Dolar

35,4856

Euro

36,4774

Altın

3.091,70

Bist

9.977,94

Yapay zeka milliyetçiliği; hangi ülkeler yarışıyor?

Dünyanın dört bir yanındaki hükümdarlar teknolojik kaderlerini kontrol etmek için yarışıyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2024-01-09 19:02:05

Yapay zeka milliyetçiliği; hangi ülkeler yarışıyor?

2023'ün en sıcak teknolojisi yılın son birkaç haftasını yoğun geçirdi. 28 Kasım'da Abu Dabi, lider "büyük dil modeli" Falcon'u ticarileştirecek yeni bir devlet destekli yapay zeka şirketi AI 71'i kurdu.

11 Aralık'ta, yedi aylık bir Fransız yapay zeka girişimi olan Mistral, gişe rekorları kıran 400 milyon dolarlık bir finansman turunu duyurdu; şirkettekiler bunun firmaya 2 milyar doların üzerinde değer vereceğini söylüyor.

Bundan dört gün sonra, Hindistan'da yeni bir girişim olan Krutrim, beş aylık Sarvam'ın benzeri Hint dili modelleri oluşturmak için 41 milyon dolarlık bütçesinden yalnızca bir hafta sonra Hindistan'ın ilk çok dilli programını açıkladı.

Bir Amerikan firması olan Open AI, Kasım 2022'de insan benzeri sohbet uzmanı Chat GPT'yi piyasaya sürdüğünden beri, hemen hemen her ay benzer haberlerle dolu bir haberle karşılaşıyoruz.

Bu çerçevede, son dört duyuru olağandışı görünebilir. Ancak daha yakından bakınca daha derin bir şeye işaret ediyorlar. Üç şirket, kendi farklı yollarıyla yapay zeka ulusal şampiyonu olmak için yarışıyor.

BAE girişiminin arkasındaki devlet kurumu olan Abu Dabi'nin İleri Teknoloji Araştırma Konseyi'nden Faisal al-Bannai, "AI 71'in küresel olarak OpenAI gibi ürünlerle rekabet etmesini istiyoruz" diyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz günlerde "Bravo Mistral'a, bu Fransız dehası" diye çığlık attı.

Hindistan'da Krutrim'in kurucusu Bhavish Aggarwal, Chat GPT ve İngilizce öncelikli diğer programların “kültürümüzü, dilimizi ve ahlakımızı yakalayamadığını” ilan etti. Sarvam projesi Hint dilleriyle başladı çünkü kurucu ortağı Vivek Raghavan, "Bir Hint şirketi kuruyoruz." dedi.

Yapay zeka halihazırda ABD ile Çin arasında yoğunlaşan teknolojik rekabetin merkezinde yer alıyor. Geçtiğimiz yıl hükümetler yapay zeka yatırımları için 40-50 milyar dolar taahhütte bulundu.

yz

Diğer ülkeler geride kalmak ya da yabancı kontrolü altındaki kritik bir teknolojiyle sıkışıp kalmak istemiyor. 2023'te dünya genelinde yapay zeka konusunda iddialı olan diğer altı hükümet (İngiltere, Fransa, Almanya, Hindistan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yapay zekayı kolektif olarak yaklaşık 40 milyar dolar tutarında finanse etme sözü verdi.

Bu paranın büyük bir kısmı, grafik işleme birimlerinin (GPU'lar, yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılan elektronik sistem) ve bu tür sistemleri yapacak fabrikaların satın alınmasına ve daha az ölçüde de yapay zeka firmalarının desteklenmesine gidecek.

Devlet katılımının doğası ve derecesi, bir yapay zeka süper gücü özentisinden diğerine farklılık gösteriyor. Henüz yeni ama yeni yapay zeka endüstriyel komplekslerinin hatları ortaya çıkıyor.

