Dolar

32,3922

Euro

34,7852

Altın

2.395,79

Bist

10.208,65

Birlik hükümeti bir yıl sürdü

Filistin'de bir yıl önce Hamas'la Fetih arasında kurulan birlik hükümetinin Başbakanı Rami Hamdallah, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a istifasını sundu.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-17 15:35:40

Birlik hükümeti bir yıl sürdü

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Danışmanı Nimr Hammad, birlik hükümetinin Başbakanı Rami Hamdallah'ın Abbas'a istifasını sunduğunu açıkladı. Hammad, yeni hükümetin kurulması için Hamas dâhil diğer Filistinli aktörlerle istişare yapılacağını da belirtti. Fetih Hareketi Devrim Konseyi Özel Kalemi Amin Makbul, Filistin'in birlik hükümetinin başbakanı Rami Hamdallah'ın bugün Başkan Mahmud Abbas'a istifasını sunacağını söylemişti. Makbul, kabine değişikliği değil, yeni hükümet oluşturulması söz konusu olduğuna işaret etmişti.

Hamas hükümette değişiklikleri reddetti

Hamas, tek taraflı alınan hükümet değişimi kararlarını kabul etmediğini söyledi.

AFP'ye konuşan Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas'a hükümette değişiklik konusunda danışılmadığını ve alınan tüm kararların Fetih hareketince tek taraflı olarak alındığını belirtti. Ebu zuhri, ortak bir karar olmadan atılan adımlara karşı Hamas'ın nasıl bir tutum sergileyeceğini görüşeceklerini söyledi.

Hükümet istifasının 'muhtemel gerekçeleri'

Fetih yetkilileri Abbas'ın Fetih Devrim Konseyi toplantısında hükümetin görevini yürütemediği nedeniyle istifa edeceğini söylediğini belirtmişti. Ancak Fetih hareketinden kaynaklar hükümetin içinde bulunan anlaşmazlıkların bu istifaya neden olduğunu belirtti.

Filistin hükümeti istifası, Hamas ile İsrail arasında Gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması için olası bir anlaşma olduğu duyumlarıyla eş zamanlı geldi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, hükümetin istifasının Hamas'ın İsrail ile bir anlaşma için görüşmeler yapmasıyla bağlantısının olmadığını öne sürdü.

Hükümetin karşılaştığı sorunlardan biri Gazze'de Hamas'ın atadığı memurların maaşları olmuştu.

Eski Hamas hükümetine bağlı çalışanlar, uzlaşı hükümeti kurulduğundan beri yalnızca bir kez ödeme alabilmişlerdi. Çalışanların maaşlarını alamaması abluka altındaki Gazze'de sık sık protesto eylemlerine neden oldu

Hükümet bir yıl önce kurulmuştu

Rami Hamdallah'ın başkanlığındaki Filistin birlik hükümeti, 2 Haizran 2014'te yemin ederek göreve başlamıştı.

Hamdallah'ın hükümeti, Gazze'yi yöneten Hamas ile Fetih hareketi arasında 23 Nisan 2014'te varılan anlaşmadan sonra kurulmuştu.

İki taraf arasındaki bölünmüşlük 2007 yılında Gazze Şeridi'nde yaşanan çatışmalar ve Hamas'ın şeridi kontrolü altına almasıyla başlamıştı.

Filistin yönetiminin Hamas ile birlikte hareket etmesine tepki gösteren İsrail yönetimi, anlaşma üzerine ABD arabuluculuğunda devam eden müzakereleri askıya aldığını duyurmuştu.

Haber Ara