Dolar

32,4481

Euro

34,4846

Altın

2.474,81

Bist

9.679,80

Çin, şimdi de Müslümanlara karşı, yıkılan Sovyetler Birliği’nin politikalarını hayata geçiriyor

Çin yönetimi, şimdi de Müslümanlara karşı, yıkılan Sovyetler Birliği’nin komünist politikalarını hayata geçirmeye başladı. Çin Komünist Parti’nin (ÇKP), uygulamaya soktuğu 5 yıllık plan, Doğu Türkistan dışındaki eyaletlerde de uygulanacak.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-03-30 11:57:43

Çin, şimdi de Müslümanlara karşı, yıkılan Sovyetler Birliği’nin politikalarını hayata geçiriyor

 URUMCİ

Çin, işgali altındaki Doğu Türkistan'daki Müslüman Uygur halkına karşı uyguladığı baskı ve asimilasyon politikalarını sürdürürken, şimdi de yıkılan-ortadan kalkan Komünist Rus politikalarını hayata geçirmeye başladı.
İtalyan din sosyologu Massimo Introvigi'nin kaleme aldığı yazıda, Çin'in, Müslümanları ‘Çinlileştirmek' için 5 yıllık planı uygulamaya soktuğunu, bu planın Doğu Türkistan dışındaki Çinli Müslümanlara da uygulanacağını söyledi.
Massimo Introvigi'nin kaleme aldığı yazı şöyle:

Çin bütün düzenlemeleri “Kış'a göre hazırlıyor ve Çin Komünist Parti'nin (ÇKP), Müslümanları ‘iyi' ve ‘kötü' olarak bu mevsimde neden ayırdığını da biliyoruz.
ÇKP'ye göre, Doğu Türkistan Uygur Müslümanları ve Kazak Müslümanları "kötü", diğer bölgelerdeki Hui Müslümanları ise "iyi”. Bu ayrımı şimdi yapmadılar.
Bugün, ÇKP, bütün Müslümanların şüpheli olduğuna ve kesinlikle kontrol edilmesi gerektiğine inanmaktadır.
6 Ocak 2019'da ÇKP'ın yayın organı olan medyası "Global Times”, Aralık 2017'de ‘İslam'a dair yeni bir düzenlemenin hayata geçirildiğini' belirten garip bir rapor yayınladı.
Gazete, raporun içeriğinin, "daha fazla gözden geçirildikten sonra kamuoyuna açıklanacağını ve rapor taslağının her yerde İslâmi derneklere dağıtıldığını" söyledi.

İLK UYGULAMA
CAMİLERDE BAŞLAYACAK

"İslam ve Çin'in Beş Yıllık Planı” başlıklı raporun, 2018 ile 2022 yıllarını içerdiği açıklandı.
Eski Sovyetler gibi, ÇKP de, beş yıllık planına büyük önem verdi. Gerçekten de, bu 2018-2022 sayılı beş yıllık planın 2018 yılında uygulamaya konması gerekiyordu.
Bu, "daha fazla revize edilmemiş" olan gizli düzenlemelerin hali hazırda uygulandığı anlamına gelir: 2019'da kamuya açıklanmış olmasına rağmen, aslında 2018'de uygulanmıştır.
Yeni " Diyanet İşleri Yönetmeliği"nin nasıl uygulandığına baktığımızda, bu inanılmaz sürece şaşırmayacağız. Yeni "Diyanet İşleri Yönetmeliği”, 2017'de revize edildi ve 1 Şubat 2018'de teorik olarak uygulandı. Bununla birlikte, önemli hükümler bundan önce de uygulandı.
Bu yeni gizli yasanın içeriği ile ilgili olarak, Global Times gazetesi, tüm imamların "sosyalist temel değerler hakkında ders vermeleri ve açık kurslar açmaları" gerektiğini söyledi. İlk uygulama dersleri, 2019'da camilerde verilecek.

Edindiğimiz bilgilere göre, bu yeni düzenleme yalnızca Çin'in Doğu işgali altındaki Türkistan (Sincan) “özerk” bölgesi dışındaki eyaletlerde uygulanmaktadır; bu, yeni düzenlemelerin temel olarak ÇKP tarafından sadık ve zararsız olarak kabul edilen Hui halkı ve diğer Müslüman azınlıkları hedef alması anlamına gelir.
Ayrıca, Doğu Türkistan'daki Uygur Müslümanları için bazı deneme politikaları yavaş yavaş Çin'in diğer bölgelerine yayılıyor.

YENİ YASA ÇİN MÜSLÜMANLARI
İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Şu anda, yeni düzenlemelere neyin dahil olduğunu belirlemek mümkün olmamakla birlikte, hali hazırda uygulanmış olduğundan, belgeler açıklanmamış olsa bile, bazı maddelerin içeriğini tahmin etmek mümkündür.
18 Mayıs 2018 tarihinde, Çin İslam Birliği, Pekin'deki "Dört Giriş" caminin açılış törenini gerçekleştirdi . Bu, tüm camilerin "bayrak toplama töreni yapması, özel çalışma dersleri vermesi, konuşma yarışmaları düzenlemesi ve ilgili kitapları çıkarması" gerektiği anlamına gelir.

Hilal logosu ve her yerdeki camilerin kubbesi yıkıldı.'Kış' Şubat 2019'da, olaylar ayrıntılı bir şekilde kaydedildi ve çok sayıda özel fotoğraf seti çıkarıldı: Arap tarzındaki geleneksel cam kapılar, Çin tarzı kapılarla değiştirildi. Hilal logosu ve diğer İslâm tarzı binalar, parlak kırmızı beş yıldızlı bir bayrakla boyandı ve Çin Komünist Partisi'nin sloganıyla büyük bir reklam panosuyla değiştirildi.

İlgili raporlara göre, çeşitli dini okullar ve Arapça kursları yasaklandı ve çocukların Müslümanlık faaliyetlerine katılmaları yasaklandı. Bu önlemler yeni yürürlüğe giren Din İşleri Yönetmeliği ile uyumlu. Bir kilise ya da Budist tapınağı olup olmadığına bakılmaksızın, Çin'de küçüklerin dini eğitime girmesine ya da sağlamasına izin veren ibadet yerleri kapatılmış ve yıkılmıştır. Buna göre caminin korunamayacağına inanıyoruz ve yeni düzenlemeler de bu noktayı vurgulayabilir. 2018 yılının sonunda, yasa dışı yoldan din eğitim kursları açıldığı için Yunnan'da üç cami kapatıldı

BÜTÜN KİLİSELERE DE
DİNLEME CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ

Alman radyosu "Deutsche Welle" ile yapılan röportajda Oklahoma Üniversitesi Profesörü David Stroup, "Çin' hükümeti artık Kuran'an ayetlerinin nasıl yorumlanacağını ve ibadetin de nasıl yapılacağını kendi belirleyecek” dedi.
Profesörü Stroup, yeni uygulamanın Hıristiyan kilisesinin şu anki durumuyla çakıştığını belirterek, “Çin'deki, bütün kiliselere, zorla yüksek teknoloji izleme teçhizatı yerleştirildi ve polis vaazları istediği zaman izleyebiliyor” dedi.
Çin Komünist Partisi (ÇKP), yeni yönetmeliklerin hayata geçmesiyle, ‘Müslümanların Çinlileştirilmesi'nin daha kolay olabileceğini inanıyor.

Bu nedenle, Doğu Türkistan'da uygulanan yeni yönetmelik ve düzenlemeler, Doğu Türkistan dışındaki bölgelere de uygulanacak.

Almanya'nın Sesi, Maryland Fort Üniversitesi'nde tarih profesörü olan Ma Haiyun, Çin yönetiminin, Müslümanların ‘Çinlileştirilmesi' uygulamasının amacının, yabancı unsurların Müslümanlar üzerindeki etkisini azaltmak olduğunu belirterek, “Bu beş yıllık planın nihai amacı, tamamen İslam'ın Çin versiyonunu oluşturmak ve Çin Müslüman topluluklarının ateizmi takip etmesini sağlamak. Uygulama Arap dünyası ile bağlantıyı azaltıyor” dedi.

Haber Ara