Teknoloji firmalarının yapay zekada kıskandırdığı Amerika ile başlayın. Canlı özel sektörüyle, Sam Amca'nın doğrudan desteği olmadan çılgınca yenilikler yapıyor. Bunun yerine federal hükümet, yerel çip üretim kapasitesini artırmak için beş yıl içinde yaklaşık 50 milyar dolar harcıyor.

Buradaki amaç, Amerika'nın, dünyanın en büyük ve en gelişmiş şirketi olan TSMC gibi Tayvanlı yarı iletken üreticilerine olan bağımlılığını azaltmaktır.

Washington'daki şahin güvenlikçiler, Çin'in kendi topraklarının bir parçası olarak kabul ettiği adayı işgal etmeye karar vermesi halinde Tayvan'dan gelen tedarikin tehlikeye girebileceğinden korkuyor.

Amerika'nın sürecin önünde kalmayı amaçladığı bir diğer yol da rakiplerini kontrol etmek. Başkan Joe Biden'ın yönetimi, çipler ve çip yapım ekipmanları da dahil olmak üzere en son yapay zeka teknolojilerinin Çin ve Rusya gibi rakiplere satışını yasaklayan acımasız ihracat kontrollerini yürürlüğe koydu. Ayrıca Amerikalıların yapay zeka uzmanlıklarını bu ülkelerle paylaşmaları da yasaklandı.

ABD artık jeopolitik sınırdakileri hizaya girmeye zorluyor. Ekim ayında Amerikan hükümeti, Suudi Arabistan ve BAE dahil olmak üzere üçüncü ülkelerdeki şirketlerin, bir Amerikan firması olan Nvidia'dan yapay zeka çipleri satın alabilmeleri için lisans almalarını talep etmeye başladı.

Kuralların bir “onay şartı” var. Savunma Bakanlığı'nda yapay zeka politikası üzerinde çalışan Gregory Allen, bunun, Çin'le yakın bağları olmadığı sürece, hükümetin bu tür firmalara satışlarda "muhtemelen izin vereceği" anlamına geldiğini söylüyor.

6 Aralık'ta Abu Dabi'de G42 adında devlet destekli bir yapay zeka girişimini yöneten Xiao Peng, şirketin Çinli bir elektronik şirketi olan Huawei gibi Çinli donanım tedarikçileriyle bağlarını keseceğini duyurdu.

Çin'in yapay zeka stratejisi büyük ölçüde Amerika'nın tekno-çevrelemesine bir cevaptır. Bir araştırma şirketi olan JW Insights'ın verilerine göre Çin devleti, 2021 ile 2022 yılları arasında, Batı yaptırımlarından muaf olacağı kendi ülkesinde çip tedarik zincirini (yapay zeka ve diğer yarı iletkenler için) yeniden oluşturmak için yaklaşık 300 milyar dolar harcadı.

Bu paranın büyük bir kısmı muhtemelen boşa gitti. Ancak geçen yıl Huawei ve Çin'in en büyük çip üreticisi SMIC'in şaşırtıcı derecede gelişmiş bir GPU tasarlayıp üretmesine yardımcı oldu.

Merkezi ve yerel otoriteler aynı zamanda devlet destekli “rehberlik fonları” aracılığıyla sermayeyi yapay zeka firmalarına aktarıyor; bunların yaklaşık 2 bini ülke çapında stratejik açıdan önemli kabul edilen her türlü teknolojiye yatırım yapıyor.

Komünist Parti de özel bütçeyi teknolojik önceliklerine yönlendiriyor. Çoğu zaman bunu belirli sektörlere (en son olarak Aralık ayında video oyunlarına ) baskı uygulayarak ve bunun yerine yatırımcıların hangi sektörlere bakması gerektiğine dair ağır ipuçları vererek yapıyor.

Çin hükümeti aynı zamanda işletmelerin satıştan üretime kadar her konuda ticari veri alışverişi yapabileceği veri alışverişini de teşvik ediyor; böylece daha önce yalnızca büyük, veri açısından zengin firmaların rekabet edebildiği yerde yapay zeka hırsına sahip küçük firmalar rekabet edebiliyor. Çin'de halihazırda bu tür 50 borsa var.

