Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Ödüllü edebiyatçı, romanında ChatGPT kullandığını itiraf etti

Ödüllü edebiyatçı Rie Kudan, romanının yaklaşık yüzde 5'inde yapay zeka kullandığını ve bunun 'yaratıcılığının kilidini açtığını' iddia etti.

1 Yıl Önce Güncellendi

2024-01-18 21:47:19

Ödüllü edebiyatçı, romanında ChatGPT kullandığını itiraf etti

Japon yazar Rie Kudan, yakın zamanda ülkenin en prestijli edebiyat ödülünü kazanan fütüristik romanını yazarken ChatGPT'yi kullandığını itiraf etti. Kudan'a göre üretken yapay zekanın kullanılması, potansiyelinin açığa çıkarmasına yardımcı oldu.

Kudan'ın "Tokyo-to Dojo-to" (Tokyo Sempati Kulesi) başlıklı romanı, geçtiğimiz gün iki yılda bir düzenlenen Akutagawa Ödülü'nü veren bazı jüri üyeleri tarafından "neredeyse kusursuz" ve "evrensel olarak eğlenceli" şeklinde övülmüştü.

Romanın kahramanı olan mimarın hayatı, geleceğin toplumundan, aşırı hoşgörü talebinden ve yapay zekaya aşırı güvenden memnun olmayan fütüristik bir Tokyo'da yüksek katlı bir hapishane kulesinin inşası etrafında dönüyor.

17055748283437

Akutagawa Ödülü'nü kazananların açıklanmasının ardından düzenlenen törende konuşan 33 yaşındaki yazar, "ChatGPT gibi üretken yapay zekayı aktif olarak kullandığını" ve "kitabın yaklaşık yüzde beşinin, yapay zeka tarafından oluşturulan cümlelerden aynen yazıldığını" açıkça itiraf etti.

Kudan, bunu romanını yazmak için kullanmanın yanı sıra, gerçek bir insanla asla konuşamayacağı kişisel düşüncelerini de yapay zekaya sık sık aktardığını belirtti. ChatGPT'nin bazı cevaplarının, daha sonra romanında yer vereceği ilham verici diyaloglarla sonuçlandığını belirtti.

Kudan, yapay zeka ile "iyi ilişkiler" sürdürmeyi planladığını ve teknolojinin yaratıcılığını "serbestleştirmesine" yardımcı olduğunu söyledi.

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER

Yazarın ödüllü romanını yazmak için yapay zekayı kullandığına dair itirafı sosyal medyada karışık tepkilerle karşılandı; bazıları gelişen teknolojiyi yaratıcı bir şekilde kullanmasını överken diğerleri bunun Japonya'nın en büyük edebiyat ödülünü hak etmediğini söyledi.

ChatGPT gibi "üretken yapay zeka" programlarının ortaya çıkışından bu yana pek çok kişi, diğer şeylerin yanı sıra araştırma makaleleri, bilgisayar kodları ve film senaryoları yazmak için halihazırda yaygın olarak kullanılan, hatta bazen gerçek insanlardan işleri devralan bu tür teknolojinin etik kullanımına ilişkin endişelerini dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl, aralarında milyarder Elon Musk ve Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak'ın da bulunduğu 1.100 yapay zeka araştırmacısı, teknoloji uzmanı ve diğer fütüristlerden oluşan bir grup, "dev yapay zeka deneyleri" konusunda teknolojinin nasıl geliştirilmesi ve kullanılması gerektiği yönünde talimatlar oluşturmak üzere altı aylık bir moratoryum talep eden açık bir mektup imzaladı.
Aynı zamanda, diğer teknoloji öncüleri bu tür endişelerin temelsiz olduğu konusunda ısrar ederken, Meta'nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, mevcut yapay zeka modellerinin "oldukça aptalca ve insanlığa herhangi bir tehdit oluşturma konusunda çok kısa" olduğunu belirtti.
RT

Haber Ara