Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Sigarayı bıraktığınızda vücudunuza ne olur?

Düzenli nikotin alımının kesilmesi, yoksunluk semptomlarına ve artan gıda istekliliğine neden olur. Sigarayı bırakmaya çalışmaya değer mi? Uzmanlar güvenle cevap veriyor: buna değer, çünkü vücut bir saat içinde iyileşme sürecine başlıyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-28 13:36:43

Sigarayı bıraktığınızda vücudunuza ne olur?

Tüm dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü sigarayı bırakmaya adanmıştır. Bu, tüm vücuda zarar veren en güçlü bağımlılıklardan biridir. Ancak vücudumuz yıllarca sigara içtikten sonra bile ve düşündüğünüzden daha hızlı bir şekilde iyileşebilir.

Sigarayı bırakmak neden bu kadar zor? Her şey nikotinle ilgilidir, çünkü vücutta zevk hormonu olan dopamin seviyesi yükselir. Bu nedenle, insanlar genellikle durumlarını iyileştirmenin, stresi azaltmanın ve rahatlamanın hızlı ve güvenilir bir yolu olarak sigaraya yönelirler. Sigara içenler ayrıca sigara kullanarak kaygı ve can sıkıntısı ile mücadele ederler.

Düzenli nikotin alımının kesilmesi, yoksunluk semptomlarına ve artan gıda istekliliğine neden olur. Değişim korkusu ve gelecekteki zorluklar kendinizi sorgulamanıza neden oluyor. sSigarayı bırakmaya çalışmaya değer mi? Uzmanlar güvenle cevap veriyor: Buna değer, çünkü vücut bir saat içinde iyileşme sürecine başlıyor.

Avrupa Kliniği'nde onkolog olan Maxim Astrakhantsev ile birlikte, sigarayı bıraktıktan hemen sonra sağlık ve sağlık durumumuzun nasıl değiştiğini ayrıntılı olarak ele aldık.

Bir saat sonra

Sigaradan sadece 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer ve normale döner. Kan basıncı düşmeye başlar ve kan dolaşımı iyileşir.

12 saat sonra

Sigara dumanı karbon monoksit dahil birçok toksin içerir. Bu madde, oksijenin akciğerlere ve kana girmesini zorlaştırdığından, yüksek dozlarda tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir. Sigarasız sadece 12 saat sonra, vücut zararlı gaz kalıntılarından arındırılır ve kandaki oksijen seviyesi yükselir.

Kendini biraz daha iyi hissetmeye başlıyorsun, ama o kadar değil ki bir daha sigara içmek istemiyorsun. Bu normal. Sigara içme dürtüsü genellikle uzun sürmez, sadece 5-10 dakika sürer. Böyle zamanlarda, duygu geçene kadar dikkatinizi dağıtmanın yollarını bulmaya çalışın.

1 gün sonra

Sigarasız geçen bir günden sonra kalp krizi riski azalır. Neden? Sigara içmek, "iyi" kolesterolü düşürerek koroner kalp hastalığının gelişmesine katkıda bulunur. Ayrıca, içtiğiniz her sigaradan sonra tansiyon yükselir ve kan pıhtılaşması riskinizi artırır ve bu da felce neden olabilir. Sigarayı bıraktıktan sadece bir gün sonra basınç normale döner.

2 gün sonra

Sigara, koku ve tattan sorumlu sinir uçlarına zarar verir. Sigarayı bıraktıktan iki gün sonra, koku ve tat algısının daha canlı hale geldiğini fark edebilirsiniz.

3 gün sonra

Tütün dumanını soluduğunuzda, nikotin beyninize saniyeler içinde ulaşır. Kalp atış hızı artar, norepinefrin ve dopamin seviyeleri yükselir ve ruh hali ve konsantrasyon iyileşir. Kişi birkaç saat sigara içmezse, bu hormonların seviyesi düşer ve bu da endişe duygularına neden olur. Nikotin bağımlılığının mekanizması budur.

Sigarayı bıraktıktan birkaç gün sonra insan vücudundaki nikotin seviyesi düşer. İlk başta, nikotin vücuda tütün dumanı ile girmeyi bıraktığında, zaman zaman bir yoksunluk etkisi meydana gelebilir.

Sigarayı bıraktıktan yaklaşık üçüncü gün sonra, çoğu insan huzursuz olur, şiddetli baş ağrıları ve iştah artışı olur. Vücudunuz, dopamin dalgalanmaları olmadan yeni hayatınıza böyle uyum sağlar.