Bu devlet öncülüğündeki yaklaşımın unsurları dünyanın diğer bölgelerinde, özellikle de Körfez'deki petrol üreten devletlerde taklit ediliyor. Suudi Arabistan ve BAE, demokratik hükümetlerden daha hızlı hareket edebilir; bu hükümetlerin de seçmenlerin yapay zekanın mahremiyet ve iş gibi konulardaki etkisine ilişkin endişelerini dikkate alması gerekiyor.

Zengin olduklarından, hem GPU'ları (iki ülkenin şu ana kadar birlikte birkaç yüz milyon dolar harcadığı) hem de güce aç çipleri çalıştırmak için gereken enerjiyi karşılayabiliyorlar.

Ayrıca insan sermayesinin geliştirilmesine de para aktarabilirler. Zengin donanıma sahip üniversiteleri hızla küresel sıralamada yükseliyor. Suudi Arabistan'daki Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki yapay zeka programı ve dünyanın ilk yapay zeka odaklı okulu olan Abu Dabi'deki Muhamed bin Zayed Yapay Zeka Üniversitesi (MBZUAI) Kaliforniya, Berkeley ve Pittsburgh'daki Carnegie Mellon Üniversitesi gibi ünlü kurumlardan yıldız profesörleri kaçırdı.

Öğrencilerinin ve araştırmacılarının çoğu Çin'den geliyor ve pek çok kişi etrafta dolaşıyor. Melbourne Üniversitesi'nden Ortadoğu'ya gelen müdür Timothy Baldwin, MBZUAI'nin birkaç yüz mezununun neredeyse tamamı yerel firmalarda ve laboratuvarlarda çalışmak için bölgede kaldığını söylüyor.

Körfez'in yaklaşımı sonuç üretiyor. İlk olarak 20 kadar mühendisten oluşan bir ekip tarafından geliştirilen Falcon modelinin yetenekleri, Amerikalı teknoloji devi Meta tarafından geliştirilen, en yaygın kullanılan “açık kaynak” model olan IIama 2'nin yeteneklerine rakip oluyor.

AI 71, sağlık, eğitim ve belki bir gün petrol gibi alanlardaki ulusal veri kümelerini kullanarak açık kaynak modellerini geliştirmeyi planlıyor. El-Bannai, "Son 50 yılda ülkeyi petrol yönlendirdi... artık yeni petrol veridir" diyor.

HİZALAMA SORUNU

Üçüncü bir grup hükümet ise, Amerika'nın yaklaşımının unsurlarını Çin ve Körfez'dekilerle birleştiriyor.

AB'nin Amerika'nın yerli çip yapımına yönelik teşvikleri gibi kendi versiyonu var.

Almanya, Amerikalı çip üreticisi Intel tarafından burada kurulacak yeni çip fabrikasının 30 milyar avroluk (33 milyar dolar) faturasının üçte birini ödüyor.

AB dışında İngiltere, yapay zeka ve süper hesaplamaya beş yıl içinde 1 milyar sterlin (1,3 milyar dolar) aktarma sözü verdi (ancak paranın tam olarak nasıl harcanacağıyla ilgili ayrıntılara girmedi).

Hindistan hükümeti, cömert "üretim bağlantılı teşviklerle" yarı iletkenler de dahil olmak üzere üretimi teşvik ediyor. Büyük bulut bilişim sağlayıcılarını, yapay zeka modellerinin eğitildiği daha fazla Hint veri merkezi kurmaya teşvik ediyor. Bunun için 1,2 milyar dolar değerinde GPU satın almayı düşünüyor.

Çin ve Körfez ülkeleri gibi, ancak federal ve eyalet hükümetlerinin kamuya açık verilerden ayrılma konusunda isteksiz olduğu Amerika'nın aksine, Hindistan ve bazı Avrupa ülkeleri bu tür verileri firmaların kullanımına sunmaya istekli.

