ devam ediyor olmasını sağlasa da muhaliflerin ülke genelindeki ilerleyişini durduramadı.
Kremlin artık güç dengelerini müttefiki lehine çevirip ‘barış' görüşmelerinde Esed'in elini güçlendirmek istiyor.
Havadan verdiği desteğe rağmen cephe hatlarında hiçbir değişime olmadığını gören Rusya, karadan asker ikmali ile “kesin zafer” elde etmek istiyor.
Fyodorov “ Rusya'ya göre Esed Suriye'nin %70'ini kontrolü altına almalı ki seçimler yapılabilsin ve sonuçları da Esed'in lehine olsun. Bu yüzden kara harekâtı giderek daha gerekli bir hâl aldı” açıklamasında bulundu.

SURiYE'NİN “STALİNGRAD”I OLSUN

Gerek hükümet gerekse hükümet içinden Kremlin üzerinde kara harekâtına girişilmesi yönünde bir baskı var.
Bazı siyasiler Baas rejimi ve müttefiklerinin, kesin bir zaferle sonuçlanacak son bir savaşa, yani Suriye'nin “Stalingrad”*ı olacak bir savaşa ihtiyacı olduğunu söylüyor.

*Stalingrad Savaşı, II. Dünya Savaşı kapsamında Almanya ile Sovyetler Birliği arasında gerçekleşmiş ve Rusların Nazi birliklerini ağır bir yenilgiye uğratarak Nazilerin doğu cephesini kapatması ile sonuçlanmıştı.

Haber Ara