Bu dönemde kendinize lezzetli bir şeyler ikram edin. Bu zamana kadar, tat ve koku algınız çoktan keskinleşti, böylece en sevdiğiniz yemeklerin tadını tam anlamıyla çıkarabilirsiniz. Vazgeçmeyin, tehlikeli bir alışkanlıktan vazgeçme hedefini daima aklınızda bulundurun.

Sigara içilmeyen bir filme veya restorana gidin. Hayatınızda hangi önemli aşamadan geçtiğinizi bilen arkadaşlarınızın veya ailenizin desteğini alın.

Şu anda vücudunuz küresel temizlik ile meşgul. Akciğerler, sigaradan kalan mukustan ve diğer kalıntılardan kurtulur. Daha kolay nefes almaya ve daha fazla enerji almaya başlıyorsunuz. Astımınız varsa bu günlerde semptomlarınız daha da kötüleşebilir. Bu biraz kafanızı karıştırabilir. Bunun vücut yeniden inşa sürecinin bir parçası olduğunu ve yakında biteceğini unutmayın. Sağlık uzmanınızı duygularınız ve başarılarınız hakkında bilgilendirin.

Bir ay sonra

Bu ana kadar en zor dönemin üstesinden geldiniz. Ancak büyük olasılıkla özlem hala devam ediyor. Sigarayı bıraktıktan bir ay sonra ciğerleriniz çok daha iyi hissediyor. İyileştikçe, sigara içen kişinin öksürüğü ve nefes darlığı kaybolur ve atletik dayanıklılık artar. Bu dönemdeki eski sigara içenler, koşma veya atlama gibi kardiyo aktivitelerini tolere etmenin çok daha kolay olduğunu görebilirler. Bu değişiklikleri görmek için dairenize merdivenlerden yukarı çıkmayı veya metro yürüyen merdivenlerini çalıştırmayı deneyin.

3 ay sonra

Kadınlar, doğurganlığı artırır ve sigarayı bıraktıktan sonraki üç ay içinde erken doğum riskini azaltır.

Sigara dumanı çıkarıldıktan sonra 9 ay sonra akciğerlerdeki silya olarak bilinen hassas, saç benzeri yapılar iyileşti. Kirpikler, mukusu akciğerlerden atmaya ve enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda, eski sigara içenlerin çoğu hastalanma olasılıklarının daha düşük olduğunu fark eder. Ayrıca çok daha az mukus ve balgam öksürdüklerini de not ederler. Bunun nedeni, sürekli sigara dumanına ve kimyasallara maruz kalmadan solunum yollarının iltihaplanma olasılığının çok daha düşük olmasıdır.

Psikolojik değişiklikler de meydana gelir: Bu dönemde birçok insan sigara içme ihtiyacı hissetmeden stresli durumlarla daha iyi başa çıkmaya başlar.

Sigarayı bıraktıktan bir yıl sonra koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. Ve sonra sadece düşmeye devam ediyor.

3 yıl sonra

Kalp krizi riskiniz sigara içmeyenler düzeyine düştü.

5 yıl sonra

Sigara dumanı, atardamarların ve kan damarlarının daralmasına neden olan birçok toksin içerir. Aynı toksinler kan pıhtılaşma olasılığını artırır. Sigara içmeden beş yıl geçtikten sonra vücut yeterince iyileşir ve arterler ve kan damarları tekrar genişlemeye başlar, kan pıhtılaşmaya daha az meyillidir ve bu da felç riskini azaltır. Vücut daha fazla iyileştikçe, inme riski önümüzdeki 10 yıl içinde azalacaktır.

10 yıl sonra

Sigarasız 10 yıldan sonra, sigarayı bırakan bir kişide akciğer kanserine yakalanma ve bundan ölme şansı, bunu yapmaya devam edenlerin yaklaşık yarısı kadardır. Ağız, boğaz veya pankreas kanserine yakalanma olasılığı önemli ölçüde azalır.

15 yıl sonra

Sigarayı bıraktıktan 15 yıl sonra, koroner kalp hastalığı ve pankreas kanseri gelişme olasılığı sigara içmeyenler düzeyine düştü.

20 yıl sonra

20 yıldan sonra, hastalık ve akciğer kanseri gibi sigarayla ilişkili nedenlerden ölme riski, hayatı boyunca hiç sigara içmemiş bir kişinin seviyesine iner. Daha ince kanınız var (bu, kan pıhtılaşma riskinizi azaltır) ve daha düşük kan basıncınız var. Vücudunuz tamamen iyileşti ve kendini temizledi.

Kaynak: radarmedia.net

SON VİDEO HABER

Şam'daki saray yakıldı, eşyalar alındı

Haber Ara