Fransız Mistral'ın patronu Arthur Mensch, Fransa hükümetinin bu konuda "çok destekleyici" olduğunu söylüyor.

Britanya, firmaların Ulusal Sağlık Hizmeti'ne ait zengin verilere erişmesine izin vermeyi düşünüyor.

Hindistan hükümeti, “Hindistan Kümesi” olarak bilinen dijital kamu hizmetlerinden muazzam miktarda veriye sahip. Yetkilier, Hindistan'daki yapay zeka modellerinin eninde sonunda bu dijital hizmetlere entegre edilmesini bekliyor.

Tüketiciye yönelik yapay zekayı sıkı bir şekilde düzenleyen Çin'in aksine, en azından şimdilik Britanya, Fransa, Almanya ve Hindistan yapay zeka için hafif dokunuş kurallarını destekliyor.

Fransız ve Alman hükümetleri, nihai ayrıntıları Brüksel'de hararetle tartışılan AB'nin yapay Zeka Yasası'ndan hoşnutsuz. Bunun nedeni şüphesiz, Almanya'nın en başarılı model üreticisi olan ve Kasım 2018'de 460 milyon avro toplayan Mistral ve Aleph Alpha'yı kısıtlayabileceği düşüncesi.

Ülkelerin, dönüşümlü olduğu ortaya çıkabilecek bir teknoloji üzerinde bir miktar kontrol sahibi olmak istemeleri doğaldır. Özellikle savunma, bankacılık veya sağlık hizmetleri gibi hassas ve sıkı düzenlemelere tabi sektörlerde birçok hükümet ithal yapay zekaya güvenmemeyi tercih ediyor. Ancak yapay zeka milliyetçiliğinin her çeşidi aynı zamanda risk de taşıyor.

Amerika'nın rakiplerine dilenci yaklaşımı muhtemelen sadece düşmanlarını değil bazı müttefiklerini de rahatsız edecek.

Çin'in ağır düzenlemeleri, ağır harcamalardan elde edilecek potansiyel kazançların bir kısmını dengeleyebilir.

Hindistan'da Krutrim ve Sarvam'ın yapmayı planladığı gibi, yerel diller için modeller oluşturmak, yabancı modellerin çok dilli yeteneklerini geliştirmeye devam etmesi halinde boşuna olabilir.

Biden'ın yakın tarihli bir idari emirde ima ettiği ve AB'nin, açık yüksek lisansların kötü niyetli olabileceği korkusuyla Yapay Zeka Yasası yoluyla bunu yapabileceğini ima ettiği gibi, diğer hükümetlerin bu modellerin kullanımını sınırlaması durumunda Körfez'in açık kaynak modellerine yönelik iddiası boşa çıkabilir, yaramazlık yapanlar tarafından kullanılabilir.

Suudi ve BAE kurumları yetenekleri elde tutmakta zorlanabilir; Falcon üzerinde çalışan bir geliştirici, o zamandan beri Silikon Vadisi'nde yüksek uçan bir yapay zeka girişimi olan Hugging Face tarafından kaçırılan Fransız mühendislerden oluşan ekiple yapılan ortaklıktan büyük fayda sağladığını itiraf ediyor.

Şüpheci bir yatırımcının belirttiği gibi, BAE kamu verilerinin gerçekte ne kadar geniş veya yararlı olduğu henüz belli değil.

Bir risk sermayesi şirketi olan Air Street Capital'den Nathan Benaich'in özetlediği gibi, ulusal modeller yaratma çabalarının çoğu "muhtemelen para israfıdır".

Benaich'in uyarısının, başarılı olmaları halinde verilecek ödülleri düşünen yapay zeka meraklısı hükümetleri müdahale etmekten caydırması pek mümkün değil.

TheEconomist

Haber Ara