Dolar

32,4010

Euro

34,5497

Altın

2.383,19

Bist

10.045,74

İran'dan 'bağımsızlık referandumu' açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran Genelkurmay Başkanı’nın IKBY'nin 25 Eylül'de gerçekleştirmeye hazırlandığı 'bağımsızlık referandumu'na yönelik sözleri için, “Yapılan açıklama yerinde ve sorunsuzdur” dedi.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-08-21 16:09:12

İran'dan 'bağımsızlık referandumu' açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında sarf ettiği “25 Eylül 2017'de yapılacağını kararlaştırdığı referandumun yapılmasının mümkün olmadığını” sözleri ile ilgili açıklama yaptı. Kasımi, bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hepimiz, düşüncemizi ifade etmekte özgürüz. Referandum, Irak ve Irak'ın toprak bütünlüğüne dair tavrımız çok açıktır. Yapılan açıklama da yerinde ve sorunsuzdur” dedi. Muhammed Bakıri'nin Ankara ziyaretine ilişkin ise Kasımi, “Tarif edilemez bir ziyaretti. Çünkü 40 yıldır ilişkilerimiz gerekli boyutta değildi. Ziyaret, Türkiye Genelkurmayı tarafından yapılan resmi davet üzerine gerçekleşti” diye konuştu. Kasımi, heyetlerinin Ankara tarafından çok iyi karşılandığını belirtek, “İki taraf arasında önemli ve olumlu görüşmeler yapıldı” ifadelerini kullandı.

PEŞMERGE'DEN TEPKİ

Peşmerge Bakanlığı, İran Genelkurmay Başkanı'nın açıklamalarına tepki göstererek yayınladığı açıklamada "Kürdistan halkının haklarıyla ilgili konuşmanın o zâtın işi olmadığını bildiriyoruz. Bunu, Kürdistan'ın içişlerine açık bir müdahale olarak sayıyoruz. Referandumun yapılması, Kürdistan halkının doğal hakkıdır ve Kürdistan halkı dışında hiç kimsenin bu konuda konuşmaya hakkı yoktur” dedi.

Haber Ara