Dolar

32,5584

Euro

34,9477

Altın

2.438,04

Bist

9.716,77

CHP'den başkanlık sistemine 'ucube' eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, başkanlık sistemini eleştirdiği yazılı bir açıklama yaptı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-12-14 15:28:30

CHP'den başkanlık sistemine 'ucube' eleştirisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Türkiye'nin her alanda sağladığı birikimler risk altında. Böyle bir ortamda AKP Hükümeti, ucube bir teklifle, başkanlık sistemini Türkiye'ye dayatıyor. Bu dayatma sorunları daha da ağırlaştıracak" ifadelerini kullandı.

AA'nın aktardığı habere göre Budak, açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), hesaplama yöntemini değiştirerek, Türkiye ekonomisinin kronik sorunlarını "buharlaştırdığını" ileri sürdü.

Türkiye'nin ekonomide yapısal sorunlarının bulunduğunu ve bunların hesap oyunlarıyla giderilemeyeceğini savunan Budak, TÜİK'in, yeni hesaplamalarının dayanaklarını somut olarak ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Budak, Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin "tasarruf oranları" olarak gösterildiğini hatırlatarak, "Hükümet bunun için zorunlu bireysel emekliliği getirdi ama TÜİK'e bakıyorsunuz, tasarruf oranı yüzde 24,8. Cari açık için yüzde 4 hedefi konuyordu, meğer yüzde 3,8'miş. Yatırım oranı yüzde 30'larda görülüyor. Yatırım oranı yüzde 30'larda ise neden Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantı üzerine toplantı yapıyor, yatırım için yeni yeni paketler açıklıyor? Yani bu rakamların hiçbir inandırıcılığı ve gerçekliği yok" değerlendirmesinde bulundu.

"Tasarrufta, cari açıkta, yatırımlarda, büyümede sorun yoksa, işsizlik neden rekor kırıyor? Yoksulluk neden artıyor? Asgari ücretliye neden sıfır zam öneriliyor? Memura, emekliye niye milli gelir artışından pay verilmiyor?" diye soran Budak, iktidarın, dünyada para bolluğu döneminin yaşandığı süreçte, yapısal reformları gerçekleştirmek yerine betona yatırım yaptığını ve fırsatları kaçırdığını iddia etti.

Budak, bugün ekonominin, siyasi krizin etkisiyle yine bir darboğaza girdiğini öne sürerek, şunları kaydetti:

"Ekonomideki çok başlılık, iç ve dış siyasetteki belirsizlikler, riskler güven sorununu derinleştiriyor. Özel sektörün net döviz pozisyonu eksi 210 milyar dolar düzeyindeyken, 'dolardan bize ne' denirse, güven ortamı nasıl oluşacak? Özel sektörün birikimleri risk altında. Türkiye'nin her alanda sağladığı birikimler risk altında. Böyle bir ortamda AKP Hükümeti, ucube bir teklifle, başkanlık sistemini Türkiye'ye dayatıyor. Bu dayatma sorunları daha da ağırlaştıracak. Türkiye ekonomisinin darboğazdan çıkışının yolu, Türkiye'nin yeniden demokrasi, hukuk, içeride ve dışarıda barış yoluna girmesindedir. Hukuk güvenliğinin olmadığı yerde yatırım, gelişme ve refah olmaz. Türkiye, hesap oyunlarıyla, rakam oyunlarıyla değil ancak üretimle büyür."

Haber